Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Aνησυχία για νέα έξαρση του κορωνοϊού - Χάνουν την ορμή τους οι μετοχές

Rabobank: Aνησυχία για νέα έξαρση του κορωνοϊού - Χάνουν την ορμή τους οι μετοχές
Οι μετοχές παγκοσμίως απώλεσαν το bullish momentum, αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Ιδιαίτερα έντονα εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, εν όψει και των διακοπών των Χριστουγέννων, αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank, που κάνει ιδιαίτερη μνεία στις εξελίξεις στις ΗΠΑ για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, αλλά και στην πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου.  
Οι μετοχές παγκοσμίως απώλεσαν το bullish momentum και την ορμή που είχαν, αφ’ ης στιγμής έγινε γνωστό, μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, πως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να βάλουν στη μαύρη λίστα πολλές κινεζικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και την κορυφαία επιχείρηση ανάπτυξης ημιαγωγών SMIC.
Αν μη τι άλλο, αυτό είναι ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση που είχε χαράξει ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Donald Trump, απέναντι στην Κίνα, ο οποίος αναμένεται να αποχωριστεί τον προεδρικό θώκο στις 20 Ιανουαρίου 2020.
Στο μεταξύ, η πολιτική διαμάχη για ένα πρόγραμμα – γέφυρα προς εξυπηρέτηση των αμερικανικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων συνεχίζεται στο Κογκρέσο.
Ίσως οι ειδήσεις για την αύξηση της ανεργίας στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και τρεις μήνες, με τις αιτήσεις για καταβολή επιδόματος να φτάνουν τις 885.000, να παράσχουν στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής ένα ισχυρό κίνητρο για να προωθήσουν, επιτέλους, το νέο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης.
Η αγορά εργασίας επλήγη βάναυσα από τα ταχέως αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού και τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για την αποτροπή διασποράς της νόσου.
Μια σημαντικά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των λιανικών πωλήσεων για τον Νοέμβριο (-1,1% σε μηνιαία βάση) ήταν ένα προειδοποιητικό σήμα ότι οι καταναλωτικές δαπάνες χάνουν ορμή.
Χωρίς αμφιβολία, απαιτείται δημοσιονομική στήριξη της αμερικανικής οικονομίας τους επόμενους μήνες, αναφέρει η Rabobank.

Αναγκαία η δημοσιονομική στήριξη στην ΕΕ

Πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες επίσης αναμένεται να χρειαστούν νέα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, ώστε να περιορίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο που προκάλεσαν τα lockdown και το κλείσιμο της οικονομικής δραστηριότητας.

Το παράδειγμα της Πολωνίας

Από την άλλη, οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ότι η εορταστική διάθεση που επικρατεί τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα επιφέρουν μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, οπότε η ανάκαμψη… αναβάλλεται.
Λόγω αυτής της ανησυχίας, η πολωνική κυβέρνηση σκοπεύει να απαγορέψει τελείως τις μετακινήσεις το χρονικό διάστημα από τις 28 Δεκεμβρίου ώς τις 17 Ιανουαρίου, προκειμένου να μπορέσει να αποφύγει ένα τρίτο κύμα λοιμώξεων.
Η φράση «η πιο σκοτεινή ώρα είναι λίγο πριν την αυγή» ταιριάζει τέλεια στην πανδημική κρίση.

Αγορές… και στο βάθος Brexit


Παρ’ όλα αυτά, οι αγορές δεν ανησυχούν ιδιαίτερα.
Για αυτές ένα αποτελεσματικό αντίδοτο αρκεί, και αυτό δεν είναι άλλο από τη χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.
Στο μεταξύ, η στερλίνα σημείωσε μεγάλη πτώση την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν για άλλη μία φορά σε αδιέξοδο.
Μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής von der Leyen και του πρωθυπουργού Boris Johnson κατέληξε με τις δύο πλευρές να βλέπουν «ουσιαστική πρόοδο σε πολλά θέματα».
Ωστόσο, παραμένουν πολλές αγεφύρωτες διαφορές όπως στο ζήτημα της αλιείας.
Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε ότι οι δαπάνες σε επίπεδο ΕΕ δεν πρέπει να εξαιρούνται από τους περιορισμούς των κρατικών ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει ότι ο χρόνος κυλά υπέρ της, οπότε ακόμη και όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι αυτή η Κυριακή θα είναι η τελευταία για μια συμφωνία, λάβετε υπόψη τι συνέβη με όλες τις προηγούμενες προθεσμίες.
Κατ’ άλλα, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια στο 0,1%, όπως και τον στόχο για τα περιουσιακά στοιχεία.
Ο ρυθμός αυτών των αγορών παραμένει στο τρέχον ποσοστό των 4,4 δισ. στερλινών την εβδομάδα.
Δεν υπήρξαν συγκεκριμένες αναφορές σε αρνητικά επιτόκια.
Η κεντρική τράπεζα σημείωσε, επίσης, ότι οι προοπτικές παραμένουν «ασυνήθιστα αβέβαιες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης