Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βερολίνο: Αισιοδοξία για την υπογραφή επενδυτικής συμφωνίας ΕΕ – Κίνας εντός του 2020

Βερολίνο: Αισιοδοξία για την υπογραφή επενδυτικής συμφωνίας ΕΕ – Κίνας εντός του 2020
Έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τη συμφωνία όσον αφορά τις διμερείς εμπορικές σχέσεις της Ευρώπης με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, σημείωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα φαίνεται να έχουν σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες για τη σύναψη επενδυτικής συμφωνίας, ενώ στόχος τους είναι αυτή να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2020, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.
«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», ανέφερε ο εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020.

Οικοδόμηση στρατηγικών δεσμών

Όπως είχε σημειώσει το Banking News (17/12) Κίνα και η ΕΕ σπεύδουν να τηρήσουν την προθεσμία που είχε τεθεί για το τέλος του έτους (2020) προκειμένου να σφραγίσουν μια πολυαναμενόμενη συμφωνία με αντικείμενο ευρωπαϊκές επενδύσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμο.
Πρόκειται για μια σαφή ένδειξη της επιθυμίας της Ευρώπης να οικοδομήσει στρατηγικούς δεσμούς με το Πεκίνο, ταυτόχρονα με την ανανέωση των εμπορικών δεσμών με τον βορειοατλαντικό του σύμμαχο, τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times (FT), Βρυξέλλες και Πεκίνο πολύ σύντομα θα καταλήξουν στην υπογραφή μιας νέας πολλά υποσχόμενης επενδυτικής συμφωνίας, εξέλιξη η οποία αν μη τι άλλο θα συσφίγξει τις σχέσεις των δύο εμπορικών εταίρων.
Στόχος της Ε.Ε. είναι, μεταξύ άλλων, η είσοδος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην τεράστια αγορά της Κίνας, η οποία απαρτίζεται από περίπου 1,4 δισεκατομμύρια καταναλωτές.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας, ωστόσο, ενδεχομένως να θεωρηθεί ως «πραξικόπημα» από τις ΗΠΑ, οι οποίες υπό τη νέα ηγεσία του Joe Biden, ευελπιστούν να βελτιώσουν τις ταραγμένες εμπορικές διατλαντικές σχέσεις.

Εντός του 2020

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο.
Κάθε πλευρά εργάζεται με στόχο την ολοκλήρωση των επαφών εντός του έτους» δηλώνει στους FT ο Zhang Ming, πρέσβης της Κίνας στην Ε.Ε.
Η συμφωνία, κατά κύριο λόγο, προβλέπει την εξασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής -δηλαδή της δυνατότητας α) ίσης πρόσβασης στις αγορές των δύο πλευρών και β) ίσων ευκαιρίων ανάπτυξης.
Υπό αυτό το πλαίσιο, ο Κινέζος πρέσβης παραπέμπει στην πολιτική δέσμευση του Πεκίνου για διεύρυνση του οικονομικού ανοίγματος της Κίνας, αλλά και για την περαιτέρω προώθηση της σινο-ευρωπαϊκής συνεργασίας.
Ο κ. Ming είπε ότι οι δύο πελευρές κατέληξαν σε συμφωνία για την ισότιμη συμμετοχή και ότι επικεντρώθηκαν σε εκκρεμή ζητήματα όπως η πρόσβαση στην αγορά και η βιώσιμη ανάπτυξη.
Επισήμανε τις επαναλαμβανόμενες δημόσιες δεσμεύσεις του Κινέζου προέδρου Xi Jinping για τη σύναψη συμφωνίας.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι οποίοι έχουν γνώση επί των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, το deal θα σηματοδοτούσε την αύξηση της πρόσβασης των ευρωπαϊκών εταιρειών στην κινεζική αγορά, μέσω της άρσης των φραγμών που έχει θέσει το κινεζικό καθεστώς σε μια σειρά κλάδων της κινεζικής οικονομίας, όπως η μεταποίηση, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το real-estate, οι κατασκευές, οι ναυτιλιακή βιομηχανία και οι αερομεταφορές.

Οι κανόνες της ενιαίας αγοράς

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν την απόλυση ικανοποίησή τους για τις τελευταίες εξελίξεις, αναδεικνύοντας τα σημαντικά οφέλη μιας τέτοιας συμφωνίας, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κίνα δεσμεύεται να τηρήσει ορισμένους από τους κανόνες που διέπουν την ενιαία αγορά της Ε.Ε.
«Έχει γίνει πρόοδος σε πολλά σημεία.
Υπάρχουν ορισμένα σημαντικά θέματα, τα οποία θα συζητηθούν αυτή την εβδομάδα» επισημαίνει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Ανάμεσα σ’ αυτά τα εκκρεμή ζητήματα φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνεται η υποχρέωση της Κίνας για σεβασμό των διεθνών συμφωνιών επί των εργασιακών δικαιωμάτων, κάτι το οποίο αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Παράλληλα, η Κίνα φαίνεται ότι διεκδικεί μερίδιο και στην αναπτυσσόμενη αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αίτημα το οποίο προκαλεί ευρωπαϊκή αμηχανία.
«Φαίνεται ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για μια σημαντική επενδυτική συμφωνία. Θα δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες» σημειώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε.

O ρόλος του ΠΟΕ

Οι στόχοι της Κίνας στις συνομιλίες περιλαμβάνουν την εγγύηση δικαιωμάτων για επενδύσεις σε τμήματα της οικονομίας της ΕΕ, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, παρά την αυξανόμενη ευαισθησία της Ευρώπης σχετικά με τη δράση εταιρειών υπό ξένη ιδιοκτησία.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες προσπάθησαν να αναγκάσουν την Κίνα να κάνει εμπορικές παραχωρήσεις μέσω τιμωρητικών δασμών, οι Βρυξέλλες έδωσαν προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις και τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου προκειμένου να προσαρμοσθεί στους κανονισμούς του το οικονομικό μοντέλο του Πεκίνου.
«Φαίνεται να υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επενδυτική συμφωνία», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.
«Θα δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης