Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Moderna στις ΗΠΑ, 6/1 στην ΕΕ - Lockdown και εμβολιασμοί από 27/12 στην Ευρώπη – Στους 1,65 εκατ. οι νεκροί

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Moderna στις ΗΠΑ, 6/1 στην ΕΕ - Lockdown και εμβολιασμοί από 27/12 στην Ευρώπη – Στους 1,65 εκατ. οι νεκροί
Πάνω από 31 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην αμερικανική ήπειρο – Πάνω από 1 εκατ. οι νεκροί στην Ευρώπη - Τον Ιανουάριο ο ΠΟΥ στην Κίνα
Εγκρίθηκε αργά χθες το βράδυ, Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου (ώρα ΗΠΑ), για επείγουσα χρήση και το εμβόλιο της Moderna από την FDA, την ώρα που η Ευρώπη ανακοίνωσε την απόφαση για το συγκεκριμένο εμβόλιο στις 6 Ιανουαρίου ενώ θα προχωρήσει στους πρώτους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού από τις 27/12.
Την ίδια ώρα 
το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη δοκιμάζεται σφόδρα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Γερμανία και Ολλανδία έχουν προχωρήσει σε καθολικό lockdown, αντίστοιχες φωνές ακούγονται και στην Ιταλία, στη Γαλλία τα περιοριστικά μέτρα έχουν παραταθεί έως τις 7/1 τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη στις αρχές του 2021, συνιστώντας στους πολίτες να κάνουν χρήση της μάσκας και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης κατά τις γιορτές.
Στις ΗΠΑ, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Pfizer έχουν αρχίσει από τη Δευτέρα 14/12 και θα αυξηθούν σημαντικά από την ερχόμενη εβδομάδα και με το εμβόλιο της Moderna, το οποίο έλαβε έγκριση, η επιδημία είναι εκτός ελέγχου.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων (πάνω από 3.700) και κρουσμάτων (σχεδόν 250.000), με τους νοσηλευόμενους ασθενείς με covid να σπάνε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, καθώς έχουν ξεπεράσει τους 113.000.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη την αμερικανική ήπειρο έχουν ξεπεράσει τα 31 εκατομμύρια, με τη Βραζιλία και την Κολομβία να είναι και πάλι στο κόκκινο, ενώ συναγερμός έχει σημάνει και στο Τόκιο της Ιαπωνίας όπου το σύστημα υγείας δέχεται έντονες πιέσεις από τον αριθμό ρεκόρ των κρουσμάτων.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 74.728.558 και οι νεκροί σε 1.657.834
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 17.149.231 και σε νεκρούς με 309.947
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 183.735 και τρίτη σε κρούσματα με 7.040.608
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 144.451 και τέταρτο το Μεξικό με 115.769
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 66.537 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 2.708.940 και πέμπτη η Γαλλία με 2.465.126
- Έκτη σε κρούσματα η Τουρκία με 1.928.165, έβδομο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.918.736 και όγδοη η Ιταλία με 1.888.144
- Ένατη η Ισπανία με 1.773.290 και δέκατη η Αργεντινή με 1.517.046
Image

Στην Κίνα ο ΠΟΥ τον Ιανουάριο

Στην Κίνα αναμένεται να μεταβεί τον Ιανουάριο του 2021 διεθνής ομάδα ερευνητών υπό τον ΠΟΥ προκειμένου να ερευνήσει την προέλευση του κορωνοϊού.
Αν και η Κίνα έχει αντιταχθεί έντονα στις εκκλήσεις για μια τέτοια διεθνή έρευνα, έχει δηλώσει ανοικτή σε μια έρευνα υπό τον ΠΟΥ.
Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ερευνητές του ΠΟΥ θα μπορέσουν να μεταβούν στην πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεντοπίστηκε ο κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019, με τις συζητήσεις για το πρόγραμμά τους να συνεχίζονται.
«Ο ΠΟΥ συνεχίζει να έχει επαφές με την Κίνα και να συζητά τη διεθνή αποστολή και τα μέρη που αυτή θα επισκεφθεί
Αυτή τη στιγμή αντιλαμβανόμαστε ότι η Κίνα καλωσορίζει τη διεθνή ομάδα και την επίσκεψή της.
Αυτό αναμένεται, εξ όσων γνωρίζουμε, να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιανουαρίου» ανέφερε ο διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ για την περιοχή του δυτικού Ειρηνικού, Babatunde Olowokure.

Από 27/12 οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη… εν μέσω lockdown, στις 7 Ιανουαρίου αποφασίζει για το εμβόλιο της Moderna o EMA

Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα αναμένεται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη, καθώς όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, οι χώρες της ΕΕ θα αρχίσουν τον εμβολιασμό των πολιτών της από τις 27/12
«Στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί σε όλη την ΕΕ» ανέφερε σε μήνυμα της στο twitter η von der Leyen, η οποία προχθές ανέφερε πως όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα αρχίσουν τους εμβολιασμούς την ίδια ημέρα.
Εν τω μέσω αυτής της επείγουσας κατάστασης, νωρίτερα από την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία, στις 6 Ιανουαρίου δηλαδή, θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την πιθανή έγκριση του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας Moderna.
σε μια «έκτακτη» συνεδρίαση.
Το εμβόλιο αυτό ενδέχεται να γίνει το δεύτερο εμβόλιο που παίρνει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πάντως, ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη επιστρέφουν στη στρατηγική των lockdown καθώς τα διάφορα περιοριστικά μέτρα δεν απέδωσαν ως προς τη μείωση της διασποράς του ιού.
Η Γερμανία είναι από προχθές 16/12 σε καθολικό lockdown, όπου ανοιχτά είναι μόνο τα απολύτως απαραίτητα καταστήματα.
Η καγκελάριος Angela Merkel σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει τις δυσκολίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα, σημείωσε πως οι επόμενοι δύο μήνες, δηλαδή Ιανουάριος και Φεβρουάριος, θα είναι «δύο πολύ σκληροί μήνες».
Η Γερμανία είχε περάσει από τις 2 Νοεμβρίου σε ένα μερικό lockdown, κατά το οποίο ήταν ανοιχτά τα σχολεία και τα καταστήματα του λιανεμπορίου, ενώ παρέμεναν κλειστά εστιατόρια, καφέ, κοκ.
Ωστόσο, το μέτρο αυτό δεν κατάφερε να περιορίσει το β’ κύμα της επιδημίας με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αποφασίσει να αυστηροποιήσει τα μέτρα και να περάσει σε ένα νέο, καθολικό lockdown.
Πλέον ανοιχτά είναι μόνο τα καταστήματα που πωλούν τα απολύτως απαραίτητα είδη, δηλαδή φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, σημεία πώλησης εφημερίδων και παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, καταστήματα ειδών διατροφής και φροντίδας ζώων και καταστήματα με εποχικά είδη.
Σε lockdown είναι από προχθές 16/12 και για πέντε εβδομάδες και η Ολλανδία, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι την περίοδο των εορτών θα επιτρέπονται μέχρι δύο καλεσμένοι άνω των 12 ετών ανά σπίτι, ότι θα είναι κλειστά τα περισσότερα καταστήματα και επιχειρήσεις, ότι θα σταματήσουν τα σχολεία ενώ ανοιχτές θα μείνουν μόνο οι επιχειρήσεις με αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κοκ.
Φωνές όμως για αυστηρότερο lockdown προκειμένου να αποφευχθεί μια «εθνική τραγωδία» ακούγονται και στην Ιταλία, τη στιγμή που και στη Γαλλία τέθηκε από τις 15/12 σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία είχε προγραμματίσει να άρει αρκετά περιοριστικά μέτρα από τις 15/12 (π.χ. σκόπευε να ανοίξει θέατρα, μουσεία, κινηματογράφους και άλλους χώρους πολιτισμού), τα οποία όμως παρέτεινε τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου.
Image
Σε lockdown και το Λονδίνο - Σε 7 ημέρες έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 140.000 Βρετανοί

Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού εισήλθε από προχθές Τετάρτη 16/12 το Λονδίνο (αλλά και αρκετές περιοχές της νότιας Αγγλίας) σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία του κορωνοϊού.
Η ένταξη του Λονδίνου στην υψηλότερη κατηγορία (3) συναγερμού συνεπάγεται και αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις των πολιτών καθώς και κλείσιμο περισσοτέρων επιχειρήσεων.
Έτσι από προχθές 16/12 έκλεισαν εστιατόρια και παμπ, από τα οποία επιτρέπεται μόνο η παραλαβή πακέτων ή διανομή κατ’οίκον, ενώ κλειστά θα παραμείνουν ξενοδοχεία, κινηματογράφοι, θέατρα και μουσεία.
Περιορισμοί ισχύουν στις κοινωνικές επαφές, καθώς απαγορεύεται η συνάντηση με μέλη άλλου νοικοκυριού, με εξαίρεση κάποιους ανοικτούς χώρους, όπως τα πάρκα, ενώ σχολεία, καταστήματα, οίκοι αισθητικής και κομμωτήρια μπορούν να παραμείνουν ανοικτά, όπως και τα γυμναστήρια, στα οποία όμως απαγορεύεται η άθληση σε ομάδες.
Εν τω μεταξύ, πυκνώνουν οι φωνές επιστημόνων που ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για χαλάρωση των μέτρων στη διάρκεια των Χριστουγέννων, προειδοποιώντας ότι αυτό ενδέχεται να επιφέρει πολλούς νέους θανάτους.
Βάσει των όσων έχουν αποφασιστεί, θα επιτρέπεται να συναντηθούν έως και τρία διαφορετικά νοικοκυριά σε εσωτερικούς χώρους από τις 23 ως τις 27 Δεκεμβρίου, αίροντας τους περιορισμούς που ισχύουν στο μεγαλύτερο μέρος της Βρετανίας.
Εν τω μεταξύ, υπολογίζεται ότι σχεδόν 140.000 Βρετανοί έχουν εμβολιαστεί ήδη κατά του κορωνοϊού την πρώτη εβδομάδα του εμβολιαστικού προγράμματος, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ημέρες .
Η Μ. Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για το 2020.
Image
Στο έλεος του κορωνοϊού οι ΗΠΑ: 3.784 νεκροί, πάνω από 250.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Στο έλεος της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται οι ΗΠΑ, όπου την ίδια στιγμή διευθύνονται και αυξάνονται οι εμβολιασμοί.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 3.784 θάνατοι – ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από την έναρξη της επιδημίας – και περισσότερα από 250.000 κρούσματα, αριθμός που και αυτός δεν έχει προηγούμενο.
Οι ΗΠΑ μετρούν 307.429 θανάτους και περίπου 17 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, τη στιγμή που περισσότεροι από 113.000 άνθρωποι νοσηλεύονται με covid στα νοσοκομεία, τα οποία βρίσκονται και αυτά στα όρια της λειτουργίας.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως είναι η τρίτη φορά που οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το όριο των 3.000 θανάτων μέσα σε μια μέρα την τελευταία εβδομάδα (κάτι που είχε καταγραφεί στα τέλη Απριλίου κατά τη διάρκεια του α’ κύματος) ενώ το φράγμα των 200.000 ημερήσιων κρουσμάτων έχει ξεπεραστεί τις 11 από τις 14 τελευταίες ημέρες.
Κατά τους Αμερικάνους επιστήμονες, η έξαρση αυτή είναι το αποτέλεσμα των οικογενειακών συγκεντρώσεων για τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών, όταν και εκατομμύρια Αμερικάνοι αγνόησαν τις συστάσεις των ειδικών και πέρασαν τις γιορτές αυτές με τις οικογένειες τους.
Πάντως, οι εκτιμήσεις παραμένουν εφιαλτικές για την πορεία της επιδημίας, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως ακόμα η χώρα δεν έχει δει τα χειρότερα και ότι το δημόσιο σύστημα υγείας θα ζήσει τους επόμενους δύο με τρεις μήνες θα βιώσει τη μεγαλύτερη πίεση στην ιστορία του.

Αυξάνονται οι εμβολιασμοί

Εν τω μεταξύ, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η εκστρατεία εμβολιασμού που άρχισε την περασμένη Δευτέρα 14/12, αν και όλοι οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα εμβόλια δεν πρόκειται τουλάχιστον σε αυτήν την φάση να αναχαιτίσουν τη διασπορά του ιού, καθώς θα χρειαστούν ακόμα αρκετοί μήνες για να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Μάλιστα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, (FDA) αποφάσισε προχθές να εγκρίνει τη χρήση του συνόλου των δόσεων που περιέχουν τα φιαλίδια του εμβολίου της Pfizer, καθώς οι συσκευασίες αποκαλύφθηκε ότι περιέχουν ενίοτε περισσότερες από τις πέντε προβλεπόμενες δόσεις.
«Ο FDA συμβουλεύει πως είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούνται όλες οι διαθέσιμες δόσεις (η έκτη, ή ακόμη και η έβδομη από κάθε φιάλη, ωσότου το πρόβλημα να επιλυθεί», ανέφερε μέσω twitter η FDA, τονίζοντας πως βρίσκεται σε επαφή με την Pfizer για το ζήτημα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αγοράσει επισήμως 100 εκατομμύρια δόσεις αυτού του εμβολίου και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Pfizer για να εξασφαλίσει επιπλέον άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις.
Εν τω μεταξύ, πιθανότατα σήμερα 18/12 αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως από την FDA και για το εμβόλιο της Moderna, με τον υπ.Υγείας των ΗΠΑ, Alex Azar να υποστηρίζει ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούσαν να διανεμηθούν άλλα 2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer και 5,9 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna.
Image
Στο κόκκινο λόγω κορωνοϊού η Λατινική Αμερική – Στα 31 εκατ. τα κρούσματα σε όλη την αμερικανική ήπειρο

Στο κόκκινο βρίσκεται και πάλι λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού η Λατινική Αμερική, με την αμερικανική ήπειρο πάντως να μετρά σχεδόν 31 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και περίπου 787.000 θανάτους.
Αυτά ανέφερε η διευθύντρια του ΠΟΥ για την αμερικανική ήπειρο, στην οποία συμπεριλαμβάνονται ΗΠΑ, Καναδάς, κεντρική και Λατινική Αμερική.  
Όσον αφορά τη Λατινική Αμερική, η Βραζιλία και η Κολομβία είναι τα δύο κράτη τα οποία καταγράφουν το τελευταίο διάστημα τους υψηλότερους αριθμούς νέων μολύνσεων.

Βραζιλία: Ρεκόρ κρουσμάτων, στα ύψη και οι θάνατοι

Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν πάνω από 70.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 — επακριβώς 70.574, αριθμός ρεκό — με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται σε 7.040.608.
Πρόκειται για τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτούς που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ και στην Ινδία.
Παράλληλα, καταγράφηκαν άλλοι 936 θάνατοι, με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 183.735.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες που πάνω από 900 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός μέσα σε μια ημέρα.
Ο απολογισμός των θυμάτων στη Βραζιλία είναι ο δεύτερος βαρύτερος στον πλανήτη, πίσω από αυτόν των ΗΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό πως το νέο αυτό ρεκόρ κρουσμάτων σημειώθηκε προχθές παρά το γεγονός ότι η πολιτεία Σαν Πάολο, η οποία είναι και η πολυπληθέστερη της Βραζιλίας, δεν δημοσιοποίησε τα δικά της δεδομένα για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα.
Την ίδια στιγμή, σε επιφυλακή παραμένει και το Μεξικό, καθώς το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 10.297 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 670 θάνατοι.
Το Μεξικό μετρά 115.769 νεκρούς επί συνόλου 1.277.499 καταγεγραμμένων μολύνσεων.
Σημειώνεται πως το Μεξικό είναι τέταρτο παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών.

Χιλή: Ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Στην έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech προχώρησε προχθές η Χιλή, ανοίγοντας τον δρόμο για να γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί πριν από τα Χριστούγεννα.
Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (ISP) εξέταζε το αίτημα της Pfizer για τη χορήγηση άδειας από την 27η Νοεμβρίου
Η Χιλή έχει κλείσει συμφωνία για την αγορά 10 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ενώ εκτιμάται πως μια πρώτη παρτίδα 30.000 δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech θα φτάσει μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες
Εκτιμάται ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν την 24η και την 25η Δεκεμβρίου.
Η Χιλή έκλεισε επίσης συμφωνίες για την αγορά 14,4 εκατ. δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, 20 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Sinovac — στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη κλινική δοκιμή του στη χώρα, δυνητικά η ποσότητα μπορεί να φθάσει τα 60 εκατ. δόσεις τα προσεχή τρία χρόνια — και αναμένει να αποκτήσει πρόσβαση σε 7,6 εκατ. δόσεις εμβολίων μέσω του COVAX, του παγκόσμιου προγράμματος εμβολιασμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Σημειώνεται πως η Χιλή κατέγραψε το προηγούμενο 24ωρο 1.402 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό από την 3η Μαρτίου ως τώρα να φθάνει τους 576.731.
Παράλληλα, υπέκυψαν 10 ασθενείς, αυξάνοντας το σύνολο των θυμάτων στα 15.959.
Στο κόκκινο είναι και η Κολομβία, η οποία το τελευταίο 24ωρο ανέφερε 11.953 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα των Άνδεων να φθάνει τους 1.456.599.
Παράλληλα υπέκυψαν άλλοι 204 ασθενείς με COVID-19 με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 39.560.

Ινδία: Επιβραδύνεται ο κορωνοϊός – Για τέταρτο 24ωρο κάτω από 30.000 τα κρούσματα

Τάσεις επιβράδυνσης εμφανίζει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, όπου για τέταρτο συνεχόμενο 24ωρο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κινήθηκαν αρκετά χαμηλότερα από το όριο των 30.000.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 24.037 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται στα 9,96 εκατομμύρια.
Για τέταρτο συνεχόμενο 24ωρο, τα κρούσματα έμειναν κάτω από το όριο των 30.000.
Τα κρούσματα παραμένουν σε πτωτική πορεία από τον Σεπτέμβριο, όταν και καταγράφονταν σχεδόν καθημερινά 97.000 κρούσματα.
Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν και 382 θάνατοι, με το σύνολο τους να υπολογίζεται στους 144.451.

Ιαπωνία: Συναγερμός στο Τόκιο

Συναγερμός έχει σημάνει στο Τόκιο της Ιαπωνίας, όπου το σύστημα υγείας δέχεται έντονες πιέσεις λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού μια και ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έφτασε σε νέο ρεκόρ.
Στη διάρκεια σύσκεψης της επιτροπής που είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση της covid-19 στο Τόκιο ένας υγειονομικός αξιωματούχος δήλωσε ότι έχει γίνει πλέον δύσκολο να παρέχεται θεραπεία στα νοσοκομεία σε ασθενείς που δεν έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό, καθώς οι νοσοκομειακές κλίνες γεμίζουν, ενώ για πρώτη φορά έθεσε στο «κόκκινο» τον συναγερμό της πόλης σε ό,τι αφορά την υγειονομική ετοιμότητα.
Σημειώνεται πως οι Αρχές του Τόκιο ανακοίνωσαν χθες 17/12 822 κρούσματα, αριθμός που αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ.

Εκτός εμβολιασμών το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2022

Στη διαπίστωση ότι το 25% των ανθρώπων παγκοσμίως δεν θα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον έως το 2022 αναφέρει μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές της σχολής δημόσιας υγείας Bloomber του πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ.
Βάσει της έρευνας αυτό οφείλεται στο ότι οι πλουσιότερες χώρες, στις οποίες αναλογεί λιγότερο από το 15% του πληθυσμού του πλανήτη, έχουν δεσμεύσει το 51% των δόσεων των πιο υποσχόμενων εμβολίων.
Τα κράτη με χαμηλότερα και μέσα εισοδήματα, όπου ζει το υπόλοιπο 85% του πληθυσμού της υφηλίου, θα πρέπει να αρκεστούν στην εναπομείνασα ποσότητα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, για να υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση στην πανδημία, απαιτείται οι πλουσιότερες χώρες να «μοιραστούν» τα εμβόλια και να διασφαλίσουν τη «δίκαιη κατανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο».
«Η αβεβαιότητα για την παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια οφείλεται όχι μόνο στο ότι οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται ακόμη, αλλά και στο ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια δεν δείχνουν περισσότερη διαφάνεια» ως προς τις συμφωνίες που κλείνουν» επισημαίνουν οι ερευνητές.
Είναι χαρακτηριστικό πως έως τις 15/11, τα κράτη με τα υψηλότερα εισοδήματα είχαν ήδη κάνει προπαραγγελίες 7,5 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που παράγουν 13 φαρμακευτικές βιομηχανίες.
Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι η Ιαπωνία, η Αυστραλία και ο Καναδάς - οι τρεις τους έχουν κάνει προπαραγγελίες για πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις, μολονότι καταγράφουν ποσοστό μικρότερο από το 1% των ενεργών κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, επισήμαναν οι ερευνητές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης