Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση των νέων κόκκινων δανείων και τα σχέδια για τις ελληνικές τράπεζες

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση των νέων κόκκινων δανείων και τα σχέδια για τις ελληνικές τράπεζες
Τα πλεονεκτήματα και τα εμπόδια
Σε έναν αγώνα δρόμου  έχουν επιδοθεί οι χώρες της Ε.Ε. προκειμένου να διευκολύνουν τις τράπεζές τους να αντιμετωπίσουν μια καινούρια γενιά κόκκινων δανείων ως απότοκο της κρίσης της πανδημίας.
Και αυτά την στιγμή που τα μορατόρια φθάνουν στο τέλος τους καθώς το 9μηνο είναι ανελαστικό και οι περισσότερες επιχειρήσεις τόσο στη χώρα μας όσο και στις λοιπές χώρες της Ευρώπης έχει ξεκινήσει για τις επιχειρήσεις από τις αρχές Απριλίου.
Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιχειρούν να να διευκολύνουν τις τράπεζές τους να αντιμετωπίσουν μια νέα γενιά κόκκινων δανείων που αναμένεται να δημιουργηθούν λόγω της  πανδημίας.
Και καθώς τα μορατόρια φθάνουν στο τέλος τους το α΄' εξάμηνο του επόμενου έτους οι ευρωπαϊκές τράπεζες ετοιμάζονται να καταμετρήσουν τα νέα ΝPEs σε όσα από τα μορατόρια δεν καταστεί εφικτή η αφύπνισή τους.
Προς την κατεύθυνση αυτή η Commission προχώρσε στη διαμόρφωση μιας σειράς σημαντικών εργαλείων που με τα ήδη υπάρχοντα συνθέντουν μια σημαντική και αξιόλογη εργαλειοθήκη αντιμετώπισης του προβλήματος.
 
Τα διαθέσιμα εργαλεία και η κρατική ενίσχυση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές πως τα κράτη μέλη μπορούν να προχωρήσουν σε ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών τους αν αυτές χρειαστούν κεφάλαια λόγω της δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων που θα ανακύψουν από την πανδημία.
Το μέτρο δεν αφορά παλιά κόκκινα δάνεια και ειδικά για τη χώρα μας το μέτρο θα σχετιστεί εάν γίνει χρήση του με τα ενήμερα δάνεια τα οποία δεν θα μπορέσουν να αφυπνιστούν μετά απο τους 9 μήνες μορατορίων.
Η χώρα μας έχει ένα προνομιούχο πεδίο καθώς διαθέτει ήδη τη νομοθεσία αυτού του εργαλείου που είναι ο παλιός νόμος Αλογοσκούφη που το δημόσιο απέκτησε προνομιούχες μετοχές των τραπεζών χωρίς παρουσία στα διοικητικά τους συμβούλια.

Οι bad banks και τα εμπόδια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζει το σχέδιό της για τη δημιουργία εθνικών Bad Banks υπό κεντρική διαχείριση.
Ωστόσο οι εταιρίες AMC δεν εξαιρούνται από όσα προβλέπει η οδηγία BRRD.
Αντιθέτως εμπίπτουν σε αυτήν την οδηγία και έτσι παραμένουν σε απόλυτη ισχύ οι κανόνες του bail – in και του burden sharing στην περίπτωση της σύστασης εθνικών Asset Management Companies, με ενδεχόμενο  «κούρεμα» μετόχων και ομολογιούχων των τραπεζών να παραμένει παράγοντας προβληματισμού  για τη σύσταση bad banks.
 Η Ευρωπαϊκή υπήρξε ξεκάθαρη και παρακάμπτει τους κανόνες  της BRRD και να επιτρέψει την άμεση συμβολή του Δημοσίου με κεφάλαια στις τράπεζες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων που θα δημιουργηθούν λόγω πανδημίας.
Η προοπτική μιας νέας κακής τράπεζας να αναλαμβάνει μικρές επιχειρήσεις ή ενυπόθηκα χρέη στην Ιρλανδία όπως η NAMA αντιμετωπίζει σημαντική και καίρια αντιπολίτευση.
Η κυβέρνηση συνασπισμού  της χώρας θέλει να ενθαρρύνει  τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις καθυστερήσεις κατά περίπτωση θεωρώντας πολύ ισχυρό το κόστος δημιουργίας μιας νέας κακής τράπεζας

Οι άλλες λύσεις

Η Ιταλία  από την άλλη πλευρά προσπαθεί να παρατείνει κατά 12 μήνες ένα καθεστώς κρατικής εγγύησης που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις τράπεζες να  περιορίσουν προβληματικά δάνεια, ανέφεραν δύο πηγές εξοικειωμένες με το θέμα  στο διεθνές πρακτορείο Reuters εκτιμώντας πως τα πιστωτικά ιδρύματα θα αντιμετωπίσουν μια αύξηση των απαιτήσεων που οφείλεται στην πανδημία.
Μία από τις πηγές ανέφερε ότι η Ρώμη σχεδίαζε να ξεκινήσει συνομιλίες με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο για την ανανέωση του συστήματος, το οποίο διαφορετικά θα έληγε τον Μάιο.
Η Ιταλία εισήγαγε την κρατική εγγύηση «GACS» το 2016 για να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν το απλήρωτο χρέος που άφησε πίσω από μια βαθιά οικονομική ύφεση. Το ανανέωσε τον Μάιο του 2019 για δύο ακόμη χρόνια, το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί σε τρία χρόνια με άδεια από την Επιτροπή της ΕΕ.
Το σύστημα CAGS αποτελεί ένα εργαλείο αντίστοιχο με εκείνο του Ηρακλή δηλαδή ένα όχημα που υποδέχεται και μερικώς εγγυάται τις τιτλοποιήσεις των τραπεζών.
Στη χώρα μας ξεκινούν οι προετοιμασίες για τον Ηρακλή ΙΙ που θα αντιμετωπίσει κυρίως τα NPEs που δημιουργήθηκαν προ πανδημίας και δεν έχουν ακόμη εξαληφθεί και αναμένεται να αγκαλιάσει τιτλοποιήσεις πλέον των 30 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  πάντως χθες παρουσίασε όλο το φάσμα των εργαλείων που μπορεί να αντιμετωπίσει το δύσκολο θέμα των κόκκινων δανείων και που βρίσκονται πια στην ευχέρεια της εργαλειοθήκης των κρατών μελών.
Στόχος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όσο το δυνατόν με τρόπο πιο αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο αλλά και με τον πιο οικονομικό.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης