Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

American Enterprise Institute: Οι αγορές κάνουν πάρτι, όμως η κατάρρευση δεν θα αργήσει

American Enterprise Institute: Οι αγορές κάνουν πάρτι, όμως η κατάρρευση δεν θα αργήσει
Παρά το κακό προηγούμενο, φαίνεται πως η παγκόσμια οικονομική κοινότητα κάνει τα ίδια λάθη, αναφέρει το American Enterprise Institute 
Παρά το πάρτι που σημειώνεται στις παγκόσμιες αγορές, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να αγγίζουν ιστορικά υψηλά και σε πολλές περιπτώσεις να τα διασπούν, το μέλλον επιφυλάσσει… Αρμαγεδδώνα.
Αυτό υποστηρίζει με ανάλυσή του στην αμερικανική ιστοσελίδα National Interest το American Enterprise Institute.
Στα τέλη του 2008, σε μια συνάντηση με ακαδημαϊκούς στο London School of Economics, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β 'ρώτησε γιατί κανείς δεν προέβλεψε τη χειρότερη οικονομική κρίση στον κόσμο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η λεγόμενη Μεγάλη Οικονομική Ύφεση, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2008 και διήρκεσε μέχρι τα μέσα του 2009, πυροδοτήθηκε από την ξαφνική κατάρρευση των υψηλών τιμών στην αγορά κατοικίας και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία - κάτι που είναι προφανές τώρα, αλλά τότε κανείς δεν το έβλεπε.
Παρά το κακό προηγούμενο όμως, φαίνεται πως η παγκόσμια οικονομική κοινότητα κάνει τα ίδια λάθη.
Σίγουρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι οικονομίες παγκοσμίως έχουν επανέλθει από τον πάτο του βαρελιού, τον οποίο έξυσαν για τα καλά λόγω της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού.
Επίσης, δεν χωρά αμφιβολία ότι αναπτύχθηκαν και οσονούπω θα διανεμηθούν αποτελεσματικά εμβόλια.

Τι λένε οι ειδικοί

Ωστόσο, αν και η BIS (Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών) συνεχίζει να απευθύνει προειδοποιήσεις από την έδρα της στη Βασιλεία, τα στοιχεία ενεργητικού που ενέχουν κίνδυνο και οι τιμές στις πιστωτικές αγορές εξακολουθούν να αυξάνονται, μη εμφανίζοντας καμία αντιστοιχία με την αξία του υποκείμενου στοιχείου το οποίο αντιπροσωπεύουν.
Με άλλα λόγια, βρισκόμαστε σε περιοχή… φούσκας.
Επίσης, οι ειδικοί από τον χώρο της υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως επίκειται σκληρός χειμώνας λόγω κορωνοϊού, καθώς ακόμη δεν έχει επιτευχθεί μαζικός εμβολιασμός.
Λαμβάνοντας υπόψη τη σιωπή μεταξύ των οικονομολόγων σχετικά με τον κίνδυνο που εγκυμονεί η τρέχουσα φούσκα, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς:
Όταν σε ένα ή δύο χρόνια, όταν οι φούσκες θα έχουν σκάσει, η βασίλισσα θα ρωτήσει το ίδιο;
Αυτή η σιωπή γίνεται ακόμα πιο εκκωφαντική, αν ληφθεί υπόψη πόσο διαδεδομένες είναι οι φούσκες αλλά και πόσο χρεωμένη είναι η παγκόσμια οικονομία.
Παρότι το 2008 οι φούσκες περιορίστηκαν στην αγοράς κατοικίας, τώρα ελλοχεύουν σε κάθε γωνία της οικονομικής δραστηριότητας.
Πράγματι, ειδικά το χρηματιστήριο των ΗΠΑ σήμερα θυμίζει το 1929, ενώ παράλληλα μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες δανείζονται, παρά ταύτα, με μηδενικά επιτόκια.
Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός της τεράστιας συσσώρευσης χρέους σε όλο τον κόσμο.
Ακόμη και προ πανδημίας, με πολλά χρόνια φθηνού χρήματος, υπήρξε χιονοστιβάδα πτωχεύσεων.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
Μετά την πανδημία, τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους πήγαν στα ύψη, καθώς τα ελλείμματα του προϋπολογισμού έχουν διογκωθεί και οι εταιρείες είναι υπερχρεωμένες…
Ένας ιδιαίτερος τομέας ανησυχίας πρέπει να είναι οι αναδυόμενες αγορές, που σήμερα αποτελούν το ήμισυ περίπου της παγκόσμιας οικονομίας και οι οποίες έχουν πληγεί από μια τέλεια οικονομική καταιγίδα.
Αυτή η κατάσταση κληροδότησε υψηλά επίπεδα χρέους και ασυνήθιστα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, με αποτέλεσμα η Παγκόσμια Τράπεζα να εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου να δούμε ένα κύμα αθετήσεων πληρωμών ομολόγων και αναδιαρθρώσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης