Τελευταία Νέα
Διεθνή

Και νέα πτώση στην απόδοση του γερμανικού bund, παρά την ανακοίνωση για έκδοση χρέους 471 δισ. το 2021

Και νέα πτώση στην απόδοση  του γερμανικού bund, παρά την ανακοίνωση για έκδοση χρέους 471 δισ. το 2021
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου παρέμεινε στο 0,58% με το spread να διαμορφώνεται στις 117 μονάδες
Σε πτώση επέστρεψαν οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, καθώς το Βερολίνο ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τις δανειοδοτικές ανάγκες και τις εκδόσεις του 2021, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση του πρακτορείου Reuters την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου.
Μετά τις εκδόσεις ρεκόρ του τρέχοντος έτους, η Γερμανία θα εκδώσει ομόλογα αξίας 471 δισ. ευρώ το 2021 προκειμένου να βοηθήσει την οικονομία της να αντεπεξέλθεi στις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας.
Η αύξηση των εκδόσεων ήταν αναμενόμενη καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, είχε δηλώσει το Νοέμβριο ότι προγραμματίζει νέο χρέος ύψους 180 δισ.ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από αυτό που είχε προβλεφθεί αρχικά για το 2021.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόου αναφοράς, αφού άνοιξε τη συνεδρίαση με ελαφρά άνοδο, υποχώρησε στο τέλος για να κλείσει στο -0,57%.
Όπως ανέφεραν κάποιοι αναλυτές, η αποκλιμάκωση ήταν αναμενόμενη σήμερα μετά τις χθεσινές ρευστοποιήσεις σε όλες τις ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, ειδικά στον «πυρήνα».

Η συνεδρίαση της Fed 

Η χθεσινή συνεδρίαση της Fed δεν είχε καμία επίδραση στην αγορά κρατικού χρέους του ευρώ, καθιστώντας λίγο πιο απότομη την καμπύλη των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Ως εκ τούτου, η διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς αμερικανικού και γερμανικού διαμορφώθηκε στις 150 μονάδες βάσης, χωρίς να απομακρυνθεί ιδιαίτερα από τα χαμηλά δύο εβδομάδων που άγγιξε στην αρχή της συνεδρίασης.
Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων πάντως, διατηρήθηκε το θετικό κλίμα, χωρίς μεταβολές, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει στο 0,58% με το spread με τον γερμανικό bund στις 117 μονάδες βάσης και του διετούς στο 0,02%.
Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 52 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκατ.ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης