Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι μας έδειξε το 9μηνο 2020 της Attica bank; - Απολύτως τίποτε, ο αναβαλλόμενος φόρος 450 εκατ. τα κεφάλαια 454 εκατ και ζημίες

Τι μας έδειξε το 9μηνο 2020 της Attica bank; - Απολύτως τίποτε, ο αναβαλλόμενος φόρος 450 εκατ. τα κεφάλαια 454 εκατ και ζημίες
Η λογιστική κατάσταση 9μήνου 2020 της Attica bank αποδεικνύει ότι η τράπεζα αυτή κινείται στο πουθενά....
Μετά από 22 χρόνια παρακολούθησης χιλιάδων ισολογισμών πιστεύαμε ότι τα έχουμε δει όλα αλλά τελικά ποτέ δεν τα έχεις δει όλα.
Η περίπτωση της Attica bank έρχεται να αποδείξει κάθε φορά πως η τράπεζα καταφέρνει και παραμένει στον αφρό ενώ η οικονομική της κατάσταση έχει επιδεινωθεί.
Και το αναφέρουμε αυτό γιατί οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκονται κάτω από τα ελάχιστα επιτρεπόμενα με βάση τον SREP δηλαδή τον ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Τι μας έδειξε στο 9μηνο του 2020 η Attica bank;

1)Εμφάνισε ζημίες 35,66 εκατ ευρώ με τις νέες προβλέψεις να φθάνουν τα 37 εκατ.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο τα συνολικά λειτουργικά έσοδα στα 55,2 εκατ και τα λειτουργικά έξοδα στα 49 εκατ χωρίς τις προβλέψεις.
Πρακτικά η τράπεζα σε ενοποιημένη βάση επιτυγχάνει έσοδα μείον έξοδα 6 εκατ σε βάση 9μήνου.
Με τέτοια επίδοση η τράπεζα δεν πάει πουθενά όταν άλλες τράπεζες αναλογικά με βάση τα κεφάλαια τους και το ενεργητικό τους έχουν πολλαπλάσια αποτελέσματα.

2)Η Attica bank προχώρησε σε νέα τιτλοποίηση 712 εκατ προβληματικά ανοίγματα με 371 εκατ λιανικής και 341 εκατ επιχειρηματικά προβληματικά δάνεια.
Η Attica bank έχει υλοποιήσει 3 κινήσεις έως σήμερα για την μείωση των προβληματικών δανείων και οι στρατηγικές της είναι black box δηλαδή δεν ξέρεις πραγματικά πόσες ζημίες έχει επί των senior bond κύριων ομολόγων που έχει εκδώσει.
Πολλοί εικάζουν ότι οι ζημίες μόνο στα κύρια ομόλογα θα φθάσουν στα 300-400 εκατ ευρώ κοινώς η τράπεζα δεν έχει κεφάλαια.

3)Τα κεφάλαια της Attica bank συνεχώς μειώνονται και στο 9μηνο του 2020 κατήλθαν στα 453,99 εκατ ευρώ από 494 εκατ στο τέλος του 2019.
Το πιο εντυπωσιακό ενώ τα κεφάλαια είναι 454 εκατ ο αναβαλλόμενος φόρος DTA ανέρχεται σε 449,64 εκατ ευρώ.
Δηλαδή ο αναβαλλόμενος φόρος αναλογεί στα κεφάλαια μόνο…. 99%.

4)Η κεφαλαιακή ανεπάρκεια της Attica bank είναι εμφανής.
Πρέπει να έχει ελάχιστο Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας SREP 14,21% και έχει συνολικό δείκτη 12,6% από 14,5% που είχε το 2019.
Το CET1 ο δείκτης common equity tier 1 έχει υποχωρήσει στο 9,4% από 11,4% και όλα αυτά με την ανοχή της Τράπεζα της Ελλάδος που μάλλον έχει και μυωπία και πρεσβυωπία μαζί ίσως και αστιγματισμό.
Όπου θέλει κάνει τα στραβά μάτια η Τράπεζα της Ελλάδος κατά τα άλλα είναι εποπτική αρχή.

5)Επίσης η Attica bank αναφέρει ότι στηρίζει την οικονομία και η στήριξη της είναι ότι τα δάνεια στα 1,86 δισεκ. ή καθαρά δάνεια 1,54 δισεκ. είναι στάσιμα ενώ ρύθμισε το εκπληκτικό ποσό των 99 εκατ ευρώ.
Πρόκειται περί ανέκδοτου να αναφέρει μια τράπεζα όπως η Attica bank με ενεργητικό 3,6 δισεκ. ότι ρύθμισε 99 εκατ δάνεια.

Συμπέρασμα

Η λογιστική κατάσταση 9μήνου 2020 της Attica bank αποδεικνύει ότι η τράπεζα αυτή κινείται στο πουθενά.
Με έσοδα μόλις 6 εκατ περισσότερα από τα έξοδα και χωρίς τις προβλέψεις και με συνεχή μείωση των κεφαλαίων μια αύξηση 50 εκατ όχι δεν επαρκεί αλλά πρέπει να βρεθούν 150 εκατ νέα κεφάλαια.
Η ΤτΕ θα έχει ενδιαφέρον να κάνει ένα έλεγχο για το τι συμβαίνει με τις τιτλοποιήσεις της Attica bank αλλά προφανώς αυτή η ζωτικής σημασίας λεπτομέρεια… δεν ενδιαφέρει την ΤτΕ… μάλλον εντάσσεται στο πλαίσιο των οφθαλμολογικών προβλημάτων της κεντρικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης