Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Έως 30 μ.β. οι επιπτώσεις στα κεφάλαια των τραπεζών της Ευρωζώνης από την επανέναρξη πληρωμής μερισμάτων

Fitch: Έως 30 μ.β. οι επιπτώσεις στα κεφάλαια των τραπεζών της Ευρωζώνης από την επανέναρξη πληρωμής μερισμάτων
Σχόλιο της Fitch Ratings για την πρόσφατη πρόταση της ΕΚΤ
Έως και 30 μονάδες βάσης υπολογίζει τον μέσο αντίκτυπο στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) των τραπεζών της Ευρωζώνης η Fitch Ratings, σε περίπτωση που εφαρμοστεί η πρόσφατη σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για επανέναρξη περιορισμένων πληρωμών μερισμάτων το 2021 -για τις 113 συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης υπό την εποπτεία της.
Ωστόσο, η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να δείξουν «ακραία σύνεση» και να μην διανείμουν πληρωμές μερισμάτων έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, καθώς η πλήρης επίδραση του οικονομικού σοκ που σχετίζεται με τον ιό δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί πλήρως.
Το αυξημένο κεφάλαιο μέσω των διατηρούμενων κερδών θεωρείται credit positive από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, ιδίως ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με το ρυθμό και τη μορφή της ανάκαμψης.
«Η επανάληψη των μερισμάτων αντικατοπτρίζει τη δύναμη του κεφαλαίου των τραπεζών κατά την έναρξη της πανδημίας, καθώς και την επάρκεια των τρεχόντων επιπέδων. Μεσοπρόθεσμα, οι επαναλήψεις μερισμάτων θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την αποτίμηση των μετοχών, διευκολύνοντας την πρόσβαση των τραπεζών στο κεφάλαιο.
Η σύσταση της ΕΚΤ για μερίσματα είναι πιο συντηρητική από τις προσεγγίσεις που ακολουθούν οι βρετανικές και ελβετικές εποπτικές τράπεζες.
Η σύσταση της ΕΚΤ θα περιορίσει τις διανομές των μετόχων των τραπεζών χαμηλότερα των 20bp του CET1, ή το 15% των συνδυασμένων κερδών 2019 και 2020. (…)
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει απαγορεύσει την εξαγορά μετοχών και έχει καλύψει τις πληρωμές μερισμάτων σε μεγάλες αμερικανικές τράπεζες μέχρι το τέλος του 2020, στην πληρωμή του προηγούμενου έτους ή στα μέσα κέρδη για τα προηγούμενα τέσσερα τρίμηνα.
Δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τι θα επιτρέπεται να κάνουν οι τράπεζες το 2021.
Οι πληρωμές μερισμάτων σε τράπεζες της Ευρωζώνης αποδεικνύουν την ικανότητα να διατηρούν επαρκή αποθέματα κεφαλαίων που μπορούν να αντέξουν αρνητικά σοκ από την επιδημία της πανδημίας.
Η νέα σύσταση της ΕΚΤ θα ισχύει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 και οι εθνικές εποπτικές αρχές ενθαρρύνονται να εφαρμόσουν την ίδια προσέγγιση σε λιγότερο σημαντικές τράπεζες υπό την άμεση εποπτεία τους.
Δεν επιτρέπεται προσωρινό μέρισμα στα κέρδη του 2021», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης