Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστραλία: Η απόφαση για lockdown στη Βικτόρια παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Αυστραλία: Η απόφαση για lockdown στη Βικτόρια παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα
Αυστραλία - Κορωνοϊός: «Η απόφαση για lockdown στη Βικτόρια παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα»
Η απόφαση πολιτείας της Αυστραλίας να θέσει σε lockdown περισσότερους από 3.000 ανθρώπους σε δημόσια συγκροτήματα διαμερισμάτων για να αναχαιτιστεί ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας της COVID-19, δεν στηρίχθηκε σε άμεση υγειονομική σύσταση και συνιστά παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων, αναφέρει σε έκθεσή της η συνήγορος του πολίτη της πολιτείας της Βικτόρια.
Η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πολιτεία της Αυστραλίας, η Βικτόρια, έθεσε σε lockdown εννέα δημόσια συγκροτήματα (πύργους) διαμερισμάτων για μερικές μέρες τον Ιούλιο λόγω μιας έξαρσης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.
Ο εκτελών χρέη αρχιάτρου της Βικτόρια είχε στη διάθεσή του μόνον 15 λεπτά για να εξετάσει και να εγκρίνει το lockdown, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών συνεπειών του στα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογραμμίζει η συνήγορος του πολίτη Ντέμπορα Γκλας σε σχετική έκθεσή της, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Το εσπευσμένο lockdown δεν ήταν συμβατό με τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους σε ανθρώπινη μεταχείριση κατά την στέρηση ελευθερίας... η ενέργεια αυτή φαίνεται να είναι αντίθετη με τον νόμο», σημειώνει η Γκλας στην έκθεσή της.
Οι κάτοικοι των οκτώ δημόσιων συγκροτημάτων κατοικιών τέθηκαν σε lockdown στα διαμερίσματά τους για πέντε ημέρες, ενώ αυτοί του ένατου πύργου, ο οποίος είχε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, τέθηκαν σε lockdown για δύο εβδομάδες.
Ορισμένοι έμειναν χωρίς τρόφιμα και φάρμακα, ενώ πολλοί άλλοι περίμεναν περισσότερο από μια εβδομάδα για να τους επιτραπεί να βγουν έξω, σύμφωνα με την έκθεση.
Η κυβέρνηση της πολιτείας παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, αλλά σημείωσε ότι οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν για να μπορέσει να εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων.
«Δεν ζητάμε συγγνώμη που σώσαμε ανθρώπινες ζωές, απολύτως καμία συγγνώμη που σώσαμε ανθρώπινες ζωές», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Στέγασης της Βικτόρια Ρίτσαρντ Γουίν.
Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί αν τα πορίσματα της έκθεσης ανοίγουν τον δρόμο για τη χρήση ένδικων μέσων από τους κατοίκους κατά της κυβέρνησης.
Η Βικτόρια τέθηκε σε lockdown σε πολιτειακό επίπεδο μέρες μετά το κλείσιμο αυτών των συγκροτημάτων ώστε να περιοριστούν νέες εστίες της COVID-19, αλλά έκτοτε έχει επιτύχει την αποτελεσματική εξάλειψη της νόσου χάρη στο lockdown.
Ως σήμερα κανένα νέο κρούσμα του κορωνοϊού δεν έχει αναφερθεί στην πολιτεία εδώ και 48 συνεχόμενες ημέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης