Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η ΕΚΤ κατέχει πλέον το 8,5% των ευρωπαϊκών ιδιωτικών ομολόγων ή 251 δισ. μέσω CSPP

Η ΕΚΤ κατέχει πλέον το 8,5% των ευρωπαϊκών ιδιωτικών ομολόγων ή 251 δισ. μέσω CSPP
Στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, οι τίτλοι με αρνητικές αποδόσεις έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά
Η Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέχει πλέον το 8,5% των ευρωπαϊκών ιδιωτικών ομολόγων ή 251 δισ. ευρώ, από τα 1,2 τρισ. των επιλέξιμων και 3,2 τρισ. των συνολικών.
Αυτά τα στοιχεία, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, δείχνουν την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές ομολόγων, αλλά και την επέκταση του ισολογισμού της, αυξάνοντας το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της στο πλαίσιο του CSPP.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, η ΕΚΤ κατέχει επί του παρόντος το 23% του επιλέξιμου κόσμου των κινητών αξιών και το 8,5% του ευρύτερου κόσμου των εταιρικών ομολόγων.
Image
Τους τελευταίους μήνες, η μηνιαία ροή αγορών έχει κατά μέσο όρο 6 δισ. ευρώ (κυρίως στο πλαίσιο του CSPP). αρκετά για να απορροφήσει ένα σημαντικό μερίδιο της καθαρής έκδοσης.
Με τις αγορές ομολόγων να συνεχίζονται μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2022 ή «για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της προσαρμοστικής επίδρασης των επιτοκίων πολιτικής της», η αυξανόμενη παρουσία της ΕΚΤ η αγορά παραμένει ισχυρή στην εξέλιξη της ζήτησης.

Ρεκόρ στις αρνητικές αποδόσεις

Στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, οι τίτλοι με αρνητικές αποδόσεις έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά.
Από τις 15 Δεκεμβρίου, το 41% ​​του δείκτη EUR IG iBoxx αποδίδει κάτω από το μηδέν.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι περισσότερο από το 10% του δείκτη αποδίδει τώρα κάτω από -0,25%.
Κατά την άποψη της Goldman Sachs, οι αρνητικές αποδόσεις πιθανότατα θα παραμείνουν στο επίκεντρο της αγοράς εταιρικών ομολόγων και το 2021, ακόμη και αν οι αποδόσεις των ομολόγων θα υποχωρήσουν λόγω της σταθερής ανάπτυξης του επόμενου έτους.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης