Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ -0,19% στις 790 μον. – Δύσκολη η διάσπαση του τεχνικού και ψυχολογικού ορίου των 800 – 820 μον.

Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ -0,19% στις 790 μον. – Δύσκολη η διάσπαση του τεχνικού και ψυχολογικού ορίου των 800 – 820 μον.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 790 μονάδες, με εμφανή την δυσκολία να διασπάσει την ζώνη των 800 - 820 μονάδων.
(upd16)Συντήρηση δυνάμεων καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες ενώ τα κέρδη των δεικτοβαρών OTE +1,11% και Coca Cola +1,09%  διατήρησαν την αγορά στις 790 μονάδες.
Ειδικότερα, η μεγαλύτερη διακύμανση καταγράφηκε στην Πειραιώς καθώς από αρχικά κέρδη πλησίον του +3% δέχθηκε πιέσεις -3,25% ενώ πιο σταθεροποιητική εικόνα παρουσίασε σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης η Εθνική η οποία ήταν και η μοναδική τράπεζα που έκλεισε με κέρδη +1,41%.

Από την άλλη, θετικό είναι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον Dax στην Γερμανία +1% στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης της Fed, με τις προσδοκίες για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ενώ θετικά επιδρά στην ψυχολογία των επενδυτών η έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, παρά την αύξηση των περιορισμών.
Ειδικότερα, η Fed διατήρησε το εύρος του βασικού επιτοκίου βραχυπρόθεσμου δανεισμού της αμετάβλητο (0% - 0,25%), επιμένοντας στη χαλαρή νομισματική πολιτική, ενώ σημείωσε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων έως ότου «σημειωθεί σημαντική πρόοδος» στην οικονομική ανάκαμψη.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 790 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 760-750 μονάδες και με εμφανή την δυσκολία να διασπάσει την ζώνη των 800 - 820 μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 512 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 490 μονάδες ενώ η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη των 520-530 μονάδων. 
Το ενδιαφέρον εστιάζεται αύριο Παρασκευή 18/12 στην  τριπλή λήξη παραγώγων και στο rebalancing των δεικτών FTSE αλλά και των δεικτών της αγοράς.
Αναφορικά με τον FTSE Global Equity δεν υπάρχουν αλλαγές στις ελληνικές μετοχές, ενώ για τους δείκτες FTSE AthEx και συγκεκριμένα στον FTSE 25 δεν υπάρχουν προσθήκες ή διαγραφές, αλλά αλλαγές στις σταθμίσεις.
Στον mid cap εισέρχονται οι μετοχές των Παπουτσάκης και BriQ και αφαιρούνται οι μετοχές των ΟΛΘ και ΙΑΣΩ.
Τέλος στο Γενικό Δείκτη εισέρχονται Entersoft και Centric και αφαιρούνται Μοτοδυναμική και Κλουκίνας-Λάππας..
Ειδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς -3,25% και ακολούθησαν Eurobank -1,69% με χαμηλό ημέρας -3,59% και Alpha Bank -1,51% από υψηλό ημέρας +3,32% ενώ με κέρδη έκλεισε μόνο η Εθνική +1,41% .
Σημειώνεται ότι σήμερα 17/12 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα 9μήνου του 2020 της Τρ. Αττικής
Με βάση τα προληπτικά μέτρα της Commission, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας δίνει στο κράτος τη δυνατότητα εφόσον οποιαδήποτε ευρωπαϊκή τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα κεφαλαίων λόγω κόκκινων δανείων να μπει στο μετοχικό της κεφάλαιο άμεσα και με ειδικούς όρους.
Αυτό σημαίνει πως μόνον για τα covid related NPEs δηλαδή για τα κόκκινα δάνεια που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, τα κράτη μέλη μπορούν να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο των πιστωτικών ιδρυμάτων παρακάμπτοντας το bail in με προνομιούχες μετοχές τις οποίες οι τράπεζες θα εξαγοράσουν εκ νέου όταν αποκτήσουν και πάλι την ευρωστία τους.
Η κίνηση αυτή του Δημοσίου δεν θα εκφράζεται με νέα μέλη στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και θα αποτελέσει ένα ισχυρό αλλά και άμεσο βοήθημα για τις τράπεζες αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο που ενδέχεται να ανακύψει από τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας.

Συντηρούνται στα ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ομολόγων

Πλησίον στα ιστορικά χαμηλά κινούνται οι τιμές στην αγορά ομολόγων  με το ελληνικό 10ετές στο 0,57% - με ιστορικό χαμηλό στις 15/12 στο 0,552% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,51% - με ιστορικό χαμηλό στις 15/12 στο 0,477% - και με το μεταξύ τους spread στις 6 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 104 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,33% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,51%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με Alpha Bank +3,32% o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψ ετο υχηλό της ημέρας +2,21% επιδρώντας στον Γενικό ΔΕΊΚΤΗ ΜΕ ΚΈΡΔΗ +0,77%.
Λίγο μετά τις 13:30, με πιέσεις στις τράπεζες με την Πειραιώς -3,62% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,27% ενώ τα κέρδη σε ΟΤΕ και Coca Cola συγκράτησαν τον Γενικό Δείκτη στο -0,68%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,19% στις 790 μονάδες έχοντας υψηλό στις 798,39 μονάδες και χαμηλό 786,96 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips 
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68 εκατ. ευρώ, ο όγκος 39 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 29 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,34 εκατ, ευρώ και όγκου 1,55 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 1,43 εκατ. τεμάχια αξίας 824 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 107 χιλ. τεμάχια αξίας 1,36 εκατ. ευρώ και η Coca Cola 6 χιλ. τεμάχια αξίας 154 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 790 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 760-750 μονάδες και ακολουθούν οι 740-730 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 800-805 μονάδες και ακολουθούν οι 820, οι 830-840 μονάδες και οι 880 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 512 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 490 μονάδες και ακολουθούν οι 470-460 μονάδες και ακολουθούν οι 450-440 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 520 -530 μονάδες και ακολουθούν οι 560 μονάδες και οι 570 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

-Το αμερικανικό fund Capital κατέχει ήδη 187,8 εκατ μετοχές ή 5,13% των μετοχών της Eurobank και δυνητικά μπορεί να φθάσει στο 7% ή 256 εκατ μετοχές.
Όπως έχει αναφέρει το bankingnews στόχος του αμερικανικού fund είναι να καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στην Eurobank με ισχυρή παρουσία ποντάροντας στην άνοδο της μετοχής και βεβαίως σε χρηματιστηριακές υπεραξίες.
-Ζημιές εμφάνισε το Cairo Mezz 86 χιλιάδων ευρώ στο γ΄ τρίμηνο του 2020 με τα κεφάλαια να ανέρχονται σε 57,3 εκατ ευρώ
-Έκλεισε το deal της Εθνικής τράπεζας με το CVC για την Εθνική Ασφαλιστική στα 420 εκατ και έκδοση tier 2 περίπου 50 εκατ ευρώ.
Το deal θα ανακοινωθεί την εβδομάδα των Χριστουγέννων....
Το CVC καθίσταται ο ισχυρότερος επενδυτής στην Ελλάδα και οι τακτικές που ακολουθεί αποδεικνύουν σοβαρότητα.
-Στις 18 Δεκεμβρίου 2020 συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής για την τιτλοποίηση προβληματικών ανοιγμάτων Frontier ύψους 6,3 δισεκ. ευρώ...
-Οι τράπεζες το 2021 θα εμφανίσουν ζημίες... λόγω των νέων τιτλοποιήσεων.
Εξαίρεση θα αποτελέσει η Εθνική που αναμένεται να εμφανίσει οριακό κέρδος παρά την τιτλοποίηση προφανώς γιατί θα εγγράψει το τίμημα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Τα ερωτήματα προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την Reggeborgh Invest και τις τακτικές των Ολλανδών

Τα ερωτήματα προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πληθαίνουν για τον ρόλο, τις τακτικές και τις μεθόδους που ακολουθεί το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest που διεκδικεί τον Ελλάκτωρα και κατέχει άμεσα 10,3% και έμμεσα 12,54% (ποσοστό Μπόμπολα) ή συνολικά 22,90%.
Τα ερωτήματα προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
1)Επισήμως η Reggeborgh αναφέρει ότι κατέχει άμεσα στον Ελλάκτωρα 10,3% αλλά δυνητικά μπορεί να φθάσει στο 22,90% εάν ενεργοποιήσει την option με τον Λεωνίδα Μπόμπολα.
Το ερώτημα είναι δεν θα έπρεπε να έχει ενημερώσει το επενδυτικό κοινό η Reggeborgh σε ποια τιμή θα εξασκήσει την option;
Ένα άλλο ερώτημα που δεν αφορά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι το εξής… γιατί μέχρι τώρα δεν έχει εξασκήσει το ποσοστό του Μπόμπολα;
Προφανώς όχι γιατί υπάρχει deal μεταξύ Reggeborgh και Μπόμπολα να παραμείνει στον Ελλάκτωρα…
2)Η πλευρά της Reggeborgh υποστηρίζει ότι ελέγχει το 30% ή 35% ή 40%... σε λίγο θα υποστηρίξουν ότι ελέγχουν το 150% ή και το 200%.
Εάν ελέγχουν το 35% ή 40% υποψιαζόμαστε ότι σχεδιάζουν δημόσια πρόταση.
Το ερώτημα είναι το εξής προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μπορεί να μας αναφέρει πως η Reggeborgh ενώ δηλώνει ότι κατέχει άμεσα ή έμμεσα 22,90%... τελικά κατέχει ή όχι το 35% ή 40%;
Προφανώς και αυτό θα διαπιστωθεί στην Γενική Συνέλευση αρχές Ιανουαρίου 2021.
3) Εμφανίζονται στο μετοχολόγιο του Ελλάκτωρα – η ερώτηση αυτή απευθύνεται και στον Ελλάκτωρα – εταιρίες ανύπαρκτες που δημιουργήθηκαν για ένα σκοπό να αποκτήσουν μετοχές, χωρίς να δηλώνουν τις κινήσεις τους καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι συνδέονται έμμεσα με την Reggeborgh;
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν πρέπει να ελέγξει εάν αυτά που αναφέρει επισήμως η Reggeborgh με αυτά που συμβαίνουν εγείρουν ζητήματα παραπλάνησης επενδυτικού κοινού;
4)Η Reggeborgh προσπαθεί να παρουσιάσει πρόταση προς την Γενική Συνέλευση του Ελλάκτωρα με νέο διοικητικό συμβούλιο και νέο διευθύνοντα σύμβουλο… τον οποίο και βρήκε…..
Η στρατηγική να συγκρούεται με τις διοικήσεις ή με άλλους μετόχους μπορεί να μην αφορά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά το ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν δεν καταφέρουν οι ολλανδοί να επιτύχουν τους μετοχικούς στόχους τους στον Ελλάκτωρα;
Εάν πετύχουν θα ελέγξουν την εταιρία.
Εάν δεν πετύχουν τους στόχους τους θα πουλήσουν και θα αποχωρήσουν ή θα παραμείνουν συντηρώντας ένα καθεστώς σύγκρουσης;
5)Τα πιο επιθετικά ερωτήματα τα έχουμε κρατήσει για τις 18 Δεκεμβρίου 2020.

Η επικαιρότητα

Με την Ευρώπη να είναι έτοιμη να προχωρήσει στους πρώτους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού από τις 27/12 και με τις ΗΠΑ να είναι έτοιμες να εγκρίνουν για επείγουσα χρήση και το εμβόλιο της Moderna, το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη δοκιμάζεται σφόδρα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Στην Ευρώπη, όπου οι εμβολιασμοί αναμένεται να αρχίσουν από τις 27/12, Γερμανία και Ολλανδία έχουν προχωρήσει σε καθολικό lockdown, αντίστοιχες φωνές ακούγονται και στην Ιταλία, στη Γαλλία τα περιοριστικά μέτρα έχουν παραταθεί έως τις 7/1 τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη στις αρχές του 2021, συνιστώντας στους πολίτες να κάνουν χρήση της μάσκας και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης κατά τις γιορτές.
Αλλά και στις ΗΠΑ, όπου οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Pfizer έχουν αρχίσει από τη Δευτέρα 14/12 και θα αυξηθούν σημαντικά από την ερχόμενη εβδομάδα και με το εμβόλιο της Moderna, το οποίο πιθανότατα θα εγκριθεί αύριο 18/12 από την FDA, η επιδημία είναι εκτός ελέγχου.
Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 74.325.035 και οι νεκροί σε 1.651.150
Στην Ελλάδα, προς καθολικά lockdown φαίνεται πως βαίνουν ενόψει των Χριστουγέννων η δυτική Αττική, η Κοζάνη και άλλοι 9 νομοί της βόρειας Ελλάδας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας,, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας που εξακολουθούν να βρίσκονται «στο κόκκινο» όσον αφορά την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού .
Η ίδια σκέψη υπάρχει και για την περιοχή της δυτικής Αττικής – Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα – στην οποία λειτουργούν μεγάλες βιομηχανίες και δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα.
Ο Στέλιος Πέτσας απηύθυνε έκκληση εν όψει εορτών να περιοριστούν οι επαφές σε στενό οικογενειακό ή φιλικό κύκλο ενώ δεν απέκλεισε αυστηρότερα μέτρα σε περιοχές που εμφανίζουν επιδείνωση.
Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι επιτακτική ανάγκη να μην υπάρξει καμία χαλάρωση στις γιορτές και ότι πρέπει οι πολίτες να κρατήσουν κλειστό τον κοινωνικό τους κύκλο.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία, η πίεση στο ΕΣΥ είναι εξαιρετικά εύθραυστη και για αυτό το λόγο οι επιστήμονες διατυπώνουν έντονη ανησυχία για το τι θα συμβεί με τις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις των πολιτών κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Εν τω μεταξύ, στην καταγραφή του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων που θέλει να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού θα προχωρήσει σήμερα Πέμπτη 17/12 το υπουργείο Υγείας.
Ο υπ. Υγείας, Β. Κικίλιας μαζί με τους συνεργάτες του θα επικοινωνήσει από τις 09:00 το πρωί διαδοχικά με τους με τους Διοικητές, αναπληρωτές Διοικητές, Διευθυντές Νοσηλευτικής και Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, όπως και γιατρούς, από τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες και όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, προκειμένου να αρχίσει η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν.
Αυτοί θα μπουν άμεσα στις λίστες αυτές, ως πρώτη προτεραιότητα εμβολιασμού την αμέσως επόμενη χρονική στιγμή από αυτήν που θα έρθει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε ο κ.Κικίλιας, πρώτα θα εμβολιασθούν οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες, οι μεγάλοι σε ηλικία, οι υπέργηροι και μετά σταδιακά ο γενικός πληθυσμός.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 127.557, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 3.870 θάνατοι.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Σε ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι αγορές της Ασίας σήμερα 17/12, μετά τη δέσμευση της Fed για στήριξη της αγοράς.
Στο επίκεντρο παραμένουν οι προσδοκίες για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, καθώς καταγράφεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,18%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +1,13%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,77% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,05%

Aνοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα 17/12 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της Fed, με τις προσδοκίες για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, να στηρίζουν τις αγορές.
Eιδικότερα, η Fed διατήρησε το εύρος του βασικού επιτοκίου βραχυπρόθεσμου δανεισμού της αμετάβλητο (0% - 0,25%), επιμένοντας στη χαλαρή νομισματική πολιτική, ενώ σημείωσε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων έως ότου «σημειωθεί σημαντική πρόοδος» στην οικονομική ανάκαμψη.
Σημειώνεται πως τους τελευταίους μήνες η Fed έχει αγοράσει ομόλογα των ΗΠΑ και ενυπόθηκους τίτλους, ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα.
Οι αποφάσεις της Fed για το 2020 σηματοδοτoύν πως υπάρχει η βούληση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στην οικονομία των ΗΠΑ να δοθεί όποια βοήθεια χρειαστεί εάν η αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 απειλήσει τον ρυθμό ανάκαμψης.
Εν τω νεταξύ, οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε 885.000, τον υψηλότερο αριθμό Αμερικανών που ζητούν επιδόματα ανεργίας για πρώτη φορά, από τον Σεπτέμβριο του 2020
Τα εν λόγω στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία και η αγορά εργασίας παραμένουν υπό πίεση καθώς οι περιπτώσεις κορωνοϊών αυξάνονται και ο κρύος καιρός αυξάνει περαιτέρω τους κινδύνους.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,45%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,40%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,05%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,45%, ο S&P στο +0,40% και ο Nasdaq στο +0,65% ενώ το ETF GREC με απώλειες -0,62% (25,80 δολ.)

Έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα
Η Εθνική έκλεισε στα 2,16 ευρώ, με άνοδο +1,41% με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9790 ευρώ, με πτώση -1,51%, με όγκο 8,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1755 ευρώ, με πτώση -3,25% με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 513 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,58 ευρώ, με πτώση -1,69% με όγκο 12,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,7660 ευρώ, με άνοδο +2,74% και με κεφαλαιοποίηση 342 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2085 ευρώ, με πτώση -2,11% και όγκο 424 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 96 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,40 ευρώ, με πτώση -1,28% και κεφαλαιοποίηση 306 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα .
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Sarantis, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ,  Coca Cola
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν  Viohalco, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, AΔΜΗΕ
H Coca Cola έκλεισε στα 25,98 ευρώ, με άνοδο +1,09% και κεφαλαιοποίηση στα 9,62 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,72 ευρώ, με άνοδο +1,11% και αποτίμηση 5,98 δισ.ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 6,94 ευρώ, με άνοδο +0,22%  και αποτίμηση 1,61 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,58 ευρώ, με πτώση -1,53% και κεφαλαιοποίηση 599 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,46 ευρώ, με πτώση -1,088 και αποτίμηση 3,57 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,94 ευρώ, με πτώση -1,13% και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,40 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,99 ευρώ, με άνοδο +0,59% και κεφαλαιοποίηση 1,33 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 11,60 ευρώ, με πτώση -0,43% και κεφαλαιοποίηση 1,66 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,00 ευρώ, με πτώση -1,48% και κεφαλαιοποίηση 1,9 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,99 ευρώ, με άνοδο +1,45% και κεφαλαιοποίηση 744 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,90 ευρώ, με άνοδο +0,65% και κεφαλαιοποίηση 203 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25)έκλεισε στα 0,0315 ευρώ, με πτώση -1,56% και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.

Συντηρούνται στα ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ομολόγων με το ελληνικό 10ετές 0,57% - Προς έκδοση 30 ή 10 χρόνια στο 1,20% ή 0,65%

Μετά τα συνεχή ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις η ελληνική αγορά ομολόγων συντηρείται καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 14 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Να σημειωθεί ότι την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2021 η Ελλάδα θα εκδώσει ή 30ετές ομόλογο με επιτόκιο 1,20% ή 10ετές με επιτόκιο 0,65%.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,57% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,51%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,57% με το αμερικανικό 10ετές 0,92% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 6 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 56 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,17% με απόδοση αγοράς -0,15% και απόδοση πώλησης -0,18%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,74 μονάδες βάσης και απόδοση -0,14%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,75 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 στο -0,12%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,97 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,01% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,74 μονάδες βάσης και απόδοση 0,13%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,99 μονάδες βάσης και απόδοση 0,25%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,37% με απόδοση αγοράς 0,39% και απόδοση πώλησης 0,35%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 127,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,48% και απόδοση πώλησης 0,45%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 108,57 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,57% με απόδοση αγοράς 0,56% και απόδοση πώλησης 0,58%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,552%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 136,69 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 113,86 μονάδες βάσης και 0,83% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 145,76 μονάδες βάσης και απόδοση 0,93%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 159,71 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 113 μονάδες βάσης από 116 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 104 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,14% ή 114 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία 0,51%   

Σταθεροποίηση καταγράφεται και σήμερα στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns.
Οι αποδόσεις βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 17 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,51%  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 17/12/2020 στο -0,56% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,28% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,01% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που  σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,03% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,51% και με ιστορικό χαμηλό 0,477% στις 15 Δεκεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,14%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης