Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση από World Bank για ρωσικές τράπεζες: Τα χειρότερα δεν έχουν περάσει

Προειδοποίηση από World Bank για ρωσικές τράπεζες: Τα χειρότερα δεν έχουν περάσει
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της World Bank, το ΑΕΠ της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2020
Αν και αναμένει ότι η οικονομία της Ρωσίας θα αρχίσει να ανακάμπτει το 2021, η World Bank προειδοποιεί ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει για τις ρωσικές τράπεζες.
Η ρωσική οικονομία έχει δεχθεί πλήγμα το 2020 από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, που είναι βασικό προϊόν εξαγωγής, αλλά και από τον κορωνοϊό, καθώς τα lockdowns επιβράδυναν την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η World Bank αναφέρει σε έκθεση της ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2020, ενώ τα κέρδη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα υποχωρήσουν κατά περίπου 40% σε ετήσια βάση τους πρώτους εννέα μήνες.
Το 2021, το ΑΕΠ της Ρωσίας θα αυξηθεί κατά 2,6% στο βασικό σενάριο, σύμφωνα με την έκθεση, υποδηλώνοντας ότι οι ρωσικές αρχές μπορούν να επιλέξουν μια πιο σταδιακή δημοσιονομική ενοποίηση από ό, τι είχε προγραμματιστεί.
«Η ανάκαμψη της κατανάλωσης λόγω της νομισματικής χαλάρωσης και της βελτιωμένης εμπιστοσύνης αναμένεται να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης το 2021 και το 2022», επισημαίνει η World Bank.
«Κατανάλωση και επιχειρηματική εμπιστοσύνη αναμένεται να βελτιωθούν με την προϋπόθεση ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό».
Ωστόσο, το ΑΕΠ φαίνεται να ενισχύεται μόνο κατά 0,6% εάν υπάρχει αύξηση στα νέα κρούσματα κορωνοϊού μεγαλύτερη από ό,τι προβλέπεται στο βασικό σενάριο και η αύξηση διαρκέσει και το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Σύμφωνα με την World Bank, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και η κυβέρνησης της χώρας έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να μετριάσουν την άμεση πίεση στον τραπεζικό τομέα αλλά η εξασθένιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων στον τομέα των εταιρειών επηρεάζει την κερδοφορία των τραπεζών.
«Το πραγματικό μέγεθος των προβληματικών δανείων θα αρχίσει να φαίνεται έως τα μέσα του 2021, όταν θα παύσει η ισχύς των μέτρων» αναφέρεται στην ίδια έκθεση της World Bank.
«Τα προϋπάρχοντα τρωτά σημεία, όπως το υψηλό μερίδιο των NPLs σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας και το σχετικό οικονομικό κόστος, υποδηλώνει ότι ενδεχομένως τα χειρότερα δεν έχουν περάσει» προειδοποιεί η World Bank.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης