Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποιος θα ελέγξει τον Ελλάκτωρα; - Η Pemanoaro, η Reggeborgh ή η Invesco και μια ερώτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Ποιος θα ελέγξει τον Ελλάκτωρα; - Η Pemanoaro, η Reggeborgh ή η Invesco και μια ερώτηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Πως η Reggeborgh δηλώνει ότι δεν κατέχει ποσοστό έμμεσα μεγαλύτερο του 22,90% και η επικοινωνιακή ομάδα που έχει στην Ελλάδα αναφέρει ότι ελέγχουν το 40% των μετοχών του Ελλάκτωρα;
Πολλά ονόματα συγκεντρώθηκαν στον Ελλάκτωρα.
Αν και επιχειρήθηκε μια απαξίωση αυτού του επιχειρηματικού ομίλου με αντικείμενο τις κατασκευές, την ενέργεια και τις παραχωρήσεις, οι τράπεζες κάποια στιγμή ανησύχησαν ότι μπορεί να εξελιχθεί σε νέο Μαρινόπουλο και δεν δάνειζαν τον Άκτωρα… αλλά πως εξηγείται ότι η Reggeborgh ένας ισχυρός επενδυτικός όμιλος από την Ολλανδία προσπαθεί με επιθετική εξαγορά να αποκτήσει τον Ελλάκτωρα;
Πως εξηγείται η Invesco των επενδυτών Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καυμενάκη επίσης να διεκδικούν τον Ελλάκτωρα με μεγάλο ενδιαφέρον;
Στην μέση βρίσκονται οι εταιρίες Pemanoarο των αδερφών Καλλιτσάντση διοίκησης του Ελλάκτωρα και το Farallon που έχει δανείσει τους αδερφούς Καλλιτσάντση.   
Προφανώς για να υπάρχει εμπλοκή τόσων επενδυτών είναι ξεκάθαρο ότι ο Ελλάκτωρας έχει αξία και έτσι εξηγείται το μεγάλο ενδιαφέρον.
Μάλιστα μεταξύ πολλών άλλων θα πραγματοποιηθεί και αύξηση κεφαλαίου 50,4 εκατ ευρώ στην τιμή του 1 ευρώ με την τρέχουσα τιμή στο χρηματιστήριο στα 1,56 ευρώ.
Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ο Ελλάκτωρας έχει αξία, εάν δεν υπήρχε αξία δεν θα υπήρχε και επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ποιοι οι συσχετισμοί δυνάμεων;

Η Reggeborgh ελέγχει άμεσα ή έμμεσα ή κατά το ορθότερο θα ελέγξει το 22,90% των μετοχών του Ελλάκτωρα ή 49 εκατ μετοχές εάν ενεργοποιήσει την Option που έχει συμφωνηθεί με τον Λεωνίδα Μπόμπολα που κατέχει 12,54% ή 26,88 εκατ μετοχές.
Η Invesco ήδη κατέχει 5% ή 10,77 εκατ μετοχές και ανήκει στους επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Μπάκου και Καυμενάκη.
Η Pemanoaro και η Falker ελέγχουν το 20,58% του Ελλάκτωρα ή 44,10 εκατ μετοχές – κατείχαν το 25,58% - και ανήκουν στους αδερφούς Καλλιτσάντση που διοικούν τον Ελλάκτωρα.
Στο πάζλ των συμμετεχόντων πρέπει να συμπεριληφθεί και το αμερικανικό fund Farallon το οποίο είχε δανείσει 50 εκατ δάνειο στους αδερφούς Καλλιτσάντση αλλά το δάνειο μειώθηκε σε 37 εκατ ευρώ μετά την πώληση του 5% στην Invesco έναντι 13 εκατ ευρώ.

Ποιος θα ελέγξει τον Ελλάκτωρα;

Προφανώς και η Pemanoaro δηλαδή τα αδέρφια Καλλιτσάντση προβαίνουν σε κινήσεις που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την Reggeborgh.
Από την άλλη πλευρά ότι συναίνεσε το Farallon να πουληθεί μέρος των μετοχών στην Invesco αποδεικνύει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Pemanoaro, Farallon και Invesco.
Τα αυτονόητα έως τώρα αναλύουμε.  

Ορισμένα ερωτήματα

1)Γιατί μέχρι τώρα η Reggeborgh δεν έχει ενεργοποιήσει την Option του ποσοστού του Λεωνίδα Μπόμπολα δηλαδή το 12,54% των μετοχών που κατέχει στον Ελλάκτωρα;
Η Reggeborgh το συμψηφίζει αλλά γιατί δεν μας αναφέρει σε ποια τιμή θα εξασκήσει την option;

2)Η εξάσκηση της option από την Reggeborgh θα πραγματοποιηθεί πριν την αύξηση των 50,4 εκατ όπως είναι λογικό ή μετά όπως δεν είναι λογικό;
Θέλουμε να υποθέτουμε ότι ο Μπόμπολας δεν θα θέλει να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου;
Γιατί εάν θέλει προς τι να ενεργοποιήσει την option;

3)Εάν δεχόταν άλλη πρόταση, από άλλο σχήμα... ο Μπόμπολας π.χ. σε τιμή ανώτερη αυτής που προσφέρει η Reggeborgh τι θα έπραττε;

4)Το επενδυτικό σχήμα Invesco ότι εμφανίστηκε με ποσοστό πάνω από 5% δεν είναι τυχαίο προφανώς και επίσης το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα πάρουν στο τέλος και το υπόλοιπο 20,58% της εταιρίας Pemanoaro.

5)Η πλευρά Καλλιτσάνση που εκπροσωπείται μέσω της Pemanoaro έχει αναφέρει ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου εν προκειμένω με ποσοστό 20,58% αλλά προφανώς μαζί με την Invesco λογικά θα έχουν μεριμνήσει να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος της αύξησης κεφαλαίου.

6)Πίσω από όλα αυτά φαίνεται ότι θα παιχθεί ένα μεγάλο χρηματιστηριακό παιχνίδι όπου κάποιος θα επικρατήσει και αυτός που θα χάσει – εάν χάσει – είτε θα φύγει σε τιμές πολύ υψηλότερες χρηματιστηριακά ή θα παραμείνει ως ρυθμιστής του παιχνιδιού στον Ελλάκτωρα.

7)Πολλοί έχουν σπεύσει να ξεγράψουν τους αδερφούς Καλλιτσάντση αλλά από ότι φαίνεται έχουν στρατηγική και καλό θα ήταν να αναθεωρήσουν πριν τους ξεγράψουν οριστικά.

8)Η τακτική της Reggeborgh είναι επιθετική και γεννά πολλά ερωτηματικά.
Ένα από αυτά το θέτουμε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Με βάση τις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις αναφέρεται το εξής.
Πρόσθετες πληροφορίες – Παρατήρηση.
Η REGGEBORGH INVEST B.V. δεν ελέγχεται από κανένα φυσικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 3556/2007 και δεν ελέγχει καμιά άλλη οντότητα που να κατέχει άμεσα ή έμμεσα ποσοστό συμμετοχής στην εκδότρια ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ με ημερομηνία 08.12.2020 πλην του 22,90% που δυνητικά θα κατέχει στον Ελλάκτωρα.

Το ερώτημα είναι το εξής.

Πως η Reggeborgh δηλώνει ότι δεν κατέχει ποσοστό έμμεσα μεγαλύτερο του 22,90% και η επικοινωνιακή ομάδα που έχει στην Ελλάδα αναφέρει ότι ελέγχουν το 40% των μετοχών του Ελλάκτωρα;
Εάν αυτό συμβαίνει παραβιάζει η νομοθεσία;
Ερωτάται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τι ισχύει τελικά, η Reggeborgh έχει πει την αλήθεια ή τα ποσοστά που αναφέρονται περί 30% ή 40% είναι αληθινά οπότε εγείρεται ζήτημα παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού αλλά και παραπλάνησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς;

Υποσημείωση

To bankingnews έχει απάντηση… αλλά αναμένουμε την διευκρίνιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης