Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σύγκρουση πολιτικών και λοιμωξιολόγων για τα ρεβεγιόν και τις εκκλησίες – Νέα πιθανή ημερομηνία έναρξης εμβολιασμού 26/12

Σύγκρουση πολιτικών και λοιμωξιολόγων για τα ρεβεγιόν και τις εκκλησίες – Νέα πιθανή ημερομηνία έναρξης εμβολιασμού 26/12
Αναθεώρηση του ρεβεγιόν στις γιορτές ζητάνε επίμονα οι επιστήμονες
Tρία νέα δεδομένα θα εξεταστούν σήμερα στην καθιερωμένη σύσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και της πολιτικής ηγεσίας στο Μέγαρο Μαξίμου και θα τεθούν υπό συζήτηση όλη την εβδομάδα.

Νωρίτερα η έγκριση από τον ΕΜΑ για το εμβόλιο, πιο νωρίς ο εμβολιασμός

Την έλευση νωρίτερα του εμβολίου στην ελληνική επικράτεια και την έναρξη του εθνικού εμβολιασμού νωρίτερα, δηλαδή από τα τέλη του Δεκεμβρίου.
Αυτό εξετάζεται από την στιγμή που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αποφάσισε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 να ξεκινήσει την διαδικασία έγκρισης του εμβολίου της Pfizer στις 21 Δεκεμβρίου αντί 29 Δεκεμβρίου όπως είχε αρχικά δηλώσει επίσημα.
Η εξέταση του φακέλου της Pfizer, σύμφωνα με πληροφορίες θα κρατήσει 2 μέρες και αναμένεται στις 23 Δεκεμβρίου ο ΕΜΑ να δώσει το πράσινο φως για την καταλληλόλητα του εμβολίου και ακολούθως να επιτρέψει να αρχίσει ο εμβολιασμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε μία τέτοια περίπτωση που φαντάζει, πλέον, ένα πολύ δυνατό σενάριο ο εμβολιασμός στην Ελλάδα θα μπορεί να ξεκινήσει στις 26-27 Δεκεμβρίου αμέσως μετά τα Χριστούγεννα δηλαδή.
Ήδη ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επαναπροσαρμόζουν τον σχεδιασμό τους για το εμβολιασμό των πολιτών.
Αύριο 17/12/2020, θα εξεταστεί αυτή η ημερομηνία καθώς θα συμβάλει στην πιο έγκαιρη αντιμετώπιση της πανδημίας υπέρ της ανοσίας της αγέλης.

Αναθεώρηση του ρεβεγιόν στις γιορτές ζητάνε επίμονα οι επιστήμονες

Αύριο 17/12/2020, επίσης, θα επανεξεταστεί σε νέα βάση η απόφαση για τα 9 άτομα στο ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
 Όλοι, σχεδόν, οι λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι της επιτροπής αλλά και εξωθεσμικοί επιστήμονες εκφράζουν την απορία τους για την απόφαση των 9 ατόμων στα ρεβεγιόν των εορτών που έρχονται.
 Όπως λέγεται, αυτό ήταν μία καθαρά πολιτική απόφαση χωρίς καμία σχετική εισήγηση από επιστήμονα.  
Οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν είναι ότι το όριο των 9 ατόμων θα είναι αιτία να συγχρωτίζονται άτομα που δεν ανήκουν στον οικογενειακό κύκλο.
Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στην ενδοοικογενειακή διασπορά, ξεκαθαρίζοντας πως η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να επιλέξουμε να μείνουμε σπίτι μας, χωρίς καλεσμένους.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, προειδοποιώντας ότι η μη τήρηση των μέτρων μπορεί να προκαλέσει νέα έκρηξη κρουσμάτων και να φέρει πιο κοντά ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα.
 Όπως τονίζουν τα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν σε σπίτια, παρά το lockdown, μπορεί να προκαλέσουν υπερμετάδοση του κορωνοϊού ακόμα και σε ελάχιστα λεπτά.
Υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ένας περιορισμός στον αριθμό των ατόμων.

Γερασμένος ο ελληνικός πληθυσμός, αυξημένος ο δείκτης θνησιμότητας – Φόβοι για αύξηση κρουσμάτων το νέο χρόνο

Το τρίτο στοιχείο που θα εξεταστεί όχι μόνο αύριο 17/12/2020, αλλά καθ’ όλη την εβδομάδα είναι ο μεγάλος δείκτης θνησιμότητας που υπάρχει στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας την οποία την κατατάσσουν υψηλότερα από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Βρετανία.
Μία εξήγηση που έχουν δώσει επιστημονικοί κύκλοι είναι ότι η Ελλάδα διατηρεί μεγάλο δείκτη θνησιμότητας όσων κολλάνε τον ιό διότι έχει τον πιο γερασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη.
Ο γηραιός πληθυσμός είναι πολύ πιο ευάλωτος στον ιό.
Ωστόσο, παρόλο που τα κρούσματα βαίνουν μειούμενα τα κρίσιμα δεδομένα παραμένουν υψηλά.
Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι μετά τις γιορτές τα κρούσματα θα αυξηθούν και ενώ κανονικά η πίεση στο ΕΣΥ θα έφτανε 200-300 άτομα στις ΜΕΘ, περιμένουν έξαρση.
Φοβούνται με άλλα λόγια, ότι η επιβραδυντική πορεία της μείωσης των κρουσμάτων δεν είναι ικανή να σταματήσει ένα πιθανό 3ο κύμα της πανδημίας εν μέσω εμβολιασμού.
Θα ήταν καταστροφικό.
Όπως, επίσης, οι επιδημιολόγοι φοβούνται εξαιρετικά την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει περισσότερα άτομα στις εκκλησίες και στους μητροπολιτικούς ναούς τις ημέρες των εορτών.
Απόφαση που φαίνεται ότι πάρθηκε μετά από ισχυρές πιέσεις του κλήρου αλλά και των πιστών.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης