Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η προσεκτική συμμαχία ΑΔΜΗΕ - Τέρνα Ενεργειακή για τις οπτικές ίνες και τα θολά ζητήματα του project

Η προσεκτική συμμαχία ΑΔΜΗΕ - Τέρνα Ενεργειακή για τις οπτικές ίνες και τα θολά ζητήματα του project
Το ρίσκο και η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ο ρόλος των τηλεπικοινωνιακών παρόχων
Mε στόχο  τη βιωσιμότητα του project το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα και προϋπολογισμού 870 εκατ. Ευρώ εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Δημόσιο, κινείται το νέο σχήμα που σύστησε η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom με την Τέρνα Ενεργειακή για τη διεκδίκηση του έργου Ultra Fast Broadband, το οποίο αφορά στην κατασκευή δικτύων οπτικών ινών στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Το ιδιωτικό συμφωνητικό

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης αναφερόμενος στην συμπραξη αλλά και το έργο «θέλω να πω είναι ότι καθώς πλησιάζουμε στο να δούμε τι θα γίνει με το UFBB, έχω σήμερα να σας ανακοινώσω ότι εξετάζοντας τους τελευταίους μήνες μία πρόταση που κατατέθηκε στα τέλη του Αυγούστου από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αποφασίσαμε και υπογράψαμε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο συμφωνούμε ότι φτιάχνουμε ένα σχήμα το οποίο είναι 50-50 μεταξύ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και ΑΔΜΗΕ, με το οποίο θα κατέβουμε μαζί στον διαγωνισμό του UFBB.
Εδώ θέλω να κάνω ένα σχόλιο επί του project: Όπως είπα και στην αρχή, όλες οι αποφάσεις που παίρνουμε φροντίζουμε να είναι πάρα πολύ προσεκτικές, πάρα πολύ καλά υπολογισμένες, έτσι ώστε ότι κάνουμε να είναι βιώσιμο.
Το βήμα του να ασχοληθεί ο ΑΔΜΗΕ με το UFBB αφορά στο ρόλο του Διαχειριστή, στη στήριξη συνολικά των υποδομών της χώρας και στην ανάπτυξη πέρα από τις ενεργειακές υποδομές και των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.
Όμως, για να συμμετέχουμε πραγματικά σε αυτό το έργο, πρέπει να διασφαλιστεί από την Πολιτεία, όπως εξάλλου έχει γίνει και με τα προηγούμενα ΣΔΙΤ που έχουν φτιαχτεί, ότι αυτό το project θα είναι βιώσιμο.
Και να μιλήσω έτσι πιο καθαρά και απλά, εμείς συμμετέχοντας σε αυτό το έργο δεν έχουμε πρόσβαση απευθείας στον τελικό πελάτη.

Το ρίσκο

Άρα το κράτος μας ζητάει να βάλουμε το 50% του capex σε μία επένδυση και έχουμε όλο το ρίσκο στη συνέχεια για το αν θα υπάρχει ζήτηση για τις υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν.
Πρέπει λοιπόν να εξεταστεί η ιδιαιτερότητα ότι δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τη διείσδυση αυτών των υπηρεσιών αλλά είναι υπεύθυνοι οι τέσσερις πάροχοι που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα και πρέπει το πλαίσιο να είναι τέτοιο ούτως ώστε να έχει πραγματικά ένα βιώσιμο πλαίσιο η Grid Telecom να συμμετάσχει στο έργο αυτό».
Πηγές της Tέρνα Ενεργειακή επεσήμαναν στο bankingnews αναφορικά με την σύμπραξη με τον ΑΔΜΗΕ «επιλέξαμε ένα δυνατό εταίρο για την δημιουργία ενός ισχυρού σχήματος που θα υλοποιήσει ένα απαιτητικό έργο», ενώ αναφορικά με το πόσο βιώσιμο είναι τελικά το έργο, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του σχήματος».
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η επιλογή συνεργασίας με την Τέρνα Ενεργειακή, έγινε καθώς η Reggeborg, οι Ολλανδοί μέτοχοι του Ομίλου έχουν μια θυγατρική με αντικείμενο την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης