Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ύστατη προσπάθεια συμβιβασμού στο Κογκρέσο για τις δαπάνες και το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας

ΗΠΑ: Ύστατη προσπάθεια συμβιβασμού στο Κογκρέσο για τις δαπάνες και το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας
Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς χρηματοδότηση ακόμη και υγειονομικές δομές ενώ εκατομμύρια Αμερικανοί χάνουν επιδόματα και ενισχύσεις
 Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, συναντώνται την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου τέσσερις κορυφαίοι ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το νομοσχέδιο όσον αφορά τις ομοσπονδιακές δαπάνες και να συγκλίνουν περαιτέρω σε ένα πακέτο μέτρο μέτρων τόνωσης της οικονομίας καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένουν την κρατικές ενισχύσεις για να επιβιώσουν.
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπρόσωπων Nancy Pelosi θα συναντηθεί με τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία Mitch McConnell, τον επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία Chuck Schumer, και τον επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy.
Το Κογκρέσο δεν έχει χρόνο για να αντιμετωπίσει και τα δύο ζητήματα.
Ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin, ο οποίος μίλησε στο Pelosi στο τηλέφωνο για περισσότερο από μία ώρα την Τρίτη θα ενημερωθεί για την εξέλιξη της διαβούλευσης.

Σε κίνδυνο οι εμβολιασμοί

Η εν λόγω συνάντηση σηματοδοτεί τη σημαντικότερη ευκαιρία της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ προκειμένου να καταλήξει σε διακομματική συμφωνία για ένα πακέτο μέτρων τόνωσης το οποίο θα μπορούσε να εγκριθεί από το Κογκρέσο.
Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, το πρόγραμμα CARES που αφορά ένα πακέτο κρατικών ενισχύσεων στις αδύναμες κοινωνικά ομάδες θα λήξει το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου και 12 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τα επιδόματα ανεργίας την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων.
Το Κογκρέσο εδώ και μήνες δεν έχει εγκρίνει ένα νέο πακέτο ενισχύσεων καθώς η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης ενώ εκατομμύρια Αμερικανοί αδυνατούν να προμηθευτούν ακόμη και ένα στοιχειώδες γεύμα και να πληρώσουν το ενοίκιο τους.
Επίσης, η εκπνοή των προθεσμιών όσον αφορά την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα εμβολιασμών στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και του ηλικιωμένους Αμερικανούς.

Η τελευταία πρόταση

Μια διακομματική ομάδα μελών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων πίεσε της ηγεσίες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών να προωθήσουν τη συμφωνία για το πακέτο μέτρων στήριξης.
Τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου κυκλοφόρησε μια πρόταση για ένα πακέτο μέτρων το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 700 δισ. δολάρια για δάνεια μικρών επιχειρήσεων, επιδόματα ανεργίας, διανομή εμβολίων, εκπαίδευση και επιδότηση ενοικίων.
Επεκτείνονται τα προγράμματα ενισχύσεων σε ανέργους οι οποίοι υπολογίζονται σε 12 εκατομμύρια άτομα και προστίθεται επιπλέον ενίσχυση 300 δολ. την εβδομάδα (για διάσημα 16 εβδομάδων).
Διατηρείται επίσης ένα ομοσπονδιακό μορατόριουμ στις εξώσεις για έναν ακόμη μήνα, έως τις 31 Ιανουαρίου, και θα επεκτείνεται το μορατόριουμ στα φοιτητικά δάνεια έως την 1η Απριλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης