Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέα ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του Νότου

Σε νέα ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του Νότου
Οι αποδόσεις των 10ετών Ελλάδας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας υποχώρησαν όλες σε νέα ιστορικά χαμηλά
Τα νέα ιστορικά χαμηλά των αποδόσεων δεν χαρακτήρισαν μόνο την ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων αλλά και ολόκληρη την ευρωπεριφέρεια την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020, καθώς οι ανησυχίες από τα αυξημένα κρούσματα με τα νέα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης αντιστάθμισαν την προοπτική επιστροφής στην ομαλότητα που δημιουργούν τα εμβόλια και τη συγκρατημένη αισιοδοξία για αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Βρετανίας.
Η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας έγινε αισθητή σε όλες τις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης με τα νέα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να προσφέρουν σταθερό στήριγμα στις τιμές ειδικά των κρατικών ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου, που εμφανίζουν τον τελευταίο καιρό υπεραπόδοση.
Οι αποδόσεις των 10ετών Ελλάδας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας υποχώρησαν όλες σε νέα ιστορικά χαμηλά, με το ελληνικό κόστος δανεισμού στη 10ετία να αγγίζει το 0,56%.

Μεταξύ ελπίδας και ανησυχίας

«Η αγορά κρατικού χρέους εξακολουθεί να ανησυχεί για το εάν υπάρχει τελικά φως στο τέλος του τούνελ.
Ενώ τα γερμανικά βρίσκονται σε μία ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στις ελπίδες του εμβολίου και στις ανησυχίες των lockdown, τα spreads συνεχίζουν να υποχωρούν καθώς η ΕΚΤ έχει διασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης», εκτιμά σε ανάλυσή της η Commerzbank.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε στο νέο χαμηλό του 0,48%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2016, στις 109 μονάδες βάσης. Αντίστοιχα, η αποδοση του 10ετούς ισπανικού και πορτογαλικού περιορίστηκε στο -0,014% και -0,053%. Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμεινε σταθερή, αφού αρχικά είχε υποχωρήσει κοντά σε χαμηλό μηνός, στο -0,63%.
Από πλευράς προσφοράς, η Γερμανία άντλησε περισσότερα από 7 δισ. ευρώ από την έκδοση νέων ομολόγων εφέτος, καθώς τα αρνητικά επιτόκια ώθησαν το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης