Τελευταία Νέα
Διεθνή

Altmaier (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Θετική εξέλιξη η επιβολή κανόνων από την ΕΕ στις ψηφιακές υπηρεσίες

Altmaier (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Θετική εξέλιξη η επιβολή κανόνων από την ΕΕ στις ψηφιακές υπηρεσίες
Οι νέοι κανόνες που έθεσε η ΕΕ αφορούν τόσο την περίπτωση κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης όσο και την ευθύνη των εταιρειών για την αφαίρεση επιβλαβούς περιεχομένου
Ως θετική εξέλιξη χαιρέτισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier την Τρίτη 15 Ιανουαρίου το νέο σχέδιο κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τον περιορισμό της εξουσίας των αμερικανικών τεχνολογικών γιγάντων.
«Χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ... προτείνει νέους κανονισμούς για τις ψηφιακές αγορές», δήλωσε ο Altmaier.
Ο εν λόγω κανονισμός είναι η πιο σοβαρή προσπάθεια ΕΕ να θέσουν υπό έλεγχο τη δράση των τεχνολογικών «γιγάντων» από τις ΗΠΑ που ελέγχουν της ροή της πληροφόρησης και τις διαδικτυακές πλατφόρμες στις οποίες στηρίζονται χιλιάδες εταιρείες και εκατομμύρια Ευρωπαίοι για την εργασία και τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις.

Ποιοι είναι οι νέοι κανόνες

Τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι θα ρυθμίζουν τη λειτουργία των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, παρουσίασε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., ανακοινώνοντας μια σειρά νέων μέτρων στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προχώρησε στην εισαγωγή του Νομοσχεδίου Ψηφιακών Αγορών, το οποίο διαρθρώνεται στη βάση δύο βασικών ανησυχιών των Βρυξελλών:
Πόσο ισχυρές έχουν γίνει ορισμένες τεχνολογικές εταιρείες
Πώς οι μικρότερες επιχειρήσεις θα ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τις μεγάλες εταιρείες
Οι νέοι κανόνες
Μία από τις βασικές τομές των νέων κανονισμών είναι ο τερματισμός της τακτικής περί προτίμησης των «δικών μου προϊόντων και υπηρεσιών».
Όταν, για παράδειγμα, η μηχανή αναζήτησης της Google ή η εφαρμογή αναζήτησης της Apple σκόπιμα ιεραρχούν στην κορυφή των αναζητήσεων των χρηστών τα δικά τους προϊόντα και υπηρεσίες.
Μ’ αυτό τον τρόπο, η Κομισιόν φιλοδοξεί να παράσχει και στις μικρότερες εταιρείες τη δυνατότητα να επιλεχθούν από τους καταναλωτές μέσω των μεγάλων πλατφόρμων αναζήτησης.
Παράλληλα, οι τεχνολογικές εταιρείες Apple και Google θα πρέπει να επιτρέπουν στους χρήστες να απεγκαταστούν εφαρμογές, οι οποίες προϋπάρχουν στις συσκευές τους, καθώς και να παρουσιάζουν αριθμητικά δεδομένα, τα οποία θα πρέπει να διανέμονται δωρεάν.

Τα νέα πρόστιμα

Η μη συμμόρφωση με τους παραπάνω κανόνες θα μπορούσε να επιφέρει την επιβολή προστίμων, ύψους έως και το 10% του συνολικού ετήσιου τζίρου που πραγματοποιούν στην ενιαία αγορά της Ε.Ε.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε περίπτωση συστηματικής παραβίασης των κανονισμών, θα έχει το δικαίωμα να αναγκάζει τις τεχνολογικές εταιρείες να αποεπενδύουν σε συγκεκριμένους κλάδους.
Στο μεταξύ, η Κομισιόν ανακοίνωσε και το Νομοσχέδιο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, το οποίο προβλέπει την άμεση αφαίρεση παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου από τις ψηφιακές πλατφόρμες.
Εφόσον, οι εταιρείες του κλάδου δεν πράττουν όπως ορίζει ο νόμος, τότε οι Βρυξέλλες θα έχουν το δικαίωμα επιβολής προστίμων.
Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Margrethe Vestager, περιέγραψε τα δύο νομοσχέδια ως «ορόσημα στην προσπάθεια να συγχρονιστεί η Ευρώπη με την ψηφιακή εποχή».
Πλέον, μετά την παρουσίαση της Κομισιόν, τα δύο νομοσχέδια θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αρκετά γρήγορα, δεδομένης της ευρείας συναίνεσης.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης