Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικοινωνία Cavusoglu (Τουρκία) - Pompeo (ΗΠΑ) για τις αμερικανικές κυρώσεις

Επικοινωνία Cavusoglu (Τουρκία) - Pompeo (ΗΠΑ) για τις αμερικανικές κυρώσεις
Λίγες ώρες μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία για το πυραυλικό σύστημα των S - 400 στις 14/12/2020
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Τρίτης (15/12) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών,Cavusoglu με τον Αμερικανό ομόλογό του, Pompeo, λίγες ώρες μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία για το πυραυλικό σύστημα των S-400.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται το ΥΠΕΞ της γείτονος, ο Cavosoglu «εξέφρασε την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση των ΗΠΑ».
Ήδη από την πρώτη στιγμή, το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδίκασε ως «ολέθριο λάθος» τις κυρώσεις και και διεμήνυσε ότι θα προβεί σε αντίποινα, εαν δεν ανακαλέσουν οι ΗΠΑ άμεσα την απόφαση τους.

Οι αμερικανικές κυρώσεις

Οι κυρώσεις απευθύνονται κατά του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας I. Demir και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων.
Επίσης απαγορεύεται η έκδοση από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Pompeo για Μεσόγειο: Η Ρωσία παίζει πολιτικά παιχνίδια

Νωρίτερα, στις κατηγορίες που εκτόξευσε η Μόσχα κατά της Ουάσιγκτον, με φόντο την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, απάντησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Pompeo, καταλογίζοντας στη Ρωσία ότι υπονομεύει τη σταθερότητα στη Συρία, τη Λιβύη και άλλες χώρες, καθυστερώντας στην πρόοδο στη Μεσόγειο.
«Όλες αυτές οι ενέργειες δείχνουν ξεκάθαρα ότι αν κάποιος παίζει πολιτικά παιχνίδια και προσπαθεί να σταματήσει την πρόοδο σε περιφερειακές συγκρούσεις, είναι η Ρωσία, η οποία ενεργεί μόνο για να προωθήσει τα συμφέροντά της εις βάρος ολόκληρης της περιοχής» σημείωσε ο κ. Pompeo σε δήλωσή του.
Τη Δευτέρα 14/12, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Lavrov, σημείωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας «είναι παράνομες» και «αποτελούν άλλη μια ένδειξη αλαζονικής στάσης απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο».
Σημειώνεται ότι και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στις κυρώσεις των ΗΠΑ ενώ απείλησε με αντίποινα εναντίον της Ουάσιγκτον.

Οργή Akar: Κλονίζεται η συμμαχία μας με τις ΗΠΑ

Νωρίτερα σε εμπρηστικές δηλώσεις για τους S-400 προέβη και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Akar, τονίζοντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις «έχουν διαταράξει όλες τις αξίες της συμμαχίας μας με τις ΗΠΑ».
Παράλληλα, πρόσθεσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα των S-400.
«Θα λάβουμε όλες τις προφυλάξεις για να υπερασπιστούμε τους 83 εκατομμύρια συμπολίτες μας και τη χώρα μας που απειλείται σοβαρά από πυραύλους» είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιστροφή στη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες «θα προσέφερε μια σημαντική συμβολή στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης