Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΜcConnell (ΗΠΑ): Συγχαρητήρια στον κ. Biden για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές

ΜcConnell (ΗΠΑ): Συγχαρητήρια στον κ. Biden για τη νίκη του στις  προεδρικές εκλογές
Οι Ρεπουμπλικανοί εγκαταλείπουν τον Donald Trump...
Συγχαρητήρια για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, έπειτα από εβδομάδες καθυστέρησης, έδωσε ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής γερουσίας στις ΗΠΑ, Mitch McConnel, στον εκλεγμένο δημοκρατικό πρόεδρο Joe Biden.
Αν μη τι άλλο, αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη με πολλούς αποδέκτες, ο κυριότερος εκ των οποίων είναι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος επιμένει στις καταγγελίες του για νοθεία και προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος με αγώνα μέχρις εσχάτων.
Ωστόσο, ακόμα και η παράταξή του φαίνεται να το αφήνει έκθετο, με τελευταίο παράδειγμα τα συγχαρητήρια ενός εξέχοντος στελέχους της ρεπουμπλικανικής παράταξης προς τον νέο πρόεδρο.
Ειδικότερα, ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell αναγνώρισε ρητά τον Joe Biden ως εκλεγμένο πρόεδρο για πρώτη φορά την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, εβδομάδες έπειτα από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Κεντάκι συνεχάρη Δημοκρατικό πρόεδρο, μετά τη ανάδειξή του ως νικητή από το σώμα των εκλεκτόρων τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.
«Η χώρα μας έχει επίσημα εκλεγμένο πρόεδρο και εκλεγμένο αντιπρόεδρο» δήλωσε ο McConnell στην αίθουσα της Γερουσίας.
«Το σώμα των εκλεκτόρων μίλησε.
Έτσι, σήμερα θέλω να συγχαρώ τον εκλεγμένο Πρόεδρο Joe Biden».

O Joe Biden είναι και επίσημα ο νέος Πρόεδρος

Ο Joe Biden είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά από μια σκληρή εκλογική μάχη, που τη σκίασαν οι κατηγορίες για νοθεία, οι κοινωνικές αναταραχές και ο φόβος ενός γενικευμένου διχασμού στις ΗΠΑ.
Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, το σώμα των εκλεκτόρων συνεδρίασε και τον ανέδειξε και τυπικά πλέον, ως τον πρώτο πολίτη της χώρας.
Ήταν η ψήφος των 55 εκλεκτόρων της Καλιφόρνιας, πολιτείας όπου ο Biden επικράτησε με πάνω από το 63% των ψήφων, που στην ουσία έκαναν το σύνολο των ψήφων του Δημοκρατικού υποψηφίου να ξεπεράσει το όριο των 270 που τυπικά χρειάζεται, επικυρώνοντας τη νίκη του από το σώμα.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Donald Trump και οι σύμμαχοί του επιδίωξαν νομικά να μπλοκάρουν τη σημερινή ψηφοφορία των Μεγάλων Εκλεκτόρων για την επιβεβαίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Τζόρτζια και σε άλλες τρεις κρίσιμες Πολιτείες που ο Ρεπουμπλικάνος έχασε τις εκλογές, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε αυτή την προσφυγή του Τέξας την Παρασκευή.

Τι έπεται

Τα αποτελέσματα στην Ουάσιγκτον, όπου θα καταμετρηθούν και θα επικυρωθούν από το Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου - συνεδρίαση στην οποία θα προεδρεύει ο αντιπρόεδρος Mike Pence.
Ο νεοεκλεγείς 46ος πρόεδρος αναμένεται να εκφωνήσει το βράδυ ομιλία από το Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ όπου μένει, για να γιορτάσει τη νέα αυτή επιβεβαίωση της νίκη του και τη δύναμη και την ανθεκτικότητα της αμερικανικής δημοκρατίας.
Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου έχουν ήδη επικυρωθεί νομικά σε κάθε μία από τις 50 αμερικανικές πολιτείες:
ο υποψήφιος των Δημοκρατικών συγκέντρωσε αριθμό ρεκόρ ψήφων 81,28 εκατομμύρια, δηλαδή το 51,3%, έναντι 74,22 εκατομμυρίων ψήφων για τον απερχόμενο Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.
Όμως στις ΗΠΑ ο πρόεδρος εκλέγεται με έμμεσο τρόπο, με κάθε πολιτεία να δίνει την ψήφο των μεγάλων εκλεκτόρων της, ο αριθμός των οποίων διαφέρει ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε μίας, στον υποψήφιο που έχει κερδίσει τις περισσότερες ψήφους τοπικά.
Κι εκεί ο Biden έχει κερδίσει, με 306 εκλέκτορες έναντι 232 για τον Trump.
Αυτό το « σώμα των εκλεκτόρων» συνεδριάζει για να ανακοινώσει και τυπικά τη νίκη του Βiden.

Επιμένει στις καταγγελίες περί νοθείας ο Trump

Αν και έχει συμβεί στο παρελθόν πολύ λίγοι εκλέκτορες να μην ψηφίζουν το υποψήφιο που ήρθε πρώτος στην πολιτεία τους, αυτό ποτέ δεν έχει αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, από τον Λευκό Οίκο ο Donald Trump εξακολουθεί να καταγγέλλει, χωρίς αποδείξεις, «τις πιο νοθευμένες εκλογές στην αμερικανική ιστορία», όπως έκανε με νέα του ανάρτηση στο Twitter χθες Κυριακή.
«Πώς οι πολιτείες και οι πολιτικοί αξιωματούχοι μπορούν να επικυρώσουν εκλογές στις οποίες υπήρξε νοθεία και παρατυπίες», διερωτήθηκε.
Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να προσφέρει καμία απόδειξη για τις καταγγελίες αυτές, ενώ σχεδόν όλες οι προσφυγές του στη δικαιοσύνη έχουν απορριφθεί.
Μόλις επιβεβαιωθεί η νίκη του Biden με την ψήφο των εκλεκτόρων, είναι πιθανό περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι να αναγνωρίσουν τη νίκη του.
Όμως δεν είναι πιθανό να το κάνει ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, ακόμη περισσότερο καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του δεν θεωρεί τον Δημοκρατικό υποψήφιο νόμιμο νικητή των εκλογών.
«Η μάχη μόλις άρχισε!!», έγραψε στο Twitter το Σαββατοκύριακο ο Trump.
Όταν μάλιστα ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του Fox News αν θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Biden στις 20 Ιανουαρίου, ο απερχόμενος πρόεδρος απάντησε: « Δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό».
Δεν αποκλείεται ο Trump να εκμεταλλευθεί την πολυπλοκότητα της μακράς αυτής θεσμικής διαδικασίας για να κάνει μια τελευταία απόπειρα να ανατρέψει το αποτέλεσμα: κάποιοι κοινοβουλευτικοί που πρόσκεινται στον Ρεπουμπλικάνο εξετάζουν το ενδεχόμενο να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στις 6 Ιανουαρίου, όταν το Κογκρέσο συνεδριάσει για να δώσει την τελική επικύρωση.
Η απόπειρα αυτή δεν έχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα να φέρει αποτελέσματα, όμως μπορεί να κληροδοτήσει στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ μια χώρα και μια πολιτική τάξη πιο διχασμένες από ποτέ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης