Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Κόντρες για το Ταμείο Ανάκαμψης - Ο Renzi απειλεί να αποσύρει τη στήριξη στον Conte

Ιταλία: Κόντρες για το Ταμείο Ανάκαμψης - Ο Renzi  απειλεί να αποσύρει τη στήριξη στον Conte
Με μείζονα πολιτική κρίση εν μέσω πανδημίας απειλείται η Ιταλία
Eντείνεται η πολιτική ένταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Giuseppe Conte στην Ιταλία, με βασική αιτία τη μελλοντική διαχείριση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (στην Ιταλία αναμένεται να δοθούν 209 δισεκατομμύρια ευρώ) και τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Ο Conte επιθυμεί οι πόροι αυτοί να αξιοποιηθούν από τους αρμόδιους υπουργούς, αλλά και με την καθοριστική συμμετοχή μιας ομάδας γνωστών μάνατζερ, ώστε να υπάρξει «αποδοτική συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα».
Τρία από τα τέσσερα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση (Πέντε Αστέρια, κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και Ιταλική Αριστερά) συμφωνούν με τον σχεδιασμό αυτό. Το τέταρτο, όμως, το μικρό κόμμα Ζωντανή Ιταλία, του πρώην πρωθυπουργού Μatteo Renzi, είναι κάθετα αντίθετο.
Ο Renzi υπογραμμίζει ότι την ευθύνη για την αξιοποίηση των διαφόρων κονδυλίων θα πρέπει να έχουν μόνον η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο και όχι μάνατζερ, οι οποίοι δεν έχουν εκλεγεί και δεν πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στους πολίτες. Έφτασε μάλιστα να δηλώσει ότι το πρόβλημα δεν αφορά τις θέσεις μέσα στην κυβέρνηση και, αν ο πρωθυπουργός το επιθυμεί, οι υπουργοί και υφυπουργοί της Ζωντανής Ιταλίας είναι διατεθειμένοι να παραιτηθούν.
Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, ο Conte ξεκίνησε κύκλο συναντήσεων με όλα τα κόμματα που τον στηρίζουν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ/
Για σήμερα το μεσημέρι, είχε οριστεί συνάντηση με τον Renzi, στο κυβερνητικό Παλάτσο Κίτζι.
Ωστόσο, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι αδυνατεί να μεταβεί στην συνάντηση, λόγω της απουσίας στις Βρυξέλλες της υπουργού Γεωργίας Teresa Bellanova, η οποία είναι κύριο στέλεχος του κόμματός του.
Η συνάντηση κατά συνέπεια αναβάλλεται για μεθαύριο, Πέμπτη, ή και για την Παρασκευή.
 
Πολιτική κρίση εν μέσω πανδημίας;

Θα πρέπει να διαπιστωθεί αν τελικά θα υπάρξει μια λύση συμβιβασμού, με μερική αναθεώρηση του σχεδίου αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Διαφορετικά, ο Renzi μπορεί και να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, καθώς και και την στήριξη των βουλευτών και γερουσιαστών του στο κοινοβούλιο, προκαλώντας κυβερνητική κρίση εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.
Σύμφωνα μάλιστα με αρκετούς παρατηρητές, ο ιδρυτής της Ζωντανής Ιταλίας δεν αποκλείει να επισημοποιήσει την αποδέσμευσή του από την κυβερνητική ομάδα λίγο πριν την Πρωτοχρονιά.
Στην περίπτωση που πράγματι δεν προκύψει συμφωνία κατά την συνάντηση με τον Κόντε και η κυβέρνηση χάσει την αναγκαία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, τον λόγο θα έχει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Sergio Matarella με πιθανή εξέλιξη την συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης (με όσο γίνεται ευρύτερη συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων) και προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών πριν το καλοκαίρι.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο