Τραπεζικά νέα

Στα κρυφά…το ελληνικό δημόσιο με τα swaps ζημιώνεται... αλλά προσφέρει στις τράπεζες 700 εκατ έκτακτα κέρδη - Το αντίτιμο χάνουν έσοδα από τόκους

Στα κρυφά…το ελληνικό δημόσιο με τα swaps ζημιώνεται... αλλά προσφέρει στις τράπεζες 700 εκατ έκτακτα κέρδη - Το αντίτιμο χάνουν έσοδα από τόκους
Σχεδόν… στα κρυφά το ελληνικό δημόσιο δέχθηκε να υποστεί ζημία για να μπορέσει να βοηθήσει τις τράπεζες.
Με στόχο να ενισχύσει κεφαλαιακά τις τράπεζες ώστε να προχωρήσουν στην εξυγίανση των προβληματικών τους δανείων το ελληνικό δημόσιο προχώρησε σε μια κίνηση που ενώ μείωσε τα αρχικά επιτόκια δανεισμού στο τέλος ζημιώθηκε…για να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα swaps μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εντός του Δεκεμβρίου 2020, όποια τράπεζα δεν το επιλέξει... χάνει το βραχυπρόθεσμο όφελος.

Για τις επαναγορές – swaps των ομολόγων μεταξύ δημοσίου και Alpha bank και Εθνικής τράπεζας, για τις οποίες αναφέρθηκε στις 10 και 11 Δεκεμβρίου το bankingnews τα συμπεράσματα είναι το εξής

-Το ελληνικό δημόσιο επιβάρυνε το δημόσιο χρέος από τις συναλλαγές  
Όπως το ελληνικό δημόσιο αναγνωρίζει από «τις διατάξεις της παρούσας απόφασης προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2020, ενώ προκαλείται δαπάνη για τα επόμενα οικονομικά έτη, η οποία θα εγγράφεται στις κατ’ έτος προβλέψεις δαπανών εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους»

-Η Εθνική τράπεζα λόγω κυρίως της έκδοσης της επαναγοράς του 30ετούς ομολόγου λήξης 2050 με ονομαστική αξία 600 εκατ και κουπόνι 3,250% κέρδισε 296 εκατ ευρώ τα οποία θα εγγράψει στο δ΄ τρίμηνο του 2020 ως έκτακτο κέρδος.
Τα 296 εκατ προέρχονται από την διαφορά της ονομαστικής αξίας και της αξίας των διακανονισμού πλέον των τόκων δηλαδή 896 εκατ.

-Η Alpha bank από τις συναλλαγές που πραγματοποίησε επίσης αποκομίζει σημαντικό κέρδος να σημειωθεί ότι η ονομαστική αξία του πλήθους των τίτλων ήταν 1,67 δισεκ και η αξία διακανονισμού μαζί με τους δεδουλευμένους τόκους ήταν 2,111 δισεκ. ευρώ.

-Η Πειραιώς θα πράξει το ίδιο ενώ είναι ερωτηματικό εάν θα ακολουθήσει αυτή την στρατηγική η Eurobank

Δώρο του δημοσίου στις τράπεζες

Όλες αυτές οι κινήσεις αποτελούν δώρο του ελληνικού δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες ώστε να έχουν πρόσθετα κεφάλαια για να μπορέσουν να εξυγιάνουν τα προβληματικά τους δάνεια είτε στον Ηρακλή ή στον Ηρακλή 2 που έρχεται.
Οι τράπεζες θα εγγράψουν στο δ΄ τρίμηνο του 2020 νέα σημαντικά έκτακτα κέρδη ειδικά η Εθνική και η Alpha bank.
Ενισχύουν τα κεφάλαια τους με έκτακτα κέρδη αλλά η διαδικασία αυτή έχει ένα αντίτιμο.
Χάνουν σημαντικό μέρος των τόκων που εγγράφουν από ομόλογα, δηλαδή τα έσοδα από τόκους το 2021 θα πληγεί ως προς αυτό το σκέλος.
Βέβαια κάθε τράπεζα έχει την στρατηγική της.
Κάποιες θέλουν εμπροσθοβαρή κεφαλαιακή υποστήριξη και κάποιες άλλες αξιολογούν τα δεδομένα και σταθμίζουν το όφελος των εκτάκτων κερδών σε σχέση με την απώλεια που θα υποστούν έναντι της μείωσης των εσόδων από τόκους.

Συμπέρασμα

Σχεδόν… στα κρυφά το ελληνικό δημόσιο δέχθηκε να υποστεί ζημία για να μπορέσει να βοηθήσει τις τράπεζες.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους ενισχύουν τα κεφάλαια τους για να συνεχίσουν την εξυγίανση των προβληματικών τους δανείων.
Ωστόσο τα εμπροσθοβαρή έκτακτα ζημιώνουν τα έσοδα εκ τόκων στις επόμενες οικονομικές χρήσεις.
Η υποστήριξη των τραπεζών είναι καλοδεχούμενη αλλά η μέθοδος στα κρυφά δεν είναι η ενδεδειγμένη.
Πολλές φορές έχουμε υποστηρίξει ότι οι εξυγιασμένες ελληνικές τράπεζες μπορεί να προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη στην εθνική οικονομία από ότι τα 32 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης