Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Φάντασμα η Ερμού μόλις 10 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα - Ανησυχούν οι καταστηματάρχες

Φάντασμα η Ερμού μόλις 10 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα - Ανησυχούν οι καταστηματάρχες
Έξι στις δέκα επιχειρήσεις δεν άνοιξαν για το click away
Δεύτερη μέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων στην αγορά και οι δημοφιλείς εμπορικές συνοικίες όπως και το κέντρο της Αθήνας είναι έρημες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και η οδός Ερμού, που θεωρείται η βασίλισσα της αγοράς έμοιαζε με ένα από σοκάκι όταν πέρυσι τέτοια εποχή έσφυζε από ζωή.
Το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο δεν επέτρεψε το άνοιγμα της αγοράς και την επιστροφή στην κανονικότητα με την κυβέρνηση να επιλέγει μία ενδιάμεση λύση.
Η υπηρεσία Click Away βρίσκεται στα πρώτα βήματα εφαρμογής με τους επιχειρηματίες επί της οδό Ερμού να περιμένουν να χτυπήσει το τηλέφωνο ή οι καταναλωτές να επισκεφτούν την ιστοσελίδα για να αφήσουν τις παραγγελίες τους.

To οδοιπορικό

Το οδοιπορικό του BN στην Ερμού αποκαλύπτει έναν δρόμο φάντασμα αφού απουσιάζουν οι καταναλωτές που δίνουν ζωή στον πιο εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας . Το περπάτημα ενός περαστικού ακούγονταν στο πλακόστρωτο επιβεβαιώνοντας ότι ο κορωνοϊος είναι μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία σε σχέση με τη μνημονιακή κρίση.
Οι έξι στις δέκα επιχειρήσεις είχαν κατεβασμένα τα ρολά ενώ όσες ήταν ανοικτές είχαν τοποθετήσει στην είσοδο ένα τραπεζάκι με αντισηπτικό ένα ασύρματο POS αλλά δεν υπήρχαν πελάτες να περιμένουν.
Οι καταστηματάρχες είπαν ότι πρόκειται γα πρωτόγνωρες συνθήκες και όσοι δέχθηκαν πελάτες από το πρωί μέχρι το μεσημέρι υποδέχθηκαν 6 με 7 πελάτες.
Ο περισσότερος χρόνος καταναλώθηκε δίνοντας απαντήσεις σε τηλεφωνήματα εκ των οποίων το 50% άφηναν την αίσθηση ότι τις επόμενες ημέρες πιθανόν να έπαιρναν την μορφή παραγγελίας .
Στα καταστήματα με παπούτσια και με ενδύματα, οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι είναι δύσκολη η πώληση καθώς οι καταναλωτές δεν μπορούν να το δοκιμάσουν αυτό που αγοράζουν και πιθανότητα να χρειαστούν δύο και τρεις επισκέψεις στο κατάστημα για να βρει ο καταναλωτής αυτό που θέλει.
Image
Πάντως η εφαρμογή του lockdown από την 1η Νοεμβρίου φέρνει στο προσκήνιο προσφορές που φτάνουν έως το 40% σε κάποια επιλεγμένα είδη.
Οι έμποροι της Ερμού αναμένουν με αγωνία πως θα εξελιχθεί η νέα υπηρεσία πώλησης η οποία υπόσχεται και έσοδα τα οποία είναι καλοδεχούμενα σε σχέση με την περίοδο που δεν γίνονταν πωλήσεις και απουσίαζαν παντελώς τα έσοδα.
Image

Τι λέει η έρευνα του ΣΕΛΠΕ:

Μόλις το 28% των καταναλωτών που συμμετείχε στην έρευνα εκδήλωσε την πρόθεση να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία Click away ενώ το υπόλοιπο 70% το θεωρεί απίθανο να εισέλθει στη διαδικασία αγορών. Ανάμεσα στα άλλα ευρήματα είναι ότι οι καταναλωτές θα κάνουν μειωμένα έξοδα έως 34% σε σχέση με πέρυσι. Η δαπάνη ανά καταναλωτή προσδιορίζεται στα 120 ευρώ , η οποία ενισχύεται από τους λίγους που είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν τα Χριστούγεννα έως 500 ευρώ ή και παραπάνω. Οι 4 στους 10 καταναλωτές θα δαπανήσουν λιγότερο από τα μισά χρήματα σε σχέση με το 2019.
Image
Ο ένας στους δύο καταναλωτές θα ξοδέψει λιγότερο από 100 ευρώ τα φετινά Χριστούγεννα. Πιο αναλυτικά το 14% εκτιμά ότι δεν θα δαπανήσει τίποτα, το 19% μέχρι 50 ευρώ, το 22% έως 100 ευρώ, το 25% από 101 έως 200 ευρώ, το 15% από 200 έως 500 ευρώ και το 5% πάνω από 500 ευρώ. Πρακτικά η πλειοψηφία του κοινού 55% θα δαπανήσει λιγότερο από 100 ευρώ τα φετινά Χριστούγεννα για αγορές. Ο χριστουγεννιάτικος τζίρος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 1/3 σε σχέση με πέρυσι. Εκτιμάται ότι θα χαθεί 1,2 δισ ευρώ από 3,5 δισ ευρώ πέρυσι . Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη του εμπορίου ανεβάζει τις απώλειες άνω των 2 δις ευρώ. Η έρευνα υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε χώρα την περίοδο 9-11 Δεκεμβρίου 2020 μέσω Πανελλήνιας Έρευνας σε δείγμα 912 καταναλωτών.
Image
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης