Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Πέντε παράγοντες που συνιστούν απειλή για τη Wall Street και τις διεθνείς αγορές

Bank of America Merrill Lynch: Πέντε παράγοντες που συνιστούν απειλή για τη Wall Street και τις διεθνείς αγορές
Σε πέντε παράγοντες που δημιουργούν νέες απειλές ασφαλείας για τη Wall Street αναφέρεται με ανάλυσή της η Bank of America
Σε πέντε παράγοντες που συνιστούν μεγάλη απειλή για το αμερικανικό χρηματιστήριο αναφέρεται με ανάλυσή της η Bank of America Merrill Lynch.
Με τους αναλυτές, σε γενικές γραμμές, να είναι bullish σε ό,τι αφορά την πορεία των αγορών το 2021, με τον μέσο όρο να αναμένει αύξηση του δείκτη S&P 500 κατά 10%, στις 4.035 μονάδες, σε σχέση με τις 3.000 μονάδες τον Μάρτιο του 2020, οι πιθανότητες επενδυτικής απογοήτευσης σε ένα χρηματιστήριο που μόνο τέλειο δεν είναι μεγάλες.


Και ενώ δεν υπάρχει έλλειψη αναφορών για μαύρους κύκνους, η BofA κάνει μνεία σε πέντε παράγοντες κινδύνου που μπορεί να καταβαραθρώσουν τις προσδοκίες για κέρδη.
Αυτοί είναι:
-Το αυξανόμενο κύμα χρεοκοπιών στην Κίνα
-Η αμερικανική αγορά με τις εταιρείες ζόμπι
-Ο πληθωρισμός
-Η βιομηχανική πολιτική
-Αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική

Κίνα

Κύμα εταιρικών χρεοκοπιών που αναμένεται στην Κίνα έχει ωθήσει σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στη χώρα του δράκου – κάτι το οποίο, όμως, στραγγαλίζει την παγκόσμια ανάκαμψη.
Το Πεκίνο οδεύει ολοταχώς και για άλλον ένα έτος αθετήσεων εταιρικών πληρωμών, ενώ στον μακρύ κατάλογο των ομολογιών που διαμαρτύρονται συγκαταλέγονται και ορισμένες από τις πιο μεγάλες κρατικές εταιρείες της χώρας.
Η BofA σημειώνει ότι το συνολικός ρυθμός χρεοκοπιών είναι χαμηλός, ωστόσο δεδομένης της αύξησης του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 27% το 2020 (η μεγαλύτερη από το 2009), ο ιδιωτικός τομέας αναμένεται να υποφέρει.


Οι επιχειρήσεις ζόμπι περιορίζουν την παραγωγικότητα και το ΑΕΠ

Το 2020 δόθηκαν 21 τρισεκατομμύρια δολάρια, αντί πακέτου ελάφρυνσης, για τη διάσωση των επιχειρήσεων.
Ο μεγάλος κίνδυνος δεν είναι μια δραματική κρίση χρέους, αλλά μια μακροπρόθεσμη αντίσταση στην παραγωγικότητα.
Το 16% των εταιρειών του ΟΟΣΑ είναι πλέον «ζόμπι» (το εισόδημα δεν καλύπτει τις πληρωμές χρέους • Διάγραμμα 10), κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και σε περίπτωση ανάκαμψης τα έσοδα θα πάνε στην αποκατάσταση των εταιρικών ισολογισμών.
Η μόνη θεραπεία για τα ζόμπι είναι η αύξηση της συνολικής ζήτησης.

Η εργασία από το σπίτι αυξάνει τον πληθωρισμό

Με τις περισσότερες εταιρείες να μετακινούν τους εργαζόμενους από τις ακριβές πόλεις και να προσαρμόζουν αναλόγως τους μισθούς, η BofA αναρωτιέται αν το παγκόσμιο εργατικό αρμπιτράζ θα αγγίξει την ανώτερη μεσαία τάξη.
Τα υψηλά επίπεδα αποταμίευσης δεν παίζουν ρόλο για τον πληθωρισμό, λαμβανομένων υπόψη των εξής: Οι καλοπληρωμένοι υπάλληλοι που εργάζονται εξ αποστάσεως εξοικονομούν περισσότερα αλλά ξοδεύουν λιγότερα (μόνο 0,52 δολ. από κάθε νέο 1 δολ.).
Οι εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα ξοδεύουν (1,30 δολ. από κάθε νέο 1 δολ.) και, φυσικά, εσοδεύουν πολύ λιγότερα.


Μεγάλη έκρηξη της διμερούς βιομηχανικής πολιτικής

Η BofA «βλέπει» λιτότητα, αλλά υπάρχει η ελπίδα για ένα διακομματικό σχέδιο υπό την απειλή του κινεζικού ανταγωνισμού.
Η ιστορία κάθε επιτυχημένης σύγχρονης χώρας είναι μια ιστορία βιομηχανικής πολιτικής (σύνδεσμος). Ωστόσο, έπειτα από δεκαετίες παραμέλησης, οι ΗΠΑ πρέπει απεγνωσμένα να ανοικοδομήσουν τις υποδομές τους, να βελτιώσουν την ψηφιακή τεχνολογία και να υποστηρίξουν τις αναπτυξιακές βιομηχανίες.
Τα παράπονα για χρηματοδότηση είναι συγκεχυμένα και παραπλανητικά:
Τα ομόλογα για Έρευνα και Ανάπτυξη, τα οποία αξίζουν περισσότερα από τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου διατίθενται μόνο σε πολίτες των ΗΠΑ και είναι, σύμφωνα με την ιστορία των Build America Bonds.

Οι μεταρρυθμιστές του κλίματος επιτρέπουν την πυρηνική ενέργεια

Η καθαρή ενέργεια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή επενδυτικά ζητήματα φέτος, αλλά ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αμφιβάλλουν για την επίτευξη των κλιματικών στόχων με τη χρήση μόνο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι θιασώτες της πυρηνικής ενέργειας υποστηρίζουν ότι τα πυρηνικά εργοστάσια είναι απαραίτητα για την κάλυψη αναγκών όταν τα αιολικά και ηλιακά δεν είναι διαθέσιμα ενώ δεν εκπέμπουν ρύπους όσο λειτουργούν.
Το ουράνιο διαπραγματεύεται περίπου 30 δολ. / λίβρα, ενώ το 2011 διαπραγματευόταν στα 70 δολ. το 2011 και στα 136 δολ. το 2007.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης