Διεθνή

Goldman Sachs: Περιορισμένη η ζημιά για την Ευρωζώνη από ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Goldman Sachs: Περιορισμένη η ζημιά για την Ευρωζώνη από ένα Brexit χωρίς συμφωνία
Ένα no deal Brexit θα έχει κόστος μόλις 0,4% στους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, αναφέρει η Goldman Sachs
Περιορισμένη θα είναι η ζημιά που θα προκαλέσει στην οικονομία της Ευρωζώνης ένα no deal Brexit, σύμφωνα με την Goldman Sachs, καθώς η μεταβατική περίοδος για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει προς το τέλος της και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Με δεδομένο ότι η Ευρωζώνη εξαρτάται από το Ηνωμένο Βασίλειο μόνο για το 6% των συνολικών εξαγωγών της, ένα no deal Brexit θα έχει κόστος μόλις 0,4 ποσοστιαίων μονάδων στους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, αναφέρει το report στις 14 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, εάν οι εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. και Βρετανίας βρεθούν να διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (απουσία μίας ευνοϊκότερης εμπορικής συμφωνίας), τότε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα πέσει από το +0,9% στο +0,6% και για το δεύτερο τρίμηνο από το +3% στο +2,9%, υπολογίζει η Goldman Sachs.
Αυτό σημαίνει ότι η συνολική ανάπτυξη του 2021 θα υποβαθμιστεί από το +5,5% στο +5,1%.
Η Goldman διαπιστώνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι πιο εμφανείς στη Γερμανία και τη Γαλλία (που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω των εξαγωγών) και λιγότερο σε Ιταλία και την Ισπανία.
Αντίστοιχα, στην περίπτωση ενός no deal Brexit, η βρετανική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη το πρώτο τρίμηνο (έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,3%) και θα αναπτυχθεί κατά 4,6% το δεύτερο τρίμηνο (έναντι 5%), με το 2021 να κλείνει με αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 1,6% (έναντι του +5,4% που αναμένεται εάν υπάρξει συμφωνία για το Brexit).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης