Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Προς μερική άρση (15%) στην απαγόρευση καταβολής μερισμάτων για τις τράπεζες

ΕΚΤ: Προς μερική άρση (15%) στην απαγόρευση καταβολής μερισμάτων για τις τράπεζες
Στο τραπέζι το σενάριο να επιτραπεί στις τράπεζες η διανομή έως και του 15% των κερδών εφόσον πείσουν τις εποπτικές αρχές για τη δυνατότητά τους, σύμφωνα με το Reuters
Τη διανομή ποσού έως και 15% των κερδών τους για το διάστημα 2019 και 2020 στους μετόχους είναι πιθανόν να επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με απόφασή της την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020, αίροντας εν μέρει την απαγόρευση καταβολής μερισμάτων κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, όπως μεταδίδει το Reuters τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.
Προϋπόθεση για τις τράπεζες είναι να πείσουν τις εποπτικές αρχές ότι διαθέτουν τη σχετική δυνατότητα.
Η ΕΚΤ έκανε σύσταση τον Μάρτιο του 2020 στις τράπεζες του ευρωσυστήματος να απέχουν από οποιαδήποτε διανομή μερισμάτων το 2020, ώστε να διατηρήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα κύμα κόκκινων δανείων τα οποία θα μπορούσαν να φθάσουν τα 1,4 τρισ. ευρώ ως συνέπεια της κρίσης της πανδημίας.
Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ κατά τη σύνοδό του την Τρίτη (15/12) θα επανεξετάσει το ζήτημα και φέρεται έτοιμο να χαλαρώσει αυτόν τον περιορισμό.

Οι όροι 

Θα ψηφίσει μια πρόταση με βάση την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να καταβάλουν έως και το 15% των κερδών που συγκέντρωσαν φέτος και το 2019, σύμφωνα με πηγές
Ωστόσο πηγές κοντά στο Εποπτικό Συμβούλιο προειδοποίησαν ότι οι τράπεζες έπρεπε να αποδείξουν στις εποπτικές αρχές ότι διαθέτουν την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια για να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά περίπτωση, γεγονός που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα οφείλουν να αποδείξουν για την ορθότητα της επιλογής τους και να λάβουν έπειτα έγκριση.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους διαμαρτύρονται ότι η de facto απαγόρευση καταβολής μερισμάτων καθιστούσε δυσχερέστερη την προσέλκυση επενδυτών και ότι η απόφαση αυτή παραβιάζει νομικά τους δικαιώματα.
Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να σημειωθεί έθεσε το δικό της όριο όσον αφορά το μέρισμα για τις βρετανικές τράπεζες στο 25% των κερδών σωρευτικά 2019/20 την περασμένη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης