Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξαιρετικά αργή η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων - Στους 3.687 οι νεκροί - Πρεμιέρα για κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, ΚΤΕΟ και λιανεμπόριο με click away

Εξαιρετικά αργή η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων - Στους 3.687 οι νεκροί - Πρεμιέρα για κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, ΚΤΕΟ και λιανεμπόριο με click away
Εξαιρετικά αργή η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων - Στους 558 οι διασωληνωμένοι - Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 και τα Χριστούγεννα
(Συνεχές upd) Ύστερα από έξι εβδομάδες lockdown και με την επιδημία του κορωνοϊού να αποκλιμακώνεται εξαιρετικά αργά, η αγορά άνοιξε μερικώς από σήμερα Δευτέρα 14/12, με τα βιβλιοπωλεία, τα κομμωτήρια, τα ΚΤΕΟ αλλά και το λιανεμπόριο έστω και με … click away έκαναν κάνουν πρεμιέρα.
Και ενώ οι έμποροι ήδη έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει το click away, κυβέρνηση και επιστήμονες προειδοποιούν πως σε περίπτωση που δεν τηρηθούν σωστά οι κανόνες, οι όροι και οι  προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, τότε τα καταστήματα θα κατεβάσουν και πάλι ρολά.
Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν πως παρά τα ενθαρρυντικά νέα από τον χθεσινό αριθμό των μολύνσεων (693), η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων γίνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, κάτι που σημαίνει πως το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει πολύ υψηλό και πως δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση και εφησυχασμός.
Σε αυτό το πλαίσιο διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους τόσο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου έστω και με τον τρόπο του click away όσο κυρίως για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προειδοποιώντας πως θα πρέπει να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις και η κάθε οικογένεια να περάσει μόνη της τις γιορτές με το μικρότερο δυνατό αριθμό ατόμων.
Προς αυτήν την κατεύθυνση στοχεύει και η πρόθεση της κυβέρνησης να μην επεκτείνει τις ώρες μετακίνησης τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε μια προσπάθεια να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι μετακινήσεις των πολιτών.
Άλλωστε, όπως επισημαίνουν κυβέρνηση και επιστήμονες, το ΕΣΥ εξακολουθεί να παραμένει υπό πίεση, μια και οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 552 και η κάλυψη των ΜΕΘ εξακολουθεί να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί να υπάρξει καμία επιστροφή σε σχετικά κανονικούς ρυθμούς, μια και η κυβέρνηση διά στόματος πρωθυπουργού έχει καταστήσει σαφές πως πρέπει να μειωθεί σημαντικά η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, για να μπορέσουν οικονομία και κοινωνία να επανέλθουν σε μια κατάσταση σχετικής κανονικότητας.

Παπαευαγγέλου:Στο 95% η αποτελεσματικότητα εμβολίου σε ευπαθείς ομάδες- 8 λεπτά αρκούν για διασπορά

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είπε πως «εχουμε εμφανή μείωση στις εισαγωγές και ίσως βλέπουμε μίσ σταθεροποίηση στους διασωληνωμένους.
Έχουμε και τον εμβολιασμό, ο οποίος αναμένεται και στη χώρα μας να ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου.
Για τις ευπαθείς ομάδες και την ασφάλεια του εμβολίου.
Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει στα άτομα της τρίτης ηλικίας.
Εκείνοι νοσούν πιο βαριά.
Τα αποτελέσματα της Pfizer σε χιλιάδες εθελοντές.
Σχεδόν οι μισοί ήταν πάνω από 55 και έφταναν έως και 80.
Οι μισοί είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%.
Πολύ παραπάνω από την προσδοκία του 50-60%.
Επίσης, ήταν εξίσου αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες.
Η πιο συχνή παρενέργεια ήταν ο πόνος στο σημείο του εμβολίου.
Είχαμε επίσης κόπωση, κεφαλαλγεία και σε μερικές περιπτώσεις λίγο πυρετό.
Οι έγκυες δεν εμβολιάζονταν στην κλινική μελέτη.
Έτυχε, όμως, κάποιες γυναίκες να είναι έγκυες και να μην το γνωρίζουν.
Εμβολιάστηκαν και η εγκυμοσύνη τους συνεχίζεται κανονικά.
Στο μέλλον θα εμβολιάζουμε και τα παιδιά.
Ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός, αλλά θα προτρέψω όλους να το κάνουν.
Θα ήθελα να θυμίσω σε όλους ότι με την ελπίδα του εμβολίου, θα μας επιτρέψει στη διάρκεια του 2021, να επιστρέψουμε σε μία ικανοποιητική κανονικότητα.
Τα σπίτια μας, οι κλειστοί χώροι, είναι σημαντικοί παράγοντες διασποράς.
Ένας φορέας, μπορεί να κολλήσει τους πάντες.
Αν σε διαμέρισμα 120 τετραγωνικών και μαζευτούν 20 άτομα, ακόμη και με μάσκα, μπορεί να γίνει διασπορά.
Αν δεν φορούν μάσκα, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά.
Αν κρατάμε τις αποστάσεις και τηρούμε τα μέτρα, μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά.
Είναι τεράστια διαφορά.
Τα μέτρα προστασίας να τα σκεφτόμαστε ως μία ασπίδα η μία πάνω στην άλλη.
Στη χρήση της μάσκας, στις αποστάσεις, στην υγιεινή των χεριών, να προσθέσουμε και την αποφυγή συγχρωτισμού.
Για να πετύχουμε τους στόχους μας.
Για να μην πάνε χαμένα όσα έχουμε πετύχει».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα σχολεία, είπε ότι «στόχος μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις 7 Ιανουαρίου.
Σχέδιο για διαφορετικές περιφερειακές ενότητες δεν υπάρχει».
Ως προς τις ομάδες που θα αποκλειστούν από τον εμβολιασμό, είπε: «Οι έγκυες δεν έχουν μελετηθεί και τα παιδιά κάτω των 16 ετών.
Επίσης, σε αυτή την πρώτη φάση, δεν θα εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει».

Μαγιορκίνης: Το εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου 2021

Ο ρυθμός των κρουσμάτων ενισχύθηκε την προηγούμενη εβδομάδας, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 700.000 σε μία ημέρα.
Στην Ευρώπη έχει δείξει μία μικρή μείωση.
Όμως στη Γαλλία η επιδημία παραμένει σταθερή από τον Οκτώβριο.
Στη Γερμανία παρατηρήθηκε ενίσχυση και με αυξητική πορεία στους θανάτους.
Έτσι η Γερμανία αυστηροποίησε το lockdown έως τις 10 Ιανουαρίου. Στην Ιταλία, η επιδημία παραμένει στις 15-20.000 διαγνώσεις, με περίπου 700 θανάτους ανά ημέρα.
Στην Ελλάδα η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίστηκε.
Τα σημεία πίεσης στο ΕΣΥ δείχνουν ελαφρά υποχώρηση. όμως δεν έχουν ανακουφίσει την κατάσταση, η οποία παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη.
Η Θεσσαλονίκη παρουσίασε 100 διαγνώσεις λιγότερες σε σχέση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει πιο επιβαρυμένη
Η Johnson and Johnson υπολογίζει να πάρει άδεια έως τα τέλη Ιανουαρίου.
Το εμβόλιο αυτό μπορεί να διατηρηθεί έως και τρεις ημέρες στο ψυγείο.
Το καλύτερο θα είναι να μην πάμε σε κάποια συνάντηση.
Αν πάμε, να φοράμε μάσκες και να έχουμε αποστάσεις.
Αν καταφέρουμε και διατηρήσουμε τα μέτρα, θα έχουμε πετύχει πολλά.

Στους 3.687 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 14/12 639 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 125.173, εκ των οποίων το 52,6% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00). α νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 639, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 125.173 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 52,6% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 62, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 3.687 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 558 (70,3% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Από το σύνολο των 125.173 κρουσμάτων, 5.126 (4,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 35.741 (28,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου  (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Image

Πέτσας: Ανοίγουν από αύριο 15/12 τα κέντρα περιποίησης νυχιών - Έως 9 άτομα στα ρεβεγιόν

Πάντως όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι από αύριο Τρίτη 15/12 ανοίγουν τα κέντρα περιποίησης νυχιών.
«Τα φαινόμενα «μαύρης εργασίας» είναι δυστυχώς εκτεταμένα.
Για αυτό είναι προτιμότερο να λειτουργούν με κανόνες και υγειονομικά πρωτοκόλλα παρά ανεξέλεγκτα κατ’ οίκον» είπε ο κ.Πέτσας.
Σχετικά με τις μετακινήσεις, ο κ.Πέτσας υποστήριξε ότι για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των 9 ατόμων προερχόμενων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00 το πρωί.
«Εξετάζεται το ενδεχόμενο για διπλή λειτουργία στις Εκκλησίες ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων» τόνισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος ανέφερε ότι θα υπάρξει σήμερα και νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
«Η Εκκλησία έχει δείξει υπεύθυνη στάση όλο αυτό το διάστημα» τόνισε ο κ.Πέτσας.

Αρκουμανέας (ΕΟΔΥ): Βραδεία η αποκλιμάκωση της επιδημίας – Κάτω από 6% ο δείκτης θετικότητας

Για βραδεία αποκλιμάκωση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, ο οποίος χαρακτήρισε ενθαρρυντική αυτήν την εξέλιξη.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Αρκουμανέας εκτίμησε ότι η αποκλιμάκωση θα συνεχιστεί λόγω του lockdown, ενώ σημείωσε ότι μειώνεται και το ποσοστό θετικότητας, το οποίο βρίσκεται λίγο κάτω από το 6%.
Αναφερόμενος στη Δυτική Αττική, σημείωσε ότι υπάρχει έξαρση και για αυτό, όπως είπε, γίνονται περισσότερες δειγματοληψίες και έλεγχοι ενώ για ακόμα μια φορά τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα διπλό βιβλίο καταγραφής των κρουσμάτων και πως ο ΕΟΔΥ κάνει ακριβέστατη καταγραφή.
Ανέφερε, μάλιστα, ότι υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν καθυστερήσει ιδιωτικά εργαστήρια να ενημερώσουν τον ΕΟΔΥ και στις περιπτώσεις αυτές ενημερώνεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τονίζοντας ότι εάν καθυστερήσει ένα εργαστήριο να δηλώσει πέντε κρούσματα, αυτό δεν αλλάζει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Κοντοζαμάνης (υφ.Υγείας): Οι πολίτες δεν θα διαλέγουν εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Τη θέση ότι οι πολίτες δε θα διαλέγουν ποιο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα κάνουν, όπως δε διαλέγουν και το εμβόλιο της γρίπης διατύπωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Κοντοζαμάνης είπε ότι τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χωράς και τα νοσοκομεία ετοιμάζονται και μόλις έρθουν τα εμβόλια στη χωρά μας οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μέσα σε λίγες μέρες.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που ένα σκεύασμα έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας, σημαίνει ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις και οι παραδόσεις από τις εταιρίες θα γίνουν ταυτόχρονα με τη χορήγηση άδειας από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, ενώ διευκρίνισε ότι τα εμβόλια ήδη κατασκευάζονται με το ρίσκο των εταιρειών και δεν θα υπάρξουν ελλείψεις.
Όπως είπε, η μεγίστη δυνατότητα εμβολιασμού με βάση το σχεδιασμό είναι περίπου 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί το μήνα.
Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας, ο κ Κοντοζαμάνης τόνισε ότι γίνεται προετοιμασία και για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα ενώ σημείωσε ότι τα κρούσματα πέφτουν, κάτι που δείχνει ότι τα μέτρα αποδίδουν, αλλά, όπως είπε, χρειάζεται προσοχή, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε ώστε να μην έχουμε τρίτο κύμα την περίοδο των εορτών.

Πρεμιέρα για βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, ΚΤΕΟ

Ρολά ανέβασαν στις 4/12 βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια και κουρεία καθώς και τα ΚΤΕΟ.
Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας τους είναι από τις 7:00 έως τις 21:00.
Σύμφωνα με την απόφαση για τα νέα μέτρα:

Βιβλιοπωλεία
 - Για τα βιβλιοπωλεία, επιτρέπεται το λιανικό εμπόριο βιβλίων από εξειδικευμένα καταστήματα με κύριο ΚΑΔ 47.61 υπό τις προϋποθέσεις:
α) Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. επιπλέον.
β) Έναρξη λειτουργίας τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.
γ) Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ.
δ) Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.
     
Κομμωτήρια
- Η λειτουργίατων κομμωτηρίων αφορά:
στις υπηρεσίες κομμωτηρίων και άλλες υπηρεσίες καλλωπισμού/ΚΑΔ 96.02.10,
τις υπηρεσίες κομμωτηρίων γυναικών και κοριτσιών/ΚΑΔ 96.02.11,
τις υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπιστηρίου γυναικών, που απασχολεί μέχρι και δύο τεχνίτες κομμωτές/ΚΑΔ 96.02.11.01,
τις υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπιστηρίου γυναικών, που απασχολεί πάνω από δύο, τεχνίτες κομμωτές/ΚΑΔ 96.02.11.02,
τις υπηρεσίες κομμωτηρίων και κουρείων ανδρών και αγοριών/ΚΑΔ 96.02.12, τις υπηρεσίες κουρείου/ΚΑΔ 96.02.12.01,
τις υπηρεσίες κουρείου ή κομμωτηρίου ανδρών, που απασχολεί μέχρι και δύο τεχνίτες/ ΚΑΔ 96.02.12.02, τις υπηρεσίες κουρείου ή κομμωτηρίου ανδρών, που απασχολεί πάνω από δύο τεχνίτες/ΚΑΔ 96.02.12.03
και με τις κάτωθι προϋποθέσεις:
-Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. επιπλέον.
-Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.
-Οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.
-Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
-Έναρξη λειτουργίας τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.
-Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ..
-Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.
     
ΚΤΕΟ
Για τις υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών/ΚΑΔ 71.20.14.00 προβλέπεται ότι:
-Οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.
-Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
-Μέγιστος αριθμός ατόμων σε αναμονή: εννέα άτομα.

Πρεμιέρα λιανεμπορίου με click away

Πρεμιέρα για τη μέθοδο «click away» και πλέον, έως τις 7 Ιανουαρίου επιτρέπεται η μετάβαση του πελάτη στο κατάστημα για την παραλαβή της παραγγελίας του.
Με την παράδοση εκτός, θα διευκολυνθούν και οι ταχυμεταφορές που έχουν μπλοκάρει από το μεγάλο όγκο των ανεκτέλεστων παραγγελιών.
Ωστόσο, δια στόματος του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδη, έχει ξεκαθαριστεί ότι «εάν γίνει συνωστισμός, αν δούμε ότι γεμίζει πάλι η Ερμού, θα την κόψουμε την διαδικασία», ενώ σε περίπτωση που υπάρχουν πελάτες μέσα σε καταστήματα, θα επιβάλλονται ποινές.
Επίσης, για την παραλαβή της παραγγελίας θα πρέπει ο καταναλωτής να κινείται εντός της ίδιας περιφέρειας.
Παράλληλα, δεν επιτρέπεται η πώληση παιχνιδιών στα σούπερ μάρκετ.
Σημειώνεται ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τα νέα μέτρα (Δ1α/ΓΠ.οικ.80189/12.12.2020) προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00.
Στην απόφαση  με τα νέα μέτρα (Δ1α/ΓΠ.οικ.80189/12.12.2020) προβλέπονται τα εξής:
-Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστού τύπου εμπορικά κέντρα και όσες λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), μπορούν να αναπτύξουν τη διαδικασία εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο.
-Το ωράριο των καταστημάτων τροφίμων επεκτείνεται έως τις 21:00 μμ αντί 20:30.
Σημειώνεται ότι το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 21:00, με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.
-Τα καταστήματα τροφίμων έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν τις Κυριακές 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

Δωρεάν τα μηνύματα για click away για καταστηματάρχες που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα

Δωρεάν θα είναι τα μηνύματα για όσους καταστηματάρχες δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις παραγγελίες μέσω click away.
Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν e-shop θα μπορούν να χρησιμοποιούν την μετεξέλιξη της ειδικής πλατφόρμας e-katanalotis που θα είναι σε ισχύ από Δευτέρα, στην οποία επίσης οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν , πέραν των τιμών προϊόντων σούπερ μάρκετ και τις τιμές καυσίμων.
Αναφορικά με τα μηνύματα για τους εμπόρους χωρίς ηλεκτρονικό κατάστημα, η πλατφόρμα του υπουργείου θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος για την επικοινωνία μεταξύ καταναλωτή και εμπόρου.
Έτσι, θα στέλνει τόσο ο καταναλωτής ένα μήνυμα με τον αριθμό παραγγελίας, όσο και ο έμπορος, στη συνέχεια θα ταυτοποιείται ο αριθμός παραγγελίας και μέσω της πλατφόρμας θα πηγαίνει στον καταναλωτή το sms για να μετακινηθεί και να παραλάβει το εμπόρευμα που έχει παραγγείλει.
Πάντως, θα είναι δωρεάν μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis θα είναι το μήνυμα που θα έπρεπε να στείλει η επιχείρηση στον πελάτη.

Δεν θα διευρυνθεί το ωράριο για τις μετακινήσεις τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Δεδομένου ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται να διευρυνθεί άλλο το ωράριο για τις μετακινήσεις τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Σημειώνεται ότι πλέον, από την Κυριακή 13/12 και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021  η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 22:00 το βράδυ.
Πλέον, οι ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας, είναι τις 22:00 μέχρι τις 05:00 το πρωί.  
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει για το ρεβεγιόν πως θα είναι η κάθε οικογένεια μόνη της ή με ακόμη μία οικογένεια ή 9 άτομα, ενώ αυτό που εξετάζεται είναι αν θα προβλεφθεί κάποια ειδική διαδικασία, ώστε να μπορεί κάποιος να πάει στο σπίτι συγγενικού ή φιλικού του προσώπου.

Το ημερολόγιο των Χριστουγέννων

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση:

Κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα παραμείνουν

1. λιανεμπόριο
2. σχολεία
3. εστίαση
4. διασκέδαση
5. ψυχαγωγία
6. χιονοδρομικά κέντρα
7. χειμερινά θέρετρα
8. εμπορικά κέντρα και mall

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου

Τριήμερη υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου και Τρίτη 6 Ιανουαρίου

1. Λειτουργία των εκκλησιών, με 9 άτομα σε κάθε ενορία και έως 25 άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς.
2. Ματαίωση της τελετής αγιασμού των υδάτων.
Σε περίπτωση, ωστόσο, καταστρατήγησης του νέου πλαισίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε πως «θα αναγκαστούμε να αποσύρουμε αυτή τη διαδικασία».

Τι απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ

Στην απόφαση  με τα νέα μέτρα (Δ1α/ΓΠ.οικ.80189/12.12.2020) αναφέρεται ότι απαγορεύεται να πωλούν τα καταστήματα τροφίμων (super market), με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα προϊόντα υπό τους κατωτέρω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων:
α) Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.41,
β) λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.42,
γ) λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.43,
δ) λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο ειδών ύπνου (ΚΑΔ 47.51.51.08), το λιανικό εμπόριο κουβερτών και κλινοσκεπασμάτων ταξιδιού (εκτός από ηλεκτρικές κουβέρτες) [ΚΑΔ 47.51.51.17] και το λιανικό εμπόριο παπλωμάτων (ΚΑΔ 47.51.51.29)/ΚΑΔ 47.51,
ε) λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.53,
στ) λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο βυσμάτων, πριζών και άλλων συσκευών για τη διακοπή ή την προστασία ηλεκτρικών κυκλωμάτων που δεν καταχωρούνται αλλού [π.δ.κ.α.](ΚΑΔ 47.54.54.07), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών θερμαντικών αντιστάσεων (ΚΑΔ 47.54.54.12), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών κουβερτών (ΚΑΔ 47.54.54.13), το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης κλειστών χώρων και εδάφους (ΚΑΔ 47.54.54.16)/ΚΑΔ 47.54,
ζ) λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων του λιανικού εμπορίου φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα (ΚΑΔ 47.59.56.16), του λιανικού εμπορίου ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), του λιανικού εμπορίου σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), του λιανικού εμπορίου σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37), καθώς και του λιανικού εμπορίου συσκευών υγραερίου οικιακής χρήσεως (ΚΑΔ 47.59.58.38)/ΚΑΔ 47.59,
η) λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων του λιανικού εμπορίου απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων (ΚΑΔ 47.65.67.02), λιανικού εμπορίου εορταστικών ειδών γενικά (ΚΑΔ 47.65.67.06), λιανικού εμπορίου εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κ.λπ. (ΚΑΔ 47.65.67.07)/ΚΑΔ 47.65,
θ) λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων του λιανικού εμπορίου καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43), του λιανικού εμπορίου ανδρικών ή αγορίστικων παλτών, ημί-παλτων, καπών, επενδυτών, άνορακ, αδιάβροχων, αντιανεμικών και παρόμοιων ειδών (ΚΑΔ 47.71.71.08), του λιανικού εμπορίου γυναικείων ή κοριτσίστικων παλτών, ημίπαλτων, καπών, επενδυτών, άνορακ, αδιάβροχων, αντιανεμικών και παρόμοιων ειδών (ΚΑΔ 47.71.71.22) και του λιανικού εμπορίου ομπρελών (ΚΑΔ 47.71.71.48)/ΚΑΔ 47.71 και
ι) λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο ειδών υποδηματοποιίας (ΚΑΔ 47.72.72.02)/ΚΑΔ 47.72.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης