Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Από τους πιο ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ η Ελλάδα - Η ορθή χρήση των πόρων θα φέρει αναβάθμιση

Moody's: Από τους πιο ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ η Ελλάδα - Η ορθή χρήση των πόρων θα φέρει αναβάθμιση
Οι επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης θα φτάσουν στο 11% του ελληνικού ΑΕΠ
Από τους πιο ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ θα είναι η Ελλάδα, καθώς οι επιδοτήσεις που θα λάβει θα φτάσουν στο 11% του ελληνικού ΑΕΠ.
Αυτό επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody's, σχολιάζοντας τη συμφωνία για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου που επετεύχθη κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 10 Δεκεμβρίου 2020.
Ειδικότερα, στο ημερήσιο Credit Outlook, η Moody's επισημαίνει ότι η πρόσφατη συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του Ταμείου Aνάκαμψης της ΕΕ, το οποίο είναι πιστωτικά θετικό για τις χώρες που θα επωφεληθούν από τους πόρους του, όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Ρουμανία.
Image
Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Moody's, η ορθή χρήση των πόρων και η αναπτυξιακή δυναμική που θα δοθεί στην οικονομία, σημαίνει αναβάθμιση της αξιολόγησης, βελτιώνοντας τη θέση της κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.

Η συμφωνία της 10ης Δεκεμβρίου 2020

Στις 10 Δεκεμβρίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για τον επταετή προϋπολογισμό και το ταμείο Ανάκαμψης Next Generation της ΕΕ (NGEU), ανοίγοντας το δρόμο για την εφαρμογή του το 2021.
Η τελική συμφωνία για τη δέσμη είχε καθυστερήσει λόγω της αντιπολίτευσης από την Πολωνία και την Ουγγαρία σχετικά με τη σύνδεση των πληρωμών για το σεβασμό του κράτους δικαίου.
Η προσθήκη στη δήλωση που διευκρινίζει το πεδίο εφαρμογής και την εφαρμογή του μηχανισμού του κράτους δικαίου επέτρεψε στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να επιτύχουν τελικά την απαιτούμενη συναίνεση.
Η υλοποίηση του πακέτου των 1,8 τρισ. ευρώ είναι θετική για τις χώρες κυρίως στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη που θα είναι οι κύριοι δικαιούχοι της, καθώς θα βοηθήσει στη στήριξη της οικονομικής τους ανάκαμψης από το πανδημικό σοκ το 2021 και μετά, αναφέρει η Moody's.

Τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε απόλυτους όρους, η Ιταλία (σταθερή Baa3) και η Ισπανία (σταθερή Baa1) θα είναι οι κύριοι αποδέκτες των επιχορηγήσεων NGEU, στα 72 δισ. και 67 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Σε σχέση με το ΑΕΠ, η Moody's αναμένει ότι οι βασικοί δικαιούχοι των επιχορηγήσεων NGEU είναι η Βουλγαρία (σταθερή Baa1), η οποία θα λάβει επιχορηγήσεις ισοδύναμες με το 22% του ΑΕΠ του 2018, η Κροατία (σταθερή Ba1) 17%, η Ρουμανία (αρνητική Baa3) 12% και η Ελλάδα (σταθερή Ba3) 11%.
Επιπλέον, αν και αναμένει ότι το πακέτο θα αυξήσει το ανεξόφλητο χρέος της ΕΕ από περίπου 50 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2020 στο 1 τρισ. ευρώ έως το 2027, η συμφωνία είναι ανάλογη με την αξιολόγηση Aaa της ΕΕ και τις σταθερές προοπτικές, η οποία επιβεβαιώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 μετά την αρχική συμφωνία του πακέτου.

Το TLTRO III της ΕΚΤ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη ρευστότητα των τραπεζών και την κερδοφορία

Στις 10 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέκτεινε το χρονικό πλαίσιο και διευκόλυνε τις συνθήκες της τρίτης σειράς των στοχευμένων πράξεων Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης (TLTRO III).
Το πρόγραμμα παρέχει πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ.
Τα νέα μέτρα είναι θετικά πιστωτικά για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ, επειδή μπορούν να συνεχίσουν να δανείζονται με μείον 1% (0,50% κάτω από το επιτόκιο κατάθεσης ΕΚΤ), ώστε να συνεχίσουν να δανείζουν στην πραγματική οικονομία.
Η φθηνή χρηματοδότηση θα επηρεάσει θετικά την κερδοφορία των τραπεζών σε μια στιγμή που τα χαμηλά επιτόκια ασκούν πίεση στα καθαρά περιθώρια επιτοκίων και οι πιστωτικές απώλειες αυξάνονται στο λειτουργικό περιβάλλον που πλήττεται από πανδημία.

Τρεις πρόσθετες τριετείς δημοπρασίες TLTRO τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021

Η ΕΚΤ εισήγαγε δύο αλλαγές στο TLTRO III:
- Παρέτεινε το πρόγραμμα έως τον Ιούνιο του 2022 από το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου 2021
- Αύξησε το όριο δανεισμού των τραπεζών στο 55% των επιλέξιμων δανείων, από 50% προηγουμένως.

Για να επωφεληθούν από τους πιο ευνοϊκούς όρους δανεισμού, οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν το δανεισμό μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2020 και 31 Δεκεμβρίου 2021 σταθερό.
Κατά την άποψη της Moody's, η ΕΚΤ ανησυχεί για τον κίνδυνο των τραπεζών να περιορίσουν την πρόσβαση στον δανεισμό που ενδέχεται να επηρεάσει την οικονομική ανάκαμψη.
Η απορρόφηση της χρηματοδότησης από τα TLTRO υπερδιπλασιάστηκε το προηγούμενο έτος σε 1,7 τρισεκατομμύρια ευρώ τον Οκτώβριο του 2020 από 663 δισεκατομμύρια ευρώ τον Οκτώβριος 2019, κυρίως από τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης, των οποίων η χρηματοδότηση της ΕΚΤ στο παρελθόν ήταν πολύ χαμηλότερη.
Από τον Οκτώβριο, οι γαλλικές τράπεζες ήταν οι μεγαλύτεροι χρήστες χρηματοδότησης από TLTRO με εκκρεμότητα 380 δισ. ευρώ, ακολουθούμενες από ιταλικές τράπεζες με 367 δισ. ευρώ, τις γερμανικές με 334 δισ. ευρώ και τις ισπανικές τράπεζες με 260 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι χρήστες χρηματοδότησης της ΕΚΤ σε σχέση με το μέγεθος του τραπεζικού τους συστήματος, αφού δανείστηκαν κατά άνω του 11% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων τους, ακολουθούμενες από την Ιταλία με 9,5% και την Ισπανία με 9,1%.
Image
Αυτή η μεγάλη απορρόφηση της διευκόλυνσης της ΕΚΤ από τις τράπεζες αντικατοπτρίζει την ανάγκη ορισμένων τραπεζών για τη χρηματοδότηση μεγάλων ποσών κρατικών εγγυημένων δανείων.
Τέλος, αντικατοπτρίζει επίσης το γεγονός ότι τα χρήματα της ΕΚΤ ενισχύουν την κερδοφορία σε τράπεζες που μπορεί να μην χρειάζονται χρήματα από την κεντρική τράπεζα για χρηματοδότηση.
Οι πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ λειτουργούν από το 2011 και αποτελούν σημαντικό μέτρο στήριξης για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ, με παροχή ρευστότητας και φθηνή χρηματοδότηση.
Οι περισσότερες τράπεζες επενδύουν τη ρευστότητα που δανείστηκαν όχι μόνο σε νέα δάνεια αλλά και σε κρατικά ομόλογα, κερδίζοντας μέσω στρατηγικών μεταφοράς.

Οι καθυστερήσεις λόγω κορωνοϊού αύξησαν την προστασία των ευρωπαϊκών τραπεζών για ανώτερους πιστωτές

Στις 9 Δεκεμβρίου, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) δήλωσε ότι στο δεύτερο τρίμηνο με βάση την ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμα στοιχεία υποχρεώσεων (MREL), το έλλειμμα MREL για τράπεζες υπό την ευθύνη του είχε αυξηθεί σε 147 δισ. ευρώ από 74 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.
Αν και αυτό είναι πιστωτικά αρνητικό γεγονός για τους ανώτερους πιστωτές, η Moody's εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι τράπεζες θα μπορούν να καλύψουν το κενό MREL, δεδομένου ότι δεν απαιτείται πλήρης συμμόρφωση με τους στόχους MREL έως την 1η Ιανουαρίου 2024.
Το SRB δήλωσε στην έκθεσή του ότι ο μέσος στόχος MREL είχε αυξηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2020 στο 27,9% του συνολικού ποσού έκθεσης σε κίνδυνο (TREA), από 25,6% το 2019.
Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι συνολικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν μετά την αναχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού.
Ωστόσο, ο αυξημένος στόχος MREL δεν συνοδεύτηκε από αύξηση των εκκρεμών επιλέξιμων υποχρεώσεων MREL κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης