Τελευταία Νέα
Διεθνή

HΠΑ: Συνεδριάζει το σώμα των εκλεκτόρων για να επικυρώσει τη νίκη Biden - Επιμένει στις καταγγελίες για νοθεία ο Trump

HΠΑ: Συνεδριάζει το σώμα των εκλεκτόρων για να επικυρώσει τη νίκη Biden - Επιμένει στις καταγγελίες για νοθεία ο Trump
Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου έχουν ήδη επικυρωθεί νομικά στις πολιτείες
Τυπικά αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα η νίκη του Joe Biden στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, με τον απερχόμενο πρόεδρο Donald Trump να επιμένει στις καταγγελίες περί νοθείας.
Συνήθως είναι μια τυπική διαδικασία, όμως φέτος η ψηφοφορία των μεγάλων εκλεκτόρων στις ΗΠΑ, έχει μια ιδιαίτερη σημασία λόγω της επιμονής του Donald Trump να μην αναγνωρίζει την ήττα του, σημειώνει το AFP.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αναμένεται να εκφωνήσει σήμερα το βράδυ ομιλία από το Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ όπου μένει, για να γιορτάσει τη νέα αυτή επιβεβαίωση της νίκη του “ και τη δύναμη και την ανθεκτικότητα” της αμερικανικής δημοκρατίας.
Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου έχουν ήδη επικυρωθεί νομικά σε κάθε μία από τις 50 αμερικανικές πολιτείες: ο υποψήφιος των Δημοκρατικών συγκέντρωσε αριθμό ρεκόρ ψήφων 81,28 εκατομμύρια, δηλαδή το 51,3%, έναντι 74,22 εκατομμυρίων ψήφων για τον απερχόμενο Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο.
Όμως στις ΗΠΑ ο πρόεδρος εκλέγεται με έμμεσο τρόπο, με κάθε πολιτεία να δίνει την ψήφο των μεγάλων εκλεκτόρων της, ο αριθμός των οποίων διαφέρει ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε μίας, στον υποψήφιο που έχει κερδίσει τις περισσότερες ψήφους τοπικά.
Κι εκεί ο Biden έχει κερδίσει, με 306 εκλέκτορες έναντι 232 για τον Trump.
Αυτό το « σώμα των εκλεκτόρων» συνεδριάζει σήμερα για να ανακοινώσει και τυπικά τη νίκη του Βiden.
Οι 538 εκλέκτορες είναι τοπικοί πολιτικοί αξιωματούχοι, προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών ή συνεργάτες ενός υποψηφίου.
Οι περισσότεροι δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό, όμως κάποιες φορές μαθαίνονται τα ονόματά τους, όπως φέτος της Hillary Clinton, της υποψήφιας των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2016, η οποία είναι εκλέκτορας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Επιμένει στις καταγγελίες περί νοθείας ο Trump

Αν και έχει συμβεί στο παρελθόν πολύ λίγοι εκλέκτορες να μην ψηφίζουν το υποψήφιο που ήρθε πρώτος στην πολιτεία τους, αυτό ποτέ δεν έχει αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο,  από τον Λευκό Οίκο ο Donald Trump εξακολουθεί να καταγγέλλει, χωρίς αποδείξεις, «τις πιο νοθευμένες εκλογές στην αμερικανική ιστορία», όπως έκανε με νέα του ανάρτηση στο Twitter χθες Κυριακή.
« Πώς οι πολιτείες και οι πολιτικοί αξιωματούχοι μπορούν να επικυρώσουν εκλογές στις οποίες υπήρξε νοθεία και παρατυπίες», διερωτήθηκε.
Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να προσφέρει καμία απόδειξη για τις καταγγελίες αυτές, ενώ σχεδόν όλες οι προσφυγές του στη δικαιοσύνη έχουν απορριφθεί.
Μόλις επιβεβαιωθεί η νίκη του Biden με την ψήφο των εκλεκτόρων, είναι πιθανό περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι να αναγνωρίσουν τη νίκη του.
Όμως δεν είναι πιθανό να το κάνει ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, ακόμη περισσότερο καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του δεν θεωρεί τον Δημοκρατικό υποψήφιο νόμιμο νικητή των εκλογών.
«Η μάχη μόλις άρχισε!!», έγραψε στο Twitter το Σαββατοκύριακο ο Trump.
Όταν μάλιστα ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του Fox News αν θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Biden στις 20 Ιανουαρίου, ο απερχόμενος πρόεδρος απάντησε: « Δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό».
Δεν αποκλείεται ο Trump να εκμεταλλευθεί την πολυπλοκότητα της μακράς αυτής θεσμικής διαδικασίας για να κάνει μια τελευταία απόπειρα να ανατρέψει το αποτέλεσμα: κάποιοι κοινοβουλευτικοί που πρόσκεινται στον Ρεπουμπλικάνο εξετάζουν το ενδεχόμενο να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στις 6 Ιανουαρίου, όταν το Κογκρέσο συνεδριάσει για να δώσει την τελική επικύρωση.
Η απόπειρα αυτή δεν έχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα να φέρει αποτελέσματα, όμως μπορεί να κληροδοτήσει στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ μια χώρα και μια πολιτική τάξη πιο διχασμένες από ποτέ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο