Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τρίμηνο τουρκικών προκλήσεων - Διάλογο άνευ όρων επιδιώκει ο Erdogan - Έφυγε από την Αττάλεια το Oruc Reis - Πως λειτουργούσε το δίκτυο κατασκόπων

Τρίμηνο τουρκικών προκλήσεων - Διάλογο άνευ όρων επιδιώκει ο Erdogan - Έφυγε από την Αττάλεια το Oruc Reis - Πως λειτουργούσε το δίκτυο κατασκόπων
Το Oruc Reis αποχώρησε μαζί με τα συνοδευτικά πλοία από την Αττάλεια
(upd7) Το νέο τρίμηνο τουρκικών προκλήσεων άρχισε μόνο λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δίστασαν να στείλουν ένα αποφασιστικό μήνυμα στην Τουρκία.
Άλλωστε η ιστορία έχει διδάξει ότι η Τουρκία δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη καμία… ευκαιρία.
Το ίδιο είχε συμβεί και μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου όταν η ΕΕ έδωσε πίστωση χρόνου στον Erdogan έως τον Δεκέμβριο.
Το Oruc Reis, λοιπόν, είναι ήδη σε κίνηση προς άγνωστη -μέχρι στιγμής- κατεύθυνση, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Τουρκία θα επιδοθεί σε ακόμα ένα πόλεμο νεύρων προς την Ελλάδα, προκειμένου να επιβάλλει ένα διάλογο άνευ όρων.
Ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων της Τουρκίας έδωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, λίγες μόλις ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Ειδικότερα, ο Erdogan όχι μόνο απέκλεισε το ενδεχόμενο για κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου αλλά υποστήριξε ότι «η Ευρώπη πρέπει να γλιτώσει από την πίεση της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων».
Η τουρκική προκλητικότητα, όμως, δεν περιορίστηκε σε αυτές τις δηλώσεις.
Η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Sebnem Aktop, κατηγόρησε την Ελλάδα πως προκαλεί, εκβιάζει και κάνει προβοκατόρικες δηλώσεις, ενώ την ίδια στιγμή, οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν NAVTEX αξιώνοντας αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών και ειδικότερα της Σαμοθράκης, της Λήμνου, της Χίου, της Σάμου, της Τήλου και της Χάλκης.
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερη αίσθηση έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις περί κατασκόπων στη Ρόδο...

Σε κίνηση το Oruc Reis

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, Oruc Reis, πλέει στα παράλια της νότιας Τουρκίας και βρίσκεται δυτικά της Αττάλειας, πλέει προς την περιοχή της Finike αλλά είναι πιθανόν να επιστρέφει προς την περιοχή του Καστελόριζου... ή πέριξς της περιοχής.
Σύμφωνα με το marinetraffic τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, το στίγμα του τουρκικού ερευνητικού βρισκόταν ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας, με πορεία νοτιoδυτική, με ταχύτητα 11,6 κόμβων.

Νέα τουρκική NAVTEX για άσκηση στο Αιγαίο - Οι βολές θα αρχίσουν αμέσως μετά τη λήξη ελληνικής άσκησης

Σε ακόμα μία κίνηση που θα κλιμακώνει την ελληνοτουρκική ένταση προχώρησε η Άγκυρα, τη στιγμή που το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis έχει αποχωρήσει από το λιμάνει της Αττάλειας προς άγνωστη μέχρι στιγμής κατεύθυνση.
Ειδικότερα, ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε πριν από λίγο NAVTEX για την διεξαγωγή βολών του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αύριο Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020, σε περιοχή μεταξύ Θάσου και Λήμνου, από τις 10:01 π.μ μέχρι τις 11:30 π.μ.
Το αξιοσημείωτο όμως ότι η τουρκική άσκηση θα αρχίσει μετά τη λήξη αντίστοιχης ελληνικής άσκησης στην ίδια περιοχή.

Οι NAVTEX για την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών

Λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όπου ουσιαστικά η ΕΕ «χάιδεψε» την Τουρκία, η Άγκυρα συνεχίζει ακάθεκτη τις προκλήσεις.
Με νέες Navtex η γειτονική χώρα θέτει εκ νέου ζήτημα αποστρατικοποίησης έξι νησιών του Αιγαίου.
Πρόκειται για την Σαμοθράκη, την Λήμνο, την Χίο, την Σάμο, την Τήλο και την Χάλκη.
Όπως αναφέρεται στις Navtex, παραβιάζονται τόσο η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία, πάντως, ο τούρκος πρόεδρος έχει αμφισβητήσει με δημόσιες τοποθετήσεις του, όσο και η Συνθήκη των Παρισίων.

Πέτσας για Τουρκία: Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο

Ως ένα ακόμα βήμα προς την πλευρά της Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, βλέπει η ελληνική κυβέρνηση το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής.
«Μην κοιτάτε τι λένε, αλλά τι κάνουν.
Συνεχώς προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες και μόνο στα λόγια ζητούν συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τη μόνη μας διαφορά με τη γείτονα χώρα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχολιάζοντας τα προσκλητήρια της Τουρκίας για διάλογο με την Ελλάδα.
«Εμείς σε όλα τα φόρα ενδυναμώνουμε τις συμμαχίες μας και μόνοι μας ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε και στο μέλλον» τόνισε.
Επιπλέον, σε ερώτηση για το πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που η Άγκυρα αποστείλει γεωτρύπανο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, διεμήνυσε πως «είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο».

Το δίκτυο κατασκόπων

Εν τω μεταξύ, νέες πληροφορίες για το δίκτυο κατασκόπων,  που είχε στηθεί σε Ρόδο – Καστελόριζο, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
O ένας από τους δύο άνδρες, που κατηγορούνται για κατασκοπεία ύστερα από έρευνα της Κρατικής Ασφάλειας και της ΕΥΠ, είναι γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος είναι 56 ετών και μάγειρας σε επιβατικό πλοίο.
Ο μάγειρας φέρεται να έχει ομολογήσει την πράξη του στις ελληνικές Αρχές.
Η πιθανότερη εκδοχή, σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, είναι ο υπάλληλος του προξενείου να στρατολόγησε τον μάγειρα για να λαμβάνει πληροφορίες εθνικής σημασίας, όπως γράφει το «Έθνος».
«Δεν το έκανα για τα χρήματα, το έκανα για την πατρίδα μου» δήλωσε, εννοώντας την Τουρκία, ο 56χρονος μάγειρας.
Ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση εισαγγελέα, κάτι που το Reuters επισημαίνει ως μη σύνηθες για την Ελλάδα.

Πώς λειτουργούσε το δίκτυο
 
Ο μάγειρας φέρεται να έστελνε στον υπάλληλο του προξενείου φωτογραφίες πλοίων αλλά κυρίως πληροφορίες για το πότε αναλαμβάνουν υπηρεσία Έλληνες στρατιώτες σε στρατόπεδα και στρατιωτικές ζώνες.
Κατάφερνε το σκοπό του κάνοντας συνέχεια με το πλοίο όπου εργαζόταν το δρομολόγιο που συνδέει τη Ρόδο με το Καστελόριζο.
Η δράση των φερόμενων ως κατασκόπων ξεκίνησε από τον Αύγουστο 2020 και μετά όταν Έλληνες πράκτορες άρχισαν να τους παρακολουθούν ενώ υπήρχε μεγάλη ένταση με την Τουρκία, λόγω του Oruc Reis.
Οι ελληνικές Αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του μάγειρα, όπου βρέθηκαν laptop και κινητά τηλέφωνα, η εξέταση των οποίων θα δείξει στις Αρχές το μέγεθος της κατασκοπευτικής τους δράσης.

Δικογραφία σε βάρος τους

Από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των δύο  για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.
Να σημειωθεί ότι ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις ελληνικές αρχές. Είναι 35 ετών και ζει την τελευταία 5ετία στη Ρόδο.
Φέρεται να προέβαινε σε αναρτήσεις υπέρ της «ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ χρησιμοποιούσε και εθνικιστικά τουρκικά σύμβολα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης