Τελευταία Νέα
Speculator

Υπάρχουν επόμενοι στόχοι εξαγοράς στο ΧΑ - Φθηνές οι ελληνικές εταιρείες

Υπάρχουν επόμενοι στόχοι εξαγοράς στο ΧΑ - Φθηνές οι ελληνικές εταιρείες
Γιατί απέχουν εταιρείες ελληνικών συμφερόντων;
Ποιός θα είναι ο επόμενος στόχος στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Το παρ΄ολίγο deal της Nexans με την Viohalco, η μάχη διχως - δημόσια πρόταση - της Reggeborgh για την Ελλάκτωρ, αλλά ακόμα και οι επενδύσεις ενός private Equity Fund, όπως το CVC capital, καταδεικνύουν ότι, υφίσταται επενδυτικό ενδιαφέρον και δεν αφορά βραχυπρόθεσμες μετοχικές επενδύσεις.Δεν πρόκειται για funds τα οποία έχουν ορίζοντα επενδύσεων 1-2 έτη, αλλά για επενδυτές οι οποίοι αποκτούν τις εταιρείες με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Ακόμη και το Cvc Capital - που είναι fund- δρομολογεί επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, διαθέτει επενδυτικό ορίζοντα έως 7 ετη,  ένα χρόνο απαραίτητο για αναδιάρθρωσεις, συγχωνεύσεις εταιρειών κ.α και τελικά πωλήσεις προς μεγαλύτερους ομίλους.
Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν υφίστανται επενδυτές, αλλά ποιοί είναι οι επόμενοι δυνητικοί στόχοι εξαγοράς στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Το δέλεαρ του discount

Η ελληνική αγορά εμφανίζει μεγάλο discount  σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία έκθεσης της Morgan Stanley ( 8 Δεκεμβρίου 2020, οι αποτιμήσεις των ελληνικών εταιρειών απέχουν αρκετά απο τις υπόλοιπες χώρες, σ ολους τους βασικούς δείκτες.
Το δεύτερο ερώτημα γιατί τα ελληνικά κεφάλαια δεν κινητοποιούνται γι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και δεν διεκδικούν ένα κομμάτι των υποψήφιων εξαγορών, πέραν της ενέργειας όπου έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον ( ΔΕΠΑ Εμπορίας,δικτύων κα)
Απο τα χρόνια των Μνημονίων, οι ξένοι όμιλοι κυριαρχούν : ΟΤΕ ( Deutsche Telecom), OΠΑΠ ( Sazka group), ΟΛΠ (Cosco ) ΔΕΗ - AΔΜΗΕ ( Silchester ) ΑΔΜΗΕ(State Grid), ΟΛΘ ( DIEP-Belterra Investments Ltd-Terminal Link SAS).
Το ενδιαφέρον λοιπόν των ξένων επενδυτών αυξάνεται και είναι πραγματικό προκειμένου να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία αξίας σε χαμηλότερες τιμές.
Τα περιθώρια απόκομισης κερδών για τους επενδυτές είναι υψηλά ενω ταυτόχρονα σε κλάδους οπως η πράσινη ενέργεια, υποδομές κ.α οι επενδυτές θα διεκδικήσουν  ένα μεγάλο μέρος απο τα τεράστια κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πράσινη ενέργεια, τις υποδομές. ( 400-450 δις. ευρώ)

H σημερινή εικόνα αποτιμήσεων

Η Morgan Stanley σε έκθεση της υπολογίζει (πίνακας 1 ) ότι, το discount ελληνικών εταιρειών με δείκτη P/book Value είναι -59%. με δείκτη Enterprise value/ebidta -101% και με δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων είναι -62%. Σε σχέση με Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρωσία, η ελληνική αγορά εμφανίζει υψηλότερο discount. Σε όρους P/E και διανεμόμενης απόδοσης η ελληνική αγορά παρουσιάζει ένα premium 7% και 45% αντίστοιχα. 
To deal που ναυάγησε Νexans – Cenergy
Image
Η Nexans διεκδίκησε την Cenergy καθώς τα επόμενα χρόνια τα συμβόλαια για τα υποθαλάσσια καλώδια ανέρχονται
Με βάση τα όσα είδαν το φως το δημοσιότητας η Nexans θα έδινε 250 εκατ. ευρώ μετρητά, 300 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης νέων μετοχών Nexans και ανάληψη εταιρικού δανεισμού ύψους 255 εκατ ευρώ, δηλαδή μια συμφωνία 800 εκατ. ευρώ.
Μια ανάλυση, όμως, της Morgan Stanley αναδεικνύει την κρυμμένη υπεραξία της Cenergy διότι έχοντας μερίδιο αγοράς 10% στα υποθαλάσσια καλώδια υψηλής τάσης η Nexans θα έφθανε τον leader της αγοράς, την Ιταλική Prysmian.

To Reggeborgh με Ελλάκτωρ

Το Oλλανδικό Reggeborgh με συμμετοχές 30,2% στην Γεκ – Τέρνα και 22,9% στην Ελλάκτωρ, εκ των πραγμάτων, αναδεικνύεται σε ρυθμιστή του κλάδου των κατασκευών παρόλο που και στις δυο περιπτώσεις δεν προχώρησαν σε δημόσιες προτάσεις. 
Εαν διαθέτουν σχέδια συγχωνεύσεων ή ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων θα διακριβωθεί, αφού πρώτα συμμετάσχουν σε μια αύξηση κεφαλαίου στην Ελλάκτωρ – απο την οποία πλήττονται κυρίως με dilution οι υφιστάμενοι μέτοχοι καθώς διαγράφονται και ζημιές οι οποίες θα μπορούσαν να συμφηφιστούν με μελλοντικά κέρδη.

Τo CVC capital


Με επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο επενδυτή στην Ελλάδα.
Επικεφαλής ο Έλληνας κ. Αλεξ Φωτακίδης , ο οποίος σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ιδρύσει γραφείο καθώς οι επενδύσεις πολλαπλασιάστηκαν. Συγκεκριμένα έχει επενδύσει στον κλάδο της υγείας (300 εκατ. ευρώ Υγεία, Ιασώ general, Metropolitan), στην Vivartia ένα deal με συνολική αποτίμηση 600 εκατ. ευρώ, σε Εθνική Ασφαλιστική με 420 εκατ. ευρώ, αλλά και στις επενδύσεις σε Skroutz, Pamediakopes.     
   
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης