Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προϋπολογισμός 2021 – Δένδιας για ΕΕ: Θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων για την Τουρκία

Προϋπολογισμός 2021 – Δένδιας για ΕΕ: Θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων για την Τουρκία
Η Ευρώπη  οφείλει να αντιληφθεί την ευθύνη της για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, ανέφερε ο Ν. Δένδιας
«Πέρα  από τις πικρίες και τις απογοητεύσεις δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες, η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι.
Αρχίζει να αντιλαμβάνεται, αλλά αργεί, διστάζει και μερικές φορές και οπισθοδρομεί», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ασκώντας κριτική στην Ευρώπη, με φόντο το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο κ. Δένδιας μιλώντας στη Βουλή ανέφερε πως «ενώπιον του τουρκικού αναθεωρητισμού η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάποιες αποφάσεις για την Τουρκία.
Απέρριψε τους τακτικισμούς της Τουρκίας με την προσχηματική απόσυρση του Ορούτς Ρέις. Κάνει πλέον λόγο για ανάγκη διαρκούς αποκλιμάκωσης.
Αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε κυρώσεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως το εμπόριο και η οικονομία.
Αναφέρθηκε στην προοπτική επέκτασης του εύρους του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων. Γεωγραφική επέκταση αλλά και θεματική επέκταση.
Κάλεσε τέλος για την επιβολή κυρώσεων σε επιπρόσθετα φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
 «Ουδέποτε ισχυρίστηκε η Κυβέρνηση ότι τα ανωτέρω αρκούν», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «ουδέποτε ισχυρίστηκε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι υπαγορεύουμε στα υπόλοιπα 26 κράτη - μέλη και εκείνα υπακούουν.
Γίνεται διαπραγμάτευση, σκληρή διαπραγμάτευση, από τις ομάδες εργασίας, τα Υπουργικά Συμβούλια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
 «Αν θέλετε την άποψή μας, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων για την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί σταθερά με υπομονή με επιμονή.
Όπως εξήγησε , «η λήψη μέτρων αποτελεί μήνυμα ενθάρρυνσης στο φιλοευρωπαϊκό και στο εκσυγχρονιστικό μέρος της τουρκικής κοινωνίας.
Εάν η παρούσα αλαλάζουσα τουρκική πολιτική κριθεί επιτυχής, τότε όσοι μέσα στην Τουρκία πιστεύουν στις ανθρώπινες αξίες της ειρήνης και της ασφάλειας, όσοι μέσα στην Τουρκία πιστεύουν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη σύγκλιση με την Ευρώπη, μένουν μετέωροι, μένουν προδομένοι από την Ευρώπη, την ιδεολογική τους πατρίδα που ο Ατατούρκ προσπάθησε να τους εντάξει».
Η Ευρώπη, τόνισε ο κ. Δένδιας, οφείλει να αντιμετωπίσει και να συνειδητοποιήσει την γεωπολιτική της ευθύνη, να αντιληφθεί την ευθύνη της για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, για την ασφάλεια όλων των πολιτών της έναντι εξωτερικών απειλών, για την προάσπιση του κράτους Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου που είναι το θεμέλιο αυτού του μοναδικού εγχειρήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχικά δημιουργήθηκε για να εξαλείψει από την Ευρώπη τον πόλεμο. Πως μπορεί να εμφανίζεται ότι ανέχεται την απειλή πολέμου κατά μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας;
Ή αν θέλετε, ποιου οπλικού συστήματος το εξαγωγικό αποτύπωμα υπερβαίνει το αποτύπωμα της προάσπισης του Διεθνούς Δικαίου;», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι «την ώρα που η Ευρώπη καθυστερεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να αντιλαμβάνονται διαυγέστερα.
Αξιοποιούν το γεωπολιτικό τους βάρος έναντι της Τουρκίας, ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα των εξοπλισμών.
Όπως γνωρίζετε, αυτή την εβδομάδα εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Κογκρέσο το νομοσχέδιο που προβλέπει επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εντός 30 ημερών, λόγω της προμήθειας του γνωστού συστήματος των S-400».
Αφού ανέφερε ότι ο χρόνος που έρχεται είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, υπογράμμισε πως «η εξωτερική πολιτική δεν αποτελεί τον ιδανικό χώρο για κομματική αντιδικία».
Όπως είπε, «η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Πρωθυπουργός πολιτεύονται με σοβαρότητα, με κριτήριο τη δημιουργία εθνικών συναινέσεων μέσα από διαρκή ενημέρωση των Κομμάτων και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων.
Με αυτό τον τρόπο θα πορευτούμε και το ’20-’21 αντιμετωπίζοντας την τουρκική επιθετικότητα και την ευρωπαϊκή διστακτικότητα».
 
Κυπριακό

«Στους διαχρονικούς μας άξονες δεσπόζει το Κυπριακό.
Οι προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη δεν συμβάλλουν στη δημιουργία εποικοδομητικού κλίματος.
Αρνητικότατα αξιολογούνται και οι δηλώσεις του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη του κ. Τατάρ», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Όπως είπε, ο μόνος τρόπος να λυθεί το Κυπριακό είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της πλήρους εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου.
«Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση σε στενή συνεργασία και απόλυτη σύμπνοια με την Κυπριακή Κυβέρνηση», σημείωσε.

Για Τουρκία

Σε σχέση με την Τουρκία «η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταστήσει σαφές ότι θα επιθυμούσαμε μια διαχρονική σχέση καλής γειτονίας βασισμένη στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Ενδεχομένως, εάν η Τουρκία η ίδια το επιθυμεί, και με ζωντανή την ευρωπαϊκή της προοπτική. Παραμένουμε πάντα ανοιχτοί σε διάλογο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Πρόσθεσε πως η τουρκική Κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει εμπράκτως ότι προσυπογράφει το διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και αυτή η επιλογή της Τουρκίας θα πρέπει να έχει διάρκεια και όχι να είναι ευκαιριακή, αλλά να συνιστά χαρακτηριστικό επιλογής πολιτικής, όχι σημαία ευκαιρίας.
Ξεκαθάρισε ότι η στάση της Ελλάδας δεν υπαγορεύεται από την οποιαδήποτε τιμωρητική διάθεση, αλλά από τη συνταγματική υποχρέωση υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
«Και εκπτώσεις δεν χωρούν ανεξαρτήτως Υπουργού, ανεξαρτήτως Κυβερνήσεως, ανεξαρτήτως στάσης άλλων χωρών, ανεξαρτήτως στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξαρτήτως στάσης οιουδήποτε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ανέφερε πως διαπιστώνεται ότι η Τουρκία του 21ου αιώνα αλλάζει ριζικά, αναβιώνει ο εθνικισμός, συνδυάζεται πλέον με έναν έντονο αναθεωρητισμό, ένα νεοθωμανικό έντονο ισλαμισμό, με εμφανή αποκλίνουσα πορεία από τις δυτικές αξίες όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός του κράτους Δικαίου.
 «Η αποσταθεροποιητική παρουσία της Τουρκίας στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στον Καύκασο είτε δια εισβολών, είτε σαν γραφείο ταξιδίων τζιχαντιστών απειλεί συνολικά την Ευρώπη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Η υποδαύλιση του θρησκευτικού φανατισμού στην καρδιά της Ευρώπης, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, η προσπάθεια διεμβολισμού του ΝΑΤΟ, η απόπειρα δημιουργίας μιας νέας τουρκικής «Γιάλτας», η απειλή με πόλεμο κατά κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ εάν ασκήσει το δικαίωμά του για επέκταση των χωρικών του υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, δικαίωμα που αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η στρατιωτικοποίηση ως μέθοδος επίλυσης διαφορών, η μετατροπή μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τεμένη, αποτελούν μείζονα πρόκληση για το σύστημα αξιών που εκπροσωπεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, που εκπροσωπεί ο δυτικός κόσμος», σύμφωνα με τον κ. Δένδια.

ΗΠΑ

Όσον αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρθηκε στην άκρως επιτυχή συνεργασία με τον απερχόμενο Υπουργό Εξωτερικών, M. Pompeo, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ξεκάθαρη θέση που εξέφρασε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών κατά και την τελευταία Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
«Στιγμάτισε ξεκάθαρα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και στην περιοχή.
Δεν υφίσταται ιστορικό προηγούμενο τέτοιας τοποθέτησης Αμερικανού Υπουργού στο ΝΑΤΟ», σημείωσε.
Επεσήμανε πως «οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις του νεοεκλεγέντος Προέδρου Bidenσε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος και οι ανακοινωθείσες επιλογές του επιτελείου του, μας δίνουν το δικαίωμα να αισιοδοξούμε ακόμη περαιτέρω για τις προοπτικές των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης