Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προϋπολογισμός 2021: Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης – Η κόντρα Πέτσα - Κατρούγκαλου και τα μηνύματα Δένδια σε ΕΕ, Τουρκία

Προϋπολογισμός 2021: Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης – Η κόντρα Πέτσα - Κατρούγκαλου και τα μηνύματα Δένδια σε ΕΕ, Τουρκία
Αντιπαράθεση Πέτσα - Κατρούγκαλου με φόντο τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
(upd) Συνεχίζεται και σήμερα, Κυριακή 13/12, για τρίτη μέρα η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2021 στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2021 θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τρίτης 15/12 με την ψήφισή του.
Το πολιτικό θερμόμετρο είναι ανεβασμένο στα ύψη, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους  ρεαλιστικό και αναπτυξιακό με κοινωνικό πρόσωπο, ενώ η αντιπολίτευση  κατηγορεί τη κυβέρνηση ότι οδηγεί στη περαιτέρω φτωχοποίηση την ελληνική κοινωνία.
Ομιλίες πραγματοποιήσαν κατά τη σημερινή συζήτηση υπουργοί της κυβέρνησης.
Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ , Στ. Πέτσας και ο τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, με φόντο το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Μάλιστα, ο κ Κατρούγκαλος έκανε λόγο για παταγώδη αποτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «δεν πρόκειται για ένα μικρό βήμα μπροστά όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά για πολλά βήματα πίσω.
Ούτε λέξη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στο συμβούλιο αυτό».
 
Πέτσας: Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο για να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας

«Η Ελλάδα θα προχωρήσει μαζί με την Ευρώπη, χτίζοντας συμμαχίες.
 Πάντα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τον στόχο που είναι ο τερματισμός της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, και κάθε μοχλός πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση είναι θεμιτός και ελπίζουμε όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αυτό να επιδιώκουν», τόνισε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, από το βήμα της Βουλής.
Ο κ. Πέτσας  απάντησε στις επικρίσεις που είχε δεχθεί νωρίτερα η κυβέρνηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την απουσία κυρώσεων και πρωτίστως στον Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλο.
Μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Κατρούγκαλο είπε ότι «ξέρουμε όλοι ότι η Ευρώπη κινείται με αργά βήματα. Πολλές φορές, πιο αργά από αυτά που ενδεχομένως θα θέλαμε.
Αλλά αν είχαν επιβληθεί κυρώσεις, από τον Ιούνιο του 2019, τι χρείαν κυρώσεων θα είχαμε σήμερα απέναντι στην Τουρκία;», ενώ κατέθεσε στα πρακτικά όλα τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: του Ιουνίου 2019 που, όπως είπε «γινόταν αναφορά στη λήψη κατάλληλων μέτρων, στοχευμένων μέτρων και όχι αναφορά κυρώσεων», του Οκτωβρίου 2019, του Δεκεμβρίου 2019, του Οκτωβρίου 2020 «όπου για πρώτη φορά γίνεται ρητή αναφορά στα άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ που παραπέμπουν σαφώς σε κυρώσεις».
«Τα καταθέτω στα πρακτικά για να καταλάβουν όλοι ότι η κάθε ελληνική κυβέρνηση, στα εθνικά θέματα, χτίζει πάνω σε πρωτοβουλίες της άλλης, με σκοπό πάντα την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων», δήλωσε ο κ. Πέτσας.
Απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «θα θέλαμε το Δεκέμβριο του 2020 να επιβληθούν κυρώσεις;
Δεν ήταν αυτός ο σκοπός.
Ήταν ο σκοπός να πάμε ένα βήμα παραπέρα, από τον Οκτώβριο του 2020.
Έγινε αυτό το βήμα παραπέρα;
Φυσικά και έγινε.
 Διευρύνθηκε η λίστα των οντοτήτων και των προσώπων στους οποίους μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ, για τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
 Δεύτερον, δόθηκε εντολή στο Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις κ. Μπορέλ, να καταρτίσει έκθεση και να την υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021, για όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, μέσα στο οποίο φυσικά είναι και τα θέματα των κυρώσεων».
Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις είναι ένα εργαλείο για να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Όπως είπε ο κ. Πέτσας, «προχωράει λοιπόν η Ευρώπη με αργά βήματα και θα ήθελα να υπενθυμίσω στον κ. Κατρούγκαλο ότι δεν πρέπει να αντικαταστήσουμε τη λέξη "κυρώσεις" με το "περιμένοντας τους βαρβάρους" του μεγάλου μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.
Γιατί δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ένα εργαλείο να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, προκειμένου να προχωρήσουμε στις ελληνοτουρκικές και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, σε ένα καλύτερο αύριο, όπου δεν θα υπάρχουν προκλητικές ενέργειες, για το συμφέρον των λαών όλης Ανατολικής Μεσογείου και φυσικά και της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Απάντηση Κατρούγκαλου σε Πέτσα

«Τον Ιούνιο του 2019 λήφθηκε η πρώτη απόφαση επί της αρχής που καλούσε την Τουρκία να μη συνεχίσει την παράνομη συμπεριφορά της γιατί θα επιβάλλονταν κυρώσεις», σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος μετά την απάντηση του κ. Πέτσα.
Ο κ. Κατρούγκαλος συνέχισε λέγοντας ότι «ακριβώς γι΄αυτό το λόγο, η Κύπρος που ζήτησε κυρώσεις τις πήρε, ενώ η Ελλάδα που καθυστέρησε και μόλις 8 μήνες μετά το παράνομο Τουρκολιβυκό σύμφωνο τις ζήτησε, με αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού, με αποτυχία που φέρει την υπογραφή του, δεν τις πήρε.
Η πιο ξεκάθαρη διαστρέβλωση είναι ότι τάχα η απόφαση του Ιουνίου του 2019 δεν αναφερόταν σε κυρώσεις γιατί περιλάμβανε τον όρο "στοχευμένα μέτρα".
Ε, όμως αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η ΕΕ για τις κυρώσεις.
Εμείς θα στηρίξουμε κάθε εθνική προσπάθεια αλλά χρειάζεται αυτοκριτική.
Όταν οι αποτυχίες παρουσιάζονται ως θρίαμβοι, φοβάμαι για τα χειρότερα, μετά το τραγικό 2020, για την εξωτερική μας πολιτική».

Πέτσας σε Κατρούγκαλο: Δεν υπάρχει λόγος τα εθνικά θέματα να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης

«Από τη διαδικασία η οποία καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2019 μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα, μεσολαβούν διάφορα στάδια», απάντησε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε «πότε δεν ζήτησε η Ελλάδα την επιβολή κυρώσεων; Εσείς δεν είπατε ότι εγώ ο ίδιος έχω αναφερθεί σε αυτό από τον Αύγουστο;
Ο υπουργός Εξωτερικών δεν έχει αναφερθεί από τον Αύγουστο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων;
Δεν έχει τοποθετηθεί ο Ύπατος Εκπρόσωπος από τον Αύγουστο; Δεν προχωρήσαμε τον Οκτώβριο στην αναφορά των άρθρων που αναφέρονται σε κυρώσεις, για πρώτη φορά, ένα ψύγμα αποτρεπτικής πολιτικής για την ΕΕ;
Είναι κάτι πολύ σημαντικό.
Γιατί λοιπόν δεν μπορεί να συμφωνήσουμε στα απλά και ψάχνουμε να βρούμε αντιπολιτευτικούς λόγους στα εθνικά θέματα;».
Επιπλέον, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει μαζί με την Ευρώπη, χτίζοντας συμμαχίες.
Κατά τον ίδιο, «οι συμμαχίες είναι παντού και απόδειξη είναι η επιβολή κυρώσεων από έναν άλλο εταίρο, τις ΗΠΑ, απέναντι στην Τουρκία για το θέμα των F-35 και των S 400. και επομένως είναι μια πολυεπίπεδη συμμαχία που προχωρά ».
«Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν τα εθνικά θέματα να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης.
Πάντα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τον στόχο που είναι ο τερματισμός της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, και κάθε μοχλός πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση είναι θεμιτός και ελπίζουμε όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αυτό να επιδιώκουν», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Χήτας (Ελληνική Λύση): Δεν μπορείτε να βιάζετε τη νοημοσύνη μας και τη λογική των Ελλήνων

«Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να παίζετε με τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.
Δεν είναι δυνατόν, να ακούμε στην αίθουσα αυτή, μετά το Βατερλό της Συνόδου, ότι είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και το χάϊδεμα στην Τουρκία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήτας, σχολιάζοντας όσα ανέφερε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο κ. Χήτας πρόσθεσε πως «είναι απίστευτο ότι πανηγυρίζετε.
Δεν μπορείτε να βιάζετε τη νοημοσύνη μας και τη λογική των Ελλήνων.
Μπορείτε να πείτε ότι "αποτύχαμε", ότι "είχαμε βάλει ψηλά τον πήχυ" αλλά όχι να έχετε έναν πανηγυρικό τόνο και να μας λέτε ότι τώρα είναι νύχτα, ενώ είναι 12 το μεσημέρι.
Δεν γίνεται κ. Πέτσα».
Ο κ. Χήτας κάλεσε τον υφυπουργό να μιλήσει για την υπόθεση κατασκοπίας στη Ρόδο, λέγοντας χαρακτηριστικά «τι στο καλό τα θέλουμε τα προξενεία στη Κομοτηνή και στη Ρόδο; έχουν γίνει σφηκοφωλιές».

Κατρούγκαλος: Ούτε λέξη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Παταγώδη αποτυχία Μητσοτάκη

Για παταγώδη αποτυχία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πρόσφατο ευρωπαϊκό συμβούλιο, έκανε λόγο νωρίτερα ο τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2021 στη Βουλή, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση.
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  τα χαρακτήρισε «παταγώδη αποτυχία για τα συμφέροντα της Ελλάδος»,  ενώ ζήτησε την σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να υπάρξει επιτέλους «εθνική στρατηγική προς όφελος του τόπου».
«Δυστυχώς, αυτά που έχω να προσάψω στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική ξεπερνούν κατά πολύ τα ατοπήματα του προϋπολογισμού.
Στο πρόσφατο ευρωπαϊκό συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης κατέγραψε μια παταγώδη αποτυχία και φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για αυτό», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.
Όπως είπε, «δεν πρόκειται για ένα μικρό βήμα μπροστά όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά για πολλά βήματα πίσω.
Ούτε λέξη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στο συμβούλιο αυτό.
Ενώ ο Πρωθυπουργός ήδη από τον Σεπτέμβριο ως μόνη επιλογή περιέγραφε την ανάγκη να ληφθεί παρόμοια απόφαση.
Ο ίδιος, για να δικαιολογήσει την ίδια αποτυχία στο επόμενο συμβούλιο από αυτό του Οκτωβρίου μας έλεγε ότι δύο μήνες προθεσμία δόθηκε στην Τουρκία και τον Δεκέμβριο αν δε συμμορφωθεί θα έχουμε κυρώσεις που θα «δαγκώνουν» κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Και η Τουρκία όχι απλώς δεν συμμορφώθηκε, αποχαλινώθηκε.
Είχαμε έρευνες κάτω και από τα 12 μίλια, παράνομες εντός της υφαλοκρηπίδας μας, navtex που απειλούσαν, έρευνες και κάτω από τα 6 μίλια».
Πρόσθεσε ότι «για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της αποτυχίας του κ. Μητσοτάκη αρκεί να συγκρίνει τα συμπεράσματα αυτού του Συμβουλίου με τα συμπεράσματα του συμβουλίου του Ιουνίου το 2019, που ήταν το τελευταίο στο οποίο εκπροσώπησε τη χώρα ως Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας».
«Εκεί όχι μόνο ελήφθη ομόφωνα η αρχική και άρα πιο δύσκολη καταρχήν απόφαση για τις κυρώσεις, μολονότι και τότε υπήρχαν αντιτιθέμενα συμφέροντα, μολονότι και τότε η Γερμανία ήταν διστακτική.
Αλλά επιπλέον η ΕΕ καταδίκασε έντονα τις συνεχείς παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και την κάλεσε να τις σταματήσει άμεσα.
Δηλαδή αφενός περιέλαβε ρητά το Αιγαίο στη καταδίκη, αφετέρου προέβλεψε μνεία για κυρώσεις αν συνεχιζόταν η συμπεριφορά αυτή, πράγμα που απουσιάζει εντελώς στο πρόσφατο συμβούλιο», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.
Ακόμη, σχολιάζοντας τη χθεσινή τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Μ. Βαρβιτσιώτη, ο κ. Κατρούγκαλος αντέτεινε ότι «προσπάθησε να δικαιολογήσει τη μεγάλη αυτή αποτυχία λέγοντας ότι τάχα δεν υποβάλαμε βέτο γιατί αυτό θα ήταν αντίθετα στα συμφέροντα της Κύπρου για την οποία τα συμπεράσματα προέβλεπαν κάτι παραπάνω».

«Ο Μητσοτάκης απέτυχε εκεί που ο Τσίπρας πέτυχε»

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, «η αλήθεια είναι ότι η αποτυχία έχει ονοματεπώνυμο.
Η ήττα έχει υπογραφή.
 Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο οποίος απέτυχε εκεί που ο Τσίπρας πέτυχε.
Η έλλειψη αυτοκριτικής και η κουτοπόνηρη επικοινωνιακή ρηχή διαχείριση αυτών των διαδοχικών αποτυχιών προοιωνίζεται δυστυχώς ακόμα χειρότερα για το 2021 από το τραγικό 2020».
Ο ίδιος κατέληξε αναφέροντας ότι «εμείς είμαστε διατεθειμένοι ως πατριωτική δύναμη να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια να ξαναβρεί πυξίδα η εξωτερική πολιτική.
Αλλά με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει αυτοκριτική».

Δένδιας για ΕΕ: Θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων για την Τουρκία

«Πέρα από τις πικρίες και τις απογοητεύσεις δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες, η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι.
Αρχίζει να αντιλαμβάνεται, αλλά αργεί, διστάζει και μερικές φορές και οπισθοδρομεί», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ασκώντας κριτική στην Ευρώπη, με φόντο το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο κ. Δένδιας μιλώντας στη Βουλή ανέφερε πως «ενώπιον του τουρκικού αναθεωρητισμού η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάποιες αποφάσεις για την Τουρκία.
Απέρριψε τους τακτικισμούς της Τουρκίας με την προσχηματική απόσυρση του Ορούτς Ρέις. Κάνει πλέον λόγο για ανάγκη διαρκούς αποκλιμάκωσης.
Αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε κυρώσεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως το εμπόριο και η οικονομία.
Αναφέρθηκε στην προοπτική επέκτασης του εύρους του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων. Γεωγραφική επέκταση αλλά και θεματική επέκταση.
Κάλεσε τέλος για την επιβολή κυρώσεων σε επιπρόσθετα φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
 «Ουδέποτε ισχυρίστηκε η Κυβέρνηση ότι τα ανωτέρω αρκούν», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «ουδέποτε ισχυρίστηκε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι υπαγορεύουμε στα υπόλοιπα 26 κράτη - μέλη και εκείνα υπακούουν.
Γίνεται διαπραγμάτευση, σκληρή διαπραγμάτευση, από τις ομάδες εργασίας, τα Υπουργικά Συμβούλια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
 «Αν θέλετε την άποψή μας, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων για την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί σταθερά με υπομονή με επιμονή.
Όπως εξήγησε, «η λήψη μέτρων αποτελεί μήνυμα ενθάρρυνσης στο φιλοευρωπαϊκό και στο εκσυγχρονιστικό μέρος της τουρκικής κοινωνίας.
Εάν η παρούσα αλαλάζουσα τουρκική πολιτική κριθεί επιτυχής, τότε όσοι μέσα στην Τουρκία πιστεύουν στις ανθρώπινες αξίες της ειρήνης και της ασφάλειας, όσοι μέσα στην Τουρκία πιστεύουν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη σύγκλιση με την Ευρώπη, μένουν μετέωροι, μένουν προδομένοι από την Ευρώπη, την ιδεολογική τους πατρίδα που ο Ατατούρκ προσπάθησε να τους εντάξει».
Η Ευρώπη, τόνισε ο κ. Δένδιας, οφείλει να αντιμετωπίσει και να συνειδητοποιήσει την γεωπολιτική της ευθύνη, να αντιληφθεί την ευθύνη της για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, για την ασφάλεια όλων των πολιτών της έναντι εξωτερικών απειλών, για την προάσπιση του κράτους Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου που είναι το θεμέλιο αυτού του μοναδικού εγχειρήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχικά δημιουργήθηκε για να εξαλείψει από την Ευρώπη τον πόλεμο.
Πως μπορεί να εμφανίζεται ότι ανέχεται την απειλή πολέμου κατά μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας;
Ή αν θέλετε, ποιου οπλικού συστήματος το εξαγωγικό αποτύπωμα υπερβαίνει το αποτύπωμα της προάσπισης του Διεθνούς Δικαίου;», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι «την ώρα που η Ευρώπη καθυστερεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να αντιλαμβάνονται διαυγέστερα.
Αξιοποιούν το γεωπολιτικό τους βάρος έναντι της Τουρκίας, ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα των εξοπλισμών.
Όπως γνωρίζετε, αυτή την εβδομάδα εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Κογκρέσο το νομοσχέδιο που προβλέπει επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εντός 30 ημερών, λόγω της προμήθειας του γνωστού συστήματος των S-400».
Αφού ανέφερε ότι ο χρόνος που έρχεται είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, υπογράμμισε πως «η εξωτερική πολιτική δεν αποτελεί τον ιδανικό χώρο για κομματική αντιδικία».
Όπως είπε, «η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Πρωθυπουργός πολιτεύονται με σοβαρότητα, με κριτήριο τη δημιουργία εθνικών συναινέσεων μέσα από διαρκή ενημέρωση των Κομμάτων και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων.
Με αυτό τον τρόπο θα πορευτούμε και το ’20-’21 αντιμετωπίζοντας την τουρκική επιθετικότητα και την ευρωπαϊκή διστακτικότητα».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική, στο Κυπριακό, αλλά και στην Τουρκία, λέγοντας ότι «η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταστήσει σαφές ότι θα επιθυμούσαμε μια διαχρονική σχέση καλής γειτονίας βασισμένη στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Ενδεχομένως, εάν η Τουρκία η ίδια το επιθυμεί, και με ζωντανή την ευρωπαϊκή της προοπτική.
Παραμένουμε πάντα ανοιχτοί σε διάλογο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».
Πρόσθεσε πως η τουρκική Κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει εμπράκτως ότι προσυπογράφει το διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και αυτή η επιλογή της Τουρκίας θα πρέπει να έχει διάρκεια και όχι να είναι ευκαιριακή, αλλά να συνιστά χαρακτηριστικό επιλογής πολιτικής, όχι σημαία ευκαιρίας.
Ξεκαθάρισε ότι η στάση της Ελλάδας δεν υπαγορεύεται από την οποιαδήποτε τιμωρητική διάθεση, αλλά από τη συνταγματική υποχρέωση υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
«Και εκπτώσεις δεν χωρούν ανεξαρτήτως Υπουργού, ανεξαρτήτως Κυβερνήσεως, ανεξαρτήτως στάσης άλλων χωρών, ανεξαρτήτως στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξαρτήτως στάσης οιουδήποτε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Απάντηση Δένδια σε Λοβέρδο και Χήτα


Ακόμη, σε ερωτήσεις του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, Α. Λοβέρδου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτα «γιατί οι βουλευτές της ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν θέσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για απόφαση κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ», ο κ. Δένδιας απάντησε ότι «χρειάζεται τεράστια προσπάθεια προκειμένου να πειστούν και τα 26 μέλη κράτη γιατί χρειάζεται ομοφωνία για να επιβληθούν κυρώσεις.
Το πώς σκέφτομαι το ξέρετε γιατί έχουμε τακτικές ενημερώσεις.
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είχαν απόλυτη γνώση το που πήγαιναν τα πράγματα.
Δεν υπήρξε ψευδαίσθηση.
Το γνωρίζαμε θα θέλαμε κάτι καλύτερο, αλλά δεν εξεπλάγην καθόλου από τα κράτη που εξέφρασαν αυτές τις αντιδράσεις.
Τις είχαμε εξατομικεύσει πολύ καιρό πριν».

Σταϊκούρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην καταστροφή της χώρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ,  από τις 42 ελληνικές και διεθνείς μελέτες που υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη το 2021 θα είναι ισχυρή, επιλέγει τη μελέτη του ΟΟΣΑ  γιατί επενδύει στην καταστροφή της χώρας, τόνισε  σε παρέμβασή του στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού στη Βουλή  ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.
 «Καταθέτω τις εκτιμήσεις 42 διεθνών οργανισμών, οίκων αξιολόγησης, τραπεζών, κέντρων μελετών κά από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που με βάση "σημερινά δεδομένα", λένε ότι η Ελλάδα θα τρέξει με ύφεση 8,9% το 2020 (εμείς υποστηρίζουμε 10,5%) και με ανάπτυξη 4,1% το 2021», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θεωρεί ότι η Ελλάδα θα τρέξει το 2021 με +5%, το ΔΝΤ με +5,7%, το " FocusEconomics Consensus " με +4,5%, ενώ έχουμε και τις αναλύσεις του ΣΕΤΕ, των τραπεζών, των πάντων».  
Άρα, όπως είπε απευθυνόμενος σε όσους από την αντιπολίτευση αμφισβητούν τις προβλέψεις της κυβέρνησης, «από όλους τους φορείς που υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή το 2021, της τάξης 4-5%, υπάρχει ένας, ο ΟΟΣΑ, που υποστηρίζει ότι θα είναι μόλις 0,9%.
Κι εσείς μιλάτε μόνο για αυτή τη μελέτη "γιατί επενδύετε στην καταστροφή της χώρας».
Συμπλήρωσε πως «επικαλείστε την έκθεση του ΟΟΣΑ κάνοντας το ίδιο λάθος που είχατε κάνει τον Απρίλιο όταν ο οργανισμός "έλεγε ότι η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας της Ελλάδας θα είναι 35% και το άλλαξε"».
Ο κ. Σταϊκούρας συνέχισε λέγοντας πως «έρχονται και επανέρχονται "χωρίς να καταθέτουν ποσοτικά στοιχεία" και χρησιμοποιούν φρασεολογία ότι το οικονομικό επιτελείο είναι αφελείς επικίνδυνοι».
Υπογράμμισε ότι καταθέτει πρόσθετα στοιχεία «μπας και κάποια στιγμή τα πάρετε από τα πρακτικά και τα διαβάσετε».
Απαντώντας  στις επικρίσεις για συνεχείς αλλαγές των προβλέψεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «οι αλλαγές στις προβλέψεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο είναι συνεχείς.
 Μόνο η ελληνική κυβέρνηση έχει αλλάξει εκτιμήσεις από τον Απρίλιο;
 Δεν έχετε δει τι έχει γίνει με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, της Επιτροπής, της ισπανικής κυβέρνησης;
Τον Μάρτιο, όλοι αυτοί υποστήριζαν ότι η Ευρώπη θα έχει ανάπτυξη.
Δείτε τον σχετικό πίνακα και πείτε μου μια χώρα που να μην έχει μεταβάλει τις εκτιμήσεις της από τον περασμένο Απρίλιο...».
Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας απευθυνόμενος εκ νέου στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε πως εάν «δεν σας αρέσουν οι εκτιμήσεις των χωρών, διαβάστε τουλάχιστον την έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, ο επικεφαλής της οποίας ήταν πολύ κοντά σε εσάς.
Η έκθεση του Μαΐου υποστήριζε ότι η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη 2%, στη συνέχεια έλεγε ότι, ανάλογα με σενάρια, η ύφεση το 2020 θα μπορούσε να είναι από 4% μέχρι 9,5%...».

Δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός

Θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία αλλά όχι δημοσιονομικός εκτροχιασμός, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο χρέος και τα ελλείμματα, που «πράγματι θα αυξηθούν».
Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, «θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία, αλλά άλλο δημοσιονομική ευελιξία και άλλο ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός».
Περαιτέρω, αναφέρθηκε στα θέματα υγείας και τον πίνακα του ΟΟΣΑ που επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμείς καταθέσαμε χθες τον επικαιροποιημένο πίνακα, προφανώς δεν είναι η κατάσταση που έλεγε η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ούτε είμαστε και πρώτοι στις δαπάνες.
Αυτά τα στοιχεία θα επικαιροποιηθούν από όλες τις χώρες, ενώ κι εμείς κάναμε δαπάνες από το αποθεματικό. Αυτά θα προστεθούν, και θα ανέβει το ποσό (των ελληνικών δαπανών)», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος και ζήτησε να αξιολογηθούν τα σχετικά δεδομένα και με άλλους δείκτες όπως αυτός των κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, που δείχνει την έκταση της υγειονομικής κρίσης σε κάθε χώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, από τις 16 χώρες, που σύμφωνα με το γράφημα του ΟΟΣΑ έχουν πραγματοποιήσει υψηλότερες δαπάνες για την Υγεία από την Ελλάδα, οι 13 είχαν μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και οι 10 από τις 13 είχαν υπερδιπλάσιο αριθμό κρουσμάτων από την Ελλάδα.
Κατά τον ίδιο, οι μοναδικές 3 με υψηλότερες δαπάνες, αν και έχουν μικρότερο αριθμό κρουσμάτων,  είναι οι Γερμανία, Φιλανδία και Νορβηγία, ενώ οι 5 χώρες που εμφανίζουν μικρότερες δαπάνες, παρότι είχαν περισσότερα κρούσματα ανά εκατομμύριο, είναι οι Πορτογαλία, Αυστρία, Λιθουανία, Ολλανδία, Λετονία. «Άρα ναι, να κοιτάμε τα στοιχεία με προσοχή και να ανταλλάσσουμε επιχειρήματα.
Η βούληση όλων είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε το δημόσιο σύστημα υγείας», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας

Παναγιωτόπουλος: Σε λίγες μέρες στη Βουλή η αμυντική συμφωνία για Rafale - Ανοιχτό το θέμα με φρεγάτες


Σε λίγες μέρες θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδος-Γαλλίας για τα πολεμικά αεροπλάνα Rafale, ενώ ανοιχτό είναι το θέμα της αγοράς φρεγατών για την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιώτοπουλος, από το βήμα της Βουλής.
Όπως είπε, η Ελλάδα συζητά και με τους Γάλλους, καθώς και άλλες χώρες, με γνώμονα τη καλύτερη οικονομική και λειτουργική επιλογή, ενώ απαντώντας σε σχετικές αναφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2021, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδος-Γαλλίας.
«Δεν γυρίσαμε την πλάτη στη Γαλλία. Το ζήτημα είναι ανοικτό και το πολεμικό μας ναυτικό ψάχνει τη βέλτιστη λύση και προσφορά για μια ικανοποιητική ενδιάμεση λύση, ώστε να έχουμε καλύτερα πλοία, έτοιμα αποτρεπτικά.
Αυτή είναι η βάση και είμαστε ανοιχτοί και για τους Γάλλους και για άλλους. Επομένως αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα, η πρόσθεση των 4 φρεγατών πολλαπλών ρόλων στο πολεμικό μας ναυτικό», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ο υπουργός, απαντώντας σχετικά με τη στάση της Γαλλίας στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και αν συσχετίζεται με την αγορά των φρεγατών, επεσήμανε πως «δεν μας γύρισε την πλάτη η Γαλλία.
Σε λίγες μέρες θα φέρουμε στη Βουλή προς ψήφιση την αμυντική συμφωνία για τα Rafale.
Μέσα σε 4 μήνες υλοποιήσαμε χάρη στα επιτελεία μας μια τόσο μεγάλη συμφωνία για τα εξοπλιστικά.
Αν δεν είχαμε καλή διάθεση και πρόθεση, και δεν είχαμε τη στήριξη των Γάλλων δεν θα φτάναμε σε αποτέλεσμα μέσα σε 3 μήνες, και όχι σε τρία χρόνια όπως στο παρελθόν».

Για πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής

Ο ίδιος, σχολιάζοντας τις επικρίσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής αντέτεινε ότι «ούτε πανηγυρίζουμε, ούτε θριαμβολογούμε, ούτε κατεβάζουμε τα κεφάλια και κλαιγόμαστε».
Κατά τον ίδιο, «είναι υπερβολές όσα ακούγονται.
Η Ευρώπη προχωρά με αργά βήματα.
Μετά τις προσπάθειες όμως της ελληνικής διπλωματίας η Τουρκία βρίσκεται σε χειρότερη θέση από ότι προ ολίγων ημερών, παρά τα συμφέροντα που υπάρχουν και επηρεάζουν.
Η ΕΕ λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο και εμείς προωθούμε με επιχειρήματα τις θέσεις μας».
Ακόμη, υποστήριξε ότι «για πρώτη φορά υπάρχει ένα οργανωμένο και προτεραιοποιημένο αμυντικό σχέδιο για τη χώρα», ενώ ζήτησε από τα κόμματα να υπερψηφίσουν τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού που είναι αυξημένες κατά 2 δισ. ευρώ, λόγω των κρίσιμων συγκυριών.
 «Η αμυντική μας βιομηχανία μας απασχολεί και για αυτό εντατικοποιούνται οι προσπάθειες μας για να ξαναστηθεί.
Η πολυεπίπεδη πολιτική μας φέρνει κάποια αποτελέσματα και αν ευοδωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα πάνε καλά τα πράγματα», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Τι ανέφεραν Κεγκέρογλου, Παφίλης και Χήτας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ,  Β. Κεγκέρογλου, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του «θα δώσει τη θετική του ψήφο φέτος μετά την αύξηση, με ποσό μεγαλύτερο των 2 δισ., των αμυντικών δαπανών».
Ακόμη, ο κ. Κεγκέρογλου κάλεσε τη κυβέρνηση «να εκπονήσει άμεσα και να καταθέσει στη Βουλή σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας που αποτελεί σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και τομέα οικονομικής ανάπτυξης».
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, δήλωσε αρνητικός στην αύξηση των εξοπλιστικά δαπανών.
Όπως δήλωσε ο κ. Παφίλης «οι εξελίξεις κραυγάζουν ιδιαίτερα για τα ελληνοτουρκικά και αποδεικνύουν που οδηγεί η πολιτική της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ σε ό,τι αφορά την εθνική κυριαρχία της χώρας.
Ξοδεύουμε αστρονομικά ποσά για να αναβαθμίσουμε τα εξοπλιστικά μας συστήματα και να ανταποκριθούμε στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη.
Αγοράζουμε πανάκριβα οπλικά συστήματα, που πρέπει να κουμπώνουν με τα Νατοϊκά.
Για αυτό είμαστε αντίθετοι.
Κερδισμένοι είναι οι μεγάλοι συμμαχικοί όμιλοι σε μια συμμαχία που δεν μας εγγυάται τίποτα.
Δεν μπορεί να στηρίζεστε σε μια συμμαχία που υπονομεύει τα συμφέροντά μας».
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης,  Κ. Χήτας, σημείωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες.
Όπως ανέφερε, «η αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτή τη χρονική συγκυρία για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας.
Τα εξοπλιστικά είναι η μοναδική πρόβλεψη του προϋπολογισμού που θα υπερψηφίσουμε».
Ο κ. Χήτας χαρακτήρισε χαστούκι για την Ελλάδα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και  υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει επίγνωση της κατάστασης και να μην πανηγυρίζει, ούτε να ονειρεύεται.

Απάντηση Παναγιωτόπουλου

«Αν ζούσαμε σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα υπήρχε ανάγκη για πρόσθετη αύξηση των αμυντικών δαπανών για ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος.
Με ένα ισχυρό αποτρεπτικό σύστημα αποφεύγουμε κάθε σχέδιο για αίμα και πόλεμο», απάντησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Βορίδης: Η κυβέρνηση της ΝΔ διαχρονικά εφαρμόζει την πιο φιλοαγροτική πολιτική


«Με συγκεκριμένες πράξεις και σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις, στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αγροτικό τομέα και οι παραγωγοί μας αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η πιο φιλοαγροτική κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ποτέ ο τόπος της χώρας», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδης, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2021 στη Βουλή.
Ο υπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ψεύδη και πως η κριτική του βρίσκεται εκτός πραγματικότητας.
Όπως είπε ο κ. Βορίδης, «στηρίξαμε κάθε κλάδο της οικονομίας που έχει υποστεί ζημιά και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε.
Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό παρεμβάσεων εκεί που υπάρχει ή δημιουργείται πρόβλημα».
Ο ίδιος έκανε αναφορά «στις σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ για τη στήριξη του αγροτικού τομέα στο σύνολο του».
Ανέφερε ότι «πάντα υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα όταν ακούω τις αιτιάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Γίνεται μετάθεση από την ορθολογική κριτική στο επίπεδο του υποκειμενισμού.
Με ψεύδη και ανακρίβειες πάνω σε όλα τα μείζονα περιφερειακά θέματα, στηρίζει τη κριτική του».
Ο κ. Βορίδης πρόσθεσε πως «άκουσα ότι το 94% των αγροτών δεν πήρε τίποτα, όταν 146.000 είναι μόνο οι ελαιοπαραγωγοί που πήραν επιδοτήσεις.
Άκουσα ότι δεν έχουν πάρει τίποτα οι παράκτιοι αλιείς όταν 13.500 ενισχύθηκαν από τα de minimis.
 Είστε σε άλλο κόσμο. Είναι προφανή τα ψεύδη σας που καθιστούν αίολη τη κριτική σας.
Το ερώτημα είναι αν θα γειωθεί η κριτική σας με τη στοιχειώδη πραγματικότητα».
Σχετικά με τις ενισχύσεις των αγροτών που έχουν πληγεί από τη πανδημία του κορωνοϊού, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι είναι πάνω από 30 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις για τους κτηνοτρόφους και πάνω από 4,7 εκατομμύρια για παραγωγούς σπαραγγιών.
Ο κ. Βορίδης κατέληξε λέγοντας ότι "οι Έλληνες παραγωγοί, διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ διαχρονικά εφαρμόζει την πιο φιλοαγροτική πολιτική και είναι η πιο φιλοαγροτική κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ποτέ ο τόπος».

Κεραμέως: Τους τελευταίους μήνες εντάχθηκαν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση περίπου 2,2 εκατ. πολίτες

Μέσα στους τελευταίους μήνες εντάχθηκαν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση περίπου 2,2 εκατ. πολίτες, από το νηπιαγωγείο έως την ανώτατη εκπαίδευση, «καταρρίπτοντας στερεότυπα, γκρεμίζοντας στεγανά, μετασχηματίζοντας την εκπαίδευση, προσεγγίζοντας το παρόν και το μέλλον της», τόνισε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως.
Η κ. Κεραμέως ανέφερε πως «το εγχείρημα είναι τιτάνιο και οι δυσκολίες πολλές, όμως σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί» και ευχαρίστησε «από καρδιάς, κάθε μαθητή, σπουδαστή, φοιτητή, εκπαιδευτικό και γονέα, που προσπαθεί και προσαρμόζεται, που υπερνικά εμπόδια, με κάθε μικρό και μεγάλο βήμα».
«Όλοι μαζί θα βγούμε από την κρίση ενωμένοι και δυνατοί», είπε η υπουργός.
Ακόμα, η κ. Κεραμέως ανέφερε πως βρισκόμαστε εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και ενώπιον μιας μακροοικονομικής αβεβαιότητας, που συνέχεται με τις επιπτώσεις της πανδημίας και την ταχύτητα αποκατάστασης της οικονομικής δραστηριότητας.
 «Παρά τις αντιξοότητες εντείνουμε τις προσπάθειες μας και αξιοποιούμε τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Μηχανισμού Ανάπτυξης», σημείωσε και πρόσθεσε πως παρά τις δυσκολίες, αυξάνεται το συνολικό ποσό για την Παιδεία, κατά 142 εκ ευρώ (+2,5%).
Αναφερόμενη στα τρία συστατικά στοιχεία του προϋπολογισμού για την Παιδεία, επεσήμανε ότι είναι: πρώτο, οι μόνιμοι διορισμοί στη γενική και ειδική εκπαίδευση, δεύτερο οι στοχευμένες αυξήσεις στον τακτικό προϋπολογισμό και τρίτο, οι αυξήσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που αποσκοπούν στη διαμόρφωση ενός μείγματος ανάπτυξης του εκπαιδευτικού συστήματος, ποιοτικής του διεύρυνσης, ψηφιακού μετασχηματισμού, κοινωνικής μέριμνας, και συμπερίληψης όλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης