Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προϋπολογισμός 2021 - Κατρούγκαλος: Ούτε λέξη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Παταγώδη αποτυχία Μητσοτάκη

Προϋπολογισμός 2021 - Κατρούγκαλος: Ούτε λέξη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Παταγώδη αποτυχία Μητσοτάκη
"Ο Μητσοτάκης απέτυχε εκεί που ο Τσίπρας πέτυχε", τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος
Για παταγώδη αποτυχία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πρόσφατο ευρωπαϊκό συμβούλιο , έκανε λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος,  κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2021 στη Βουλή, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση.
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  τα χαρακτήρισε «παταγώδη αποτυχία για τα συμφέροντα της Ελλάδος»,  ενώ ζήτησε την σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να υπάρξει επιτέλους «εθνική στρατηγική προς όφελος του τόπου».
«Δυστυχώς, αυτά που έχω να προσάψω στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική ξεπερνούν κατά πολύ τα ατοπήματα του προϋπολογισμού.
Στο πρόσφατο ευρωπαϊκό συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης κατέγραψε μια παταγώδη αποτυχία και φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για αυτό», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.
Όπως είπε, «δεν πρόκειται για ένα μικρό βήμα μπροστά όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά για πολλά βήματα πίσω.
Ούτε λέξη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στο συμβούλιο αυτό.
Ενώ ο Πρωθυπουργός ήδη από τον Σεπτέμβριο ως μόνη επιλογή περιέγραφε την ανάγκη να ληφθεί παρόμοια απόφαση.
Ο ίδιος, για να δικαιολογήσει την ίδια αποτυχία στο επόμενο συμβούλιο από αυτό του Οκτωβρίου μας έλεγε ότι δύο μήνες προθεσμία δόθηκε στην Τουρκία και τον Δεκέμβριο αν δε συμμορφωθεί θα έχουμε κυρώσεις που θα «δαγκώνουν» κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Και η Τουρκία όχι απλώς δεν συμμορφώθηκε, αποχαλινώθηκε.
Είχαμε έρευνες κάτω και από τα 12 μίλια, παράνομες εντός της υφαλοκρηπίδας μας, navtex που απειλούσαν, έρευνες και κάτω από τα 6 μίλια».
Πρόσθεσε ότι «για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της αποτυχίας του κ. Μητσοτάκη αρκεί να συγκρίνει τα συμπεράσματα αυτού του Συμβουλίου με τα συμπεράσματα του συμβουλίου του Ιουνίου το 2019, που ήταν το τελευταίο στο οποίο εκπροσώπησε τη χώρα ως Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας».
«Εκεί όχι μόνο ελήφθη ομόφωνα η αρχική και άρα πιο δύσκολη καταρχήν απόφαση για τις κυρώσεις, μολονότι και τότε υπήρχαν αντιτιθέμενα συμφέροντα, μολονότι και τότε η Γερμανία ήταν διστακτική.
Αλλά επιπλέον η ΕΕ καταδίκασε έντονα τις συνεχείς παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και την κάλεσε να τις σταματήσει άμεσα.
Δηλαδή αφενός περιέλαβε ρητά το Αιγαίο στη καταδίκη, αφετέρου προέβλεψε μνεία για κυρώσεις αν συνεχιζόταν η συμπεριφορά αυτή, πράγμα που απουσιάζει εντελώς στο πρόσφατο συμβούλιο», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Για Βαρβιτσιώτη

Ακόμη, σχολιάζοντας τη χθεσινή τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Μ. Βαρβιτσιώτη, ο κ. Κατρούγκαλος αντέτεινε ότι «προσπάθησε να δικαιολογήσει τη μεγάλη αυτή αποτυχία λέγοντας ότι τάχα δεν υποβάλαμε βέτο γιατί αυτό θα ήταν αντίθετα στα συμφέροντα της Κύπρου για την οποία τα συμπεράσματα προέβλεπαν κάτι παραπάνω».
Ο κ. Κατρούγκαλος συνέχισε λέγοντας πως «δεν θυσιάστηκε όμως η κυβέρνηση για την Κύπρο.
Για την Κύπρο ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε ούτε μια λέξη στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.
Διεκδικώντας τη θλιβερή πρωτιά του μόνου Έλληνα πρωθυπουργού που δεν περιέλαβε στις προτεραιότητες της διπλωματίας την ανάγκη να προταχθεί η επίλυση του Κυπριακού στην πιο δύσκολη στιγμή από το 1974.
Η αλήθεια είναι ότι η Κύπρος, η μικρή Κύπρος, πέτυχε κάποιες κυρώσεις ενώ ο κ. Μητσοτάκης, μην έχοντας στρατηγική, αποκλίνοντας από τις κοινές σταθερές της εξωτερικής πολιτικής δεν κατάφερε τίποτα».

«Ο Μητσοτάκης απέτυχε εκεί που ο Τσίπρας πέτυχε»

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, «η αλήθεια είναι ότι η αποτυχία έχει ονοματεπώνυμο.
Η ήττα έχει υπογραφή.
 Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο οποίος απέτυχε εκεί που ο Τσίπρας πέτυχε.
Η έλλειψη αυτοκριτικής και η κουτοπόνηρη επικοινωνιακή ρηχή διαχείριση αυτών των διαδοχικών αποτυχιών προοιωνίζεται δυστυχώς ακόμα χειρότερα για το 2021 από το τραγικό 2020».
Ο ίδιος κατέληξε αναφέροντας ότι «εμείς είμαστε διατεθειμένοι ως πατριωτική δύναμη να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια να ξαναβρεί πυξίδα η εξωτερική πολιτική.
Αλλά με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει αυτοκριτική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης