Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πώς λειτουργούσε το δίκτυο πληροφοριών των κατασκόπων στη Ρόδο – Τι βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των ελληνικών αρχών

Πώς λειτουργούσε το δίκτυο πληροφοριών των κατασκόπων στη Ρόδο – Τι βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των ελληνικών αρχών
Συνεχείς έρευνες των ελληνικών αρχών για τη δράση των δύο ατόμων που φέρονται ως κατάσκοποι
Νέες πληροφορίες για το δίκτυο κατασκόπων,  που είχε στηθεί σε Ρόδο – Καστελόριζο, έρχονται στο φως της δημοσιότητας. 
O ένας από τους δύο άνδρες, που κατηγορούνται για κατασκοπεία ύστερα από έρευνα της Κρατικής Ασφάλειας και της ΕΥΠ, είναι γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος είναι 56 ετών και μάγειρας σε επιβατικό πλοίο.
Ο μάγειρας φέρεται να έχει ομολογήσει την πράξη του στις ελληνικές Αρχές.
Η πιθανότερη εκδοχή, σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, είναι ο υπάλληλος του προξενείου να στρατολόγησε τον μάγειρα για να λαμβάνει πληροφορίες εθνικής σημασίας, όπως γράφει το «Έθνος».
«Δεν το έκανα για τα χρήματα, το έκανα για την πατρίδα μου» δήλωσε, εννοώντας την Τουρκία, ο 56χρονος μάγειρας.
Ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση εισαγγελέα, κάτι που το Reuters επισημαίνει ως μη σύνηθες για την Ελλάδα.

Πώς λειτουργούσε το δίκτυο
 
Ο μάγειρας φέρεται να έστελνε στον υπάλληλο του προξενείου φωτογραφίες πλοίων αλλά κυρίως πληροφορίες για το πότε αναλαμβάνουν υπηρεσία Έλληνες στρατιώτες σε στρατόπεδα και στρατιωτικές ζώνες.
Κατάφερνε το σκοπό του κάνοντας συνέχεια με το πλοίο όπου εργαζόταν το δρομολόγιο που συνδέει τη Ρόδο με το Καστελόριζο.
Η δράση των φερόμενων ως κατασκόπων ξεκίνησε από τον Αύγουστο 2020 και μετά όταν Έλληνες πράκτορες άρχισαν να τους παρακολουθούν ενώ υπήρχε μεγάλη ένταση με την Τουρκία, λόγω του Oruc Reis.
Οι ελληνικές Αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του μάγειρα, όπου βρέθηκαν laptop και κινητά τηλέφωνα, η εξέταση των οποίων θα δείξει στις Αρχές το μέγεθος της κατασκοπευτικής τους δράσης.

Δικογραφία σε βάρος τους


Από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των δύο  για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.
Να σημειωθεί ότι ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις ελληνικές αρχές. Είναι 35 ετών και ζει την τελευταία 5ετία στη Ρόδο.
Φέρεται να προέβαινε σε αναρτήσεις υπέρ της «ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ χρησιμοποιούσε και εθνικιστικά τουρκικά σύμβολα.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης