Τελευταία Νέα
Bank Insider

Standard & Poor's: Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Ελλάδας - Η ελληνική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του δανείου - Πιθανότατα να ζητήσει πρόσθετη βοήθεια 7 δις ευρώ

tags :
Standard & Poor's: Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Ελλάδας - Η ελληνική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του δανείου - Πιθανότατα να ζητήσει πρόσθετη βοήθεια 7 δις ευρώ
Στην υποβάθμιση του outlook της Ελλάδας σε «αρνητικό» από «σταθερό» προχώρησε η Standard & Poor's, επικαλούμενη τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος που απαιτούν οι πιστωτές, ενώ διατηρεί την αξιολόγηση του CCC.
Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση για το 2012, λόγω της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας. Η υποβάθμιση της προοπτικής αξιολόγησης του χρέους της Ελλάδας αντανακλά, επίσης, τις εκτιμήσεις των αναλυτών της S&P, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να πετύχει περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων, προκειμένου να εκπληρωθούν οι διεθνείς απαιτήσεις για την έγκριση της νέας δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.
Οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες λόγω των εκλογών, ενώ η χώρα θα επιβαρυνθεί σημαντικά από τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων εξυγίανσης, καθώς και την επιδείνωση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει ο οίκος. "Ως αποτέλεσμα αυτής της οικονομικής αδυναμίας, και λόγω της απουσίας προόδου στις μεταρρυθμίσεις της φορολογικής διοίκησης, τη συλλογή των προσωπικών, εταιρικών και των έμμεσων φόρων η εφαρμογή του προϋπολογισμού θα είναι αρκετά κάτω από το στόχο".
H S&P προειδοποιεί ακόμη για την πιθανότητα υποβάθμισης εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του δανείου, ενώ επισημαίνει ότι είναι πιθανό η Ελλάδα να ζητήσει πρόσθετη βοήθεια 7 δις ευρώ.
Τέλος, οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 10-11% συνολικά το 2012-2013, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της τρόικας για συρρίκνωση κατά 4-5%. Υποθέτοντας, αναφέρει, ότι εφέτος το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 7%, τότε από τα υψηλά του 2007 θα έχει συρρικνωθεί κατά 21%

Πρόσφατα τονιζόταν από το www.bankingnews.gr

Πρόσφατα τονιζόταν ότι μπορεί να υπάρξει νέο κύμα υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s και Fitch από την κλίμακα CCC σε CCC-  αν υπάρξει εμπλοκή στην επόμενη δόση των 31,3 δις ευρώ.  
Η πηγή επικαλείται αναφορά στελέχους οίκου αξιολόγησης πρόσφατα  το οποίο δήλωσε σε επαφές με άγγλους τραπεζίτες «ότι η Ελλάδα θα υποβαθμιστεί τον Σεπτέμβριο αν υπάρξει εμπλοκή με την δόση»
Η Moody’s δεν έχει τροποποιήσει ακόμη τα σχέδια της και βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα της χρεοκοπίας.
Αν μάλιστα υπάρξει εμπλοκή στην διαδικασία εκταμίευσης της επόμενης δόσης των 31,3 δις ευρώ τότε η υποβάθμιση μπορεί να φθάσει ακόμη και τις 3 κλίμακες και να βρεθεί εκ νέου στην ζώνη του default.
Με βάση την διεθνή εμπειρία όσες χώρες υποβαθμίστηκαν μετά από πρόσφατη αναβάθμιση και βρίσκονται στην ζώνη χρεοκοπίας συνήθως…χρεοκοπούν.
Με βάση πληροφορίες το αιτιολογικό της υποβάθμισης προφανώς θα σχετίζεται με την δόση των 31,3 δις εκ των οποίων τα 24 δις ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση η συμπεριφορά των οίκων αξιολόγησης θα εξαρτηθεί από την έκθεση προόδου της Τρόικα και από το εάν εκταμιευθεί η μεγάλη και κρίσιμη δόση.
Αν εκταμιευθεί όπως ευελπιστούν στο υπουργείο Οικονομικών τότε απομακρύνεται ο κίνδυνος υποβάθμισης.

Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων

 

 

 

 

 

Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+

 

Aa2

AA

AA

 

Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας

Αξιολόγησης

Α1 Ελλάδα
2005

Α+ Ελλάδα 2005

Α+ Ελλάδα 2005

 

 

Α2

Α

Α

 

Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας Αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+

 

Baa2

BBB

BBB

 

Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια)

Ba1

BB+

BB+

 

Ba2

BB

BB

 

Ba3

BB-

BB-

Κερδοσκοπικά

B1

B+

B+

 

B2

B

B

 

B3

B-

B-

Υψηλού κινδύνου

Caa1

CCC+

CCC+

 

Caa2

CCC*Eλλάδα

CCC*Ελλάδα

 

Caa3

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC

 

 

C

C

Χρεοκοπία

C*Ελλάδα

D**Ελλάδα

D**Ελλάδα

 

*Τωρινή  βαθμολογία Ελλάδος

**Ήταν σε αυτή την βαθμολογία

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης