Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ποιος ήταν ο νικητής στο συμβιβασμό για το μηχανισμό του κράτους δικαίου;

Bloomberg: Ποιος ήταν ο νικητής στο συμβιβασμό για το μηχανισμό του κράτους δικαίου;
Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν μια νίκη της Merkel ή υποχρεώθηκε σε στρατηγική αναδίπλωση έναντι Ουγγαρίας και Πολωνίας;
Την «ακτινογραφία» της συμφωνίας για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης επιχειρεί το Bloomberg σε ανάλυσή του.
Το ίδιο πρακτορείο έχει χαρακτηρίσει την εν λόγω συμφωνία ιστορικών διαστάσεων βήμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα θέσει και τα θεμέλια για την περαιτέρω ενσωμάτωση των κρατών-μελών στη Ένωση, μετασχηματίζοντας τις δομές της και προδιαθέτοντας την ΕΕ για τη μετάβασή της σε μία οικονομία που βασίζεται στην καθαρή ενέργεια και τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζουν, επίσης, πως η συμφωνία θα θέσει στο ιστορικό περιθώριο παλαιότερες σκέψεις για διάλυση της Ευρωζώνης.
Ποιος είναι, όμως, πραγματικά ο κερδισμένος από την αντιπαράθεση που ξέσπασε στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα μετά τη αποφευχθείσα ρήξη;
Το πρακτορείο σκιαγραφεί το τοπίο μέσα από επτά ερωτήματα.
Όπως επισημαίνεται στη ανάλυση, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέσωσαν ένα ιστορικών διαστάσεων πακέτο χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ και πέτυχαν συμβιβασμό με την Πολωνία και την Ουγγαρία αυτήν την εβδομάδα την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες υπέρφεραν από ένα νέο κύμα πανδημίας και τα lockdowns που έφεραν ασφυξία στις οικονομίες.
Ο συμβιβασμός που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Γερμανίας έπεισε τα δύο κράτη της Ανατολικής Ευρώπης να άρουν το veto τους, το οποίο είχαν απειλήσει να θέσουν όσον αφορά την αντίθεσή τους με τη σύνδεση της εκταμίευσης των ευρωπαϊκών πόρων με το μηχανισμό του κράτους δικαίου.
Ωστόσο, η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία κέρδισαν μια παραχώρηση που θα καθυστερήσει τη λειτουργία του μηχανισμού του κράτους δικαίου, σημειώνει το πρακτορείο.

1. Ποιο ήταν το πεδίο της αντιπαράθεσης;
Τον Νοέμβριο, η Γερμανία, για λογαριασμό των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ, συμφώνησε με το Ευρωκοινοβούλιο τη σύνδεση των εκταμιεύσεων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψής με ένα μηχανισμό ελέγχου της τήρησης των δημοκρατικών προτύπων.
Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι αναμένεται να εγκριθούν επίσημα την επόμενη εβδομάδα, παρέχουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξουσία να προτείνει αναστολή πληρωμών σε χώρες οι οποίες υπονομεύουν τη δικαστική ανεξαρτησία είτε δεν διώκουν τη διαφθορά.
Αυτό σημαίνει ότι η Ουγγαρία και η Πολωνία, που έχουν κατηγορηθεί για τέτοιου τύπου παραβιάσεις, θα μπορούσαν να χάσουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ.
Μια πρόταση για αναστολή χρηματοδότησης από το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ θα υπόκειται σε έγκριση από μία σταθμισμένη πλειοψηφία των κρατών-μελών.

2. Ποιο ήταν το αντικείμενο της συμφωνίας;
Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν ότι ο κανονισμός θα προστατεύει του ευρωπαϊκούς πόρους από «κάθε είδους απάτη, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων».
Το κείμενο του κανονισμού δεν άλλαξε και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.
Ενώ θα ισχύει για τυχόν πόρους που διανέμονται μετά από το Τάμειο Ανάκαμψης, ο μηχανισμός κυρώσεων για υπονόμευση του κράτους δικαίου δεν θα χρησιμοποιηθεί έως ότου δοθεί πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

3. Πόσο θα διαρκέσει η έγκριση του μηχανισμού;
Ουγγαρία και Πολωνία θα αποταθούν άμεσα στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όπου οι αποφάσεις σχετικά με τέτοιου είδους άμεσες νομικές προσφυγές διαρκούν κατά μέσο όρο 19 μήνες.
Ωστόσο, ένα αίτημα για επιτάχυνση της διαδικασίας από την πλευρά της ΕΕ θα μπορούσε να τη συντομεύσει στους 12 μήνες.
Η επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τον επιπλέον χρόνο ούτως ή άλλως για να «αναλύσει περαιτέρω την κατάσταση σε όλα τα κράτη-μέλη και να προετοιμάσει το έδαφος για πιθανή ενεργοποίηση της διαδικασίας», δήλωσε στο Bloomberg TV η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Vera Jourova.

4. Το δικαστήριο θα εγκρίνει τον κανονισμό;
Ενώ η Ουγγαρία και η Πολωνία αναμένεται να αμφισβητήσουν τον κανονισμό του κράτους δικαίου, απομένει να δούμε ακριβώς ποια σημεία του θα επικεντρωθούν.
Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ θα αποφανθεί μόνο επί νομικών ζητημάτων, πιθανότατα χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα από τα πολιτικά ή πολιτιστικά ζητήματα, όπως ο γάμος των ομοφυλοφίλων ή η μετανάστευση.
Πρόκειται για θέματα για τα οποία ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban και ο Πολωνός ομόλογός του, Mateusz Morawiecki διατείνονται ότι αποτελούν τον κύριο στόχο των κυρώσεων.
Το δικαστήριο αναμένεται να εγκρίνει τον κανονισμό, κυρίως λόγω της πιθανής επικύρωσής του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και της έγκρισή του εκ μέρους της ειδικής πλειοψηφίας των κρατών-
μελών ως κοινοτικού δικαίου.

5. Σε ποια περίπτωση θα επιβάλλονται οι κυρώσεις;
Η ευθύνη για την αξιολόγηση και την επιβολή κυρώσεων θα βαρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάθε κράτος που απειλείται με δέσμευση ευρωπαϊκών πόρων μπορεί να προσφύγει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις - με την ποινή να παραμένει σε ισχύ - στα δικαστήρια της ΕΕ.
Τυχόν κυρώσεις θα πρέπει να είναι «ανάλογες με τον αντίκτυπο όσον αφορά το κράτος δικαίου» στα «οικονομικά συμφέροντα» της ΕΕ.
Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι πώς θα ερμηνεύονται αυτά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Τα κονδύλια της ΕΕ εισρέουν σε όλους τους τομείς των κοινωνιών, από την εκπαίδευση και τη γεωργία έως τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ενώ τα κανονιστικά κείμενα της ΕΕ περιέχουν έναν ευρύ ορισμό του τι σημαίνει το κράτος δικαίου.
Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των εθνικών δικαστηρίων, την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου καθώς και επίσης ευρύτερα, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ.
6. Ο μηχανισμός του κράτους δικαίου θα είναι αποτελεσματικός;
Το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού δεν είναι πλέον ξεκάθαρο καθώς οι ηγέτες των κρατών ενέκριναν έναν συμβιβασμό που επιβάλλει κυρώσεις αποκλειστικά όταν διακυβεύεται το «οικονομικό συμφέρον» της ΕΕ.
Οι επικριτές επισημαίνουν ότι το γεγονός αυτό καθιστά το εργαλείο αναποτελεσματικό για την αντιμετώπιση παραβιάσεων των κανόνων του κράτους δικαίου ευρύτερα από κυβερνήσεις κρατών μελών της ΕΕ που γίνονται ολοένα και πιο αυταρχικές.

7. Ποιος κέρδισε; Η Ουγγαρία και η Πολωνία ή ΕΕ;
Εξαρτάται…
Για πρώτη φορά, η ΕΕ κατάφερε να δημιουργήσει έναν τρόπο να συνδέσει τη χρηματοδότησή της με κάποια πρότυπα κανόνα δικαίου με τρόπο που δεν απαιτείται ομόφωνη ψήφος από όλα τα κράτη της ΕΕ.
Η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία αγόρασαν επίσης χρόνο, ο οποίος ήταν καθοριστικός για τον Orban, ο οποίος αντιμετωπίζει εκλογές το 2022.
Όμως στην Πολωνία, ο Morawiecki έπρεπε να υπερασπιστεί την Παρασκευή (11/12) την άρση του veto στον εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος χαρακτήρισε την εγκατάλειψη του veto εκ μέρους της Πολωνίας «λάθος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης