Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Ο συμβιβασμός της Lagarde για την αύξηση του προγράμματος PEPP κατά 500 δισ. ευρώ και η «ρήτρα»

tags :
ΕΚΤ: Ο συμβιβασμός της Lagarde για την αύξηση του προγράμματος PEPP  κατά 500 δισ. ευρώ και η «ρήτρα»
Οι.. αντιρρησίες στο ΔΣ της ΕΚΤ συναίνεσαν μετά τη διαβεβαίωση ότι μπορεί να μην χρησιμοποιηθεί όλο το πρόγραμμα
ΗΗ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde πραγματοποίησε έναν δύσκολο συμβιβασμό αυτή την εβδομάδα προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη των μελών του Δ.Σ. σε ένα νέο πακέτο νομισματικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά η μάχη της για να πείσει τους σκεπτικιστές μεταξύ συναδέλφων και επενδυτών μόλις ξεκίνησε, σύμφωνα με αποκάλυψη του Reuters τις 11 Δεκεμβρίου.
Η ΕΚΤ εξασφάλισε την ομόφωνη έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου να αυξήσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της (ΡΕΡΡ) μόνο και μόνο επειδή τα αποκαλούμενα «γεράκια» εξασφάλισαν την πρόβλεψη ότι μπορεί και να μην αξιοποιηθεί πλήρως ολόκληρο το πρόγραμμα.
Αυτήν την αποκάλυψη έκαναν πηγές εκ των έσω της κεντρικής τράπεζας, που συμμετείχαν στις συζητήσεις, σύμφωνα με το Reuters.
«Ο συμβιβασμός αυτός ώθησε την ΕΚΤ στο να αποφασίσει για αύξηση του ΡΕΡΡ κατά 500 δισ.ευρώ αφού εξασφαλίστηκε ότι στο ανακοινωθέν θα περιελάμβανε και την λεκτική ότι το πρόγραμμα μπορεί να μην χρησιμοποιηθεί σε πλήρη κλίμακα», ανέφεραν οι πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Η ρήτρα αυτή που προωθήθηκε ιδιαίτερα από το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Isabel Schnabel, εξασφάλισε τη συναίνεση αρκετών διαμορφωτών πολιτικής που εμφανίζονταν ιδιαίτερα σκεπτικοί ως προς τα προτεινόμενα μέτρα στήριξης, χαρακτηρίζοντάς τα υπερβολικά επεκτατικά.

H Schnabel και ο Lane

Φυσικά, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesband) ήταν από τις βασικές φωνές αμφισβήτησης, ο οποίος τάχθηκε μεν υπέρ της αύξησης του προγράμματος, αλλά θεώρησε υπερβολικά μεγάλη την αύξηση των 500 δισ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με τις πηγές.
Η αποκάλυψη αυτή καταδεικνύει τη δυναμική γύρω από το πρόσωπο της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde, και την επιρροή των «ιεράκων» αξιωματούχων, που ενδεχομένως να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις αντιδράσεις τους στο μέλλον.
Η Schnabel και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philippe Lane, που συντάσσει και παρουσιάζει τις προτάσεις πολιτικής, εξέφρασαν πολλές διαφωνίες ως προς το ποιά είναι η καλύτερη στρατηγική, παρότι και οι δύο τάχθηκαν υπέρ της χθεσινής απόφασης.
Τις ημέρες που προηγήθηκαν της συνεδρίασης είχαν γίνει εντατικές συζητήσεις, με πολλές αποκλίνουσες απόψεις, καθώς οι προτάσεις για παράταση του προγράμματος κυμαίνονταν από έξι έως 12 μήνες και για την αύξηση έως τα 750 δις .ευρώ.
Αντιθέσεις υπήρξαν και στις απόψεις σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η οικονομία μετά την κυκλοφορία των εμβολίων, ενώ εκδηλώθηκαν και ανησυχίες ότι ακόμη μεγαλύτερη διακράτηση κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα περιπλέξει τη μελλοντική νομισματική πολιτική.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης