Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Στο ναδίρ η αξιοπιστία των πολιτικών στην ΕΕ και στις ΗΠΑ - Παντού αδιέξοδα

Rabobank: Στο ναδίρ η αξιοπιστία των πολιτικών στην ΕΕ και στις ΗΠΑ - Παντού αδιέξοδα
Πάτο έχει πιάσει η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος της ΕΕ και των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank
Πάτο έχει πιάσει η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος παγκοσμίως, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank, που λαμβάνοντας αφορμή από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τις συνομιλίες για το Brexit, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, την παρομοιάζει με θεατρικό έργο.
Η πολιτική είναι θέατρο, σύμφωνα με τον Harvey Milk, λέει η τράπεζα.
Ωστόσο, με το τέλος κάθε εβδομάδας πρέπει να φτάνουμε στο τέλος του έργου.
Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου δήλωσε πως θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ.
Η τελευταία πράξη του εν λόγω δράματος θα παιχθεί την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου.
Οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να βρουν κοινό έδαφος και να επιτρέψουν να υπάρξει ένας μηχανισμός για arbitrage, όπως το έθεσε και ο Boris Johnson.
Σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, η στερλίνα κατρακυλά.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Από την άλλη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συνήθως, είναι ένα πολύ μακρύ και βαρετό έργο.
Οι αποφάσεις, παραδόξως, αυτήν τη φορά ελήφθησαν γρήγορα, με την έγκριση τόσο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου στήριξης για τα έτη 2021 – 2027 όσο και για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους και τα δύο αθροιστικά 1,8 τρισεκ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, η ΕΕ επέλεξε μια πιο θετική ατζέντα, με κυρώσεις χάδι στην Άγκυρα.
Ίσως, βέβαια, ληφθούν αυστηρότερα μέτρα τον Μάρτιο.
Επίσης, η ΕΚΤ ενέκρινε επέκταση του πανδημικού προγράμματος κατά 500 δισεκ., στο ύψος του 1,85 τρισεκ. ευρώ.

ΗΠΑ

Κατά τ’ άλλα στις ΗΠΑ, αδιέξοδες είναι συνομιλίες για το νέο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, ενώ ο πρόεδρος Trump επιδιώκει την ανατροπή του αποτελέσματος των προεδρικών αρχαιρεσιών, που πραγματοποιήθηκαν στις 3 Νοεμβρίου, προσφεύγοντας, μέσω αγωγής την οποία υπέβαλε η πολιτεία του Τέξας, στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο.
Επίσης, υπερψηφίστηκε και από την αμερικανική Γερουσία, με συντριπτική πλειοψηφία, ο αμυντικός προϋπολογισμός 2021 NDAA, που προβλέπει κυρώσεις στην Τουρκία 30 ημέρες, λόγω της απόκτησης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, από την στιγμή που θα γίνει νόμος των ΗΠΑ.
Σήμερα, 11 Δεκεμβρίου, το νομοσχέδιο αναμένεται να πάει στο γραφείο του Προέδρου Donald Trump για υπογραφή, με πιθανότερο ενδεχόμενο το veto.
Παρότι οι κυρώσεις δεν έχουν αποσαφηνιστεί, δεν πρόκειται για καλά νέα για την τουρκική λίρα.
Κυρώσεις προβλέπονται και για την Κίνα.
Το Politico αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών Mnuchin είναι επιφορτισμένος με τον «εντοπισμό χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εκτός των ΗΠΑ που έχουν συνειδητά συνεργαστεί με Κινέζους υπηκόους που διώκονται από τις αμερικανικές αρχές.
Σε αυτό το πλαίσιο, το δολάριο ενισχύεται στις περισσότερες ισοτιμίες, παρότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για το νέο κυβερνητικό πακέτο στήριξης, με την ανεργία να χτυπά κόκκινο.
Οι αιτήσεις για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας έφτασαν τις 853 χιλ., με τα περιοριστικά μέτρα σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις και τα lockdown να αυξάνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης