Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurostat: Τα επιδόματα διέσωσαν το εισόδημα των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Eurostat: Τα επιδόματα διέσωσαν το εισόδημα των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Αποτίμηση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας στο μέσο εισόδημα των πολιτών στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρεί η Eurostat, δημοσιοποιώντας τις προκαταρκτικές της εκτιμήσεις για το 2020 στις 10 Δεκεμβρίου 2020.
Συγκεκριμένα η Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε., προβλέπει το μέσο εισόδημα των Ευρωπαίων πολιτών αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5,2% το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 ενώ σημειώνεται ότι τα μέτρα που ελήφθηκαν «διέσωσαν» το 50% των εισοδημάτων.
Όπως αναφέρει στο ενημερωτικό της σημείωμα η Eurostat, η τρέχουσα κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και το «πάγωμα» σχεδόν ολόκληρης της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας των περιοριστικών και υγειονομικών μέτρων που εφαρμόσθηκαν, προκάλεσαν ένα άνευ προηγουμένου κύμα απολύσεων, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της απασχόλησης τόσο σε επίπεδο απώλειας θέσεων εργασίας όσο και όσον αφορά τις χαμένες ώρες εργασίας εξαιτίας των αναστολών εργασίας σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό τα εισοδήματα των Ευρωπαίων είναι λογικό να έχουν υποστεί πιέσεις, από τη στιγμή αρκετοί έμειναν ή και παραμένουν εκτός της αγοράς εργασίας για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Εισοδηματικές ανισότητες

Στο σημείωμα που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, παρουσιάζονται τα πρόδρομα στατιστικά στοιχεία που συνέλεξε για να προβεί στις εκτιμήσεις της σχετικά με τους δείκτες εισοδηματικής ανισότητας και φτώχειας.
Σε ένα σημείο που κάνει ιδιαίτερη αναφορά η Στατιστική Υπηρεσία, αφορά τον αντίκτυπο της κρίσης και την άνιση κατανομή του μεταξύ των κρατών-μελών, ο οποίος κάνει αισθητή την παρουσία του πιο έντονα στις περισσότερο ευάλωτες υποομάδες του ενεργού πληθυσμού.
Οι απώλειες στα εισοδήματα των χαμηλόμισθων παρατηρείται ότι είναι 3 έως 6 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές των υψηλόμισθων, στα μισά κράτη μέλη της Ε.Ε.
Οι κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει βραχυπρόθεσμα προγράμματα για την προστασία της απασχόλησης από τις οικονομικές προκλήσεις απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως υπογραμμίζει η Eurostat, κυρίως εστιάζοντας στην προφύλαξη και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Τα προγράμματα αυτά διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο ούτως ώστε να περιορισθούν οι απώλειες στο μέσο εισόδημα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. κατά το ήμισυ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης