Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin (Ρωσία): Δεν είναι δυνατόν να ασκηθεί δίωξη για την υπόθεση Navalny

Putin (Ρωσία): Δεν είναι δυνατόν να ασκηθεί δίωξη για την υπόθεση Navalny
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτραπεί σε Ρώσους εμπειρογνώμονες να συμμετάσχουν στην από κοινού έρευνα της υπόθεσης
Κατά τη συνάντηση είχε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin με τα μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 12 Δεκεμβρίου 2020 σημείωσε ότι δεν μπορεί σήμερα να ασκηθεί ποινική δίωξη για το περιστατικό με τον Alexei Navalny επειδή όπως είπε «αν κάποιος κόντεψε να πεθάνει, δεν σημαίνει ότι χρειάζεται σε κάθε περίπτωση να ασκείται ποινική δίωξη».
Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τα μέλη του συμβουλίου για το ότι με δική του εντολή ελέγχονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το περιστατικό και πως με την υπόθεση ασχολείται η Ανακριτική Επιτροπή.
«Αναλύουμε τα στοιχεία, που βρίσκονται στην διάθεση των ανακριτικών αρχών», δήλωσε ο Putin.
Ο Putin θεωρεί ότι θα πρέπει να επιτραπεί σε Ρώσους εμπειρογνώμονες να συμμετάσχουν στην από κοινού έρευνα του περιστατικού με τον Navalny.
Είπε μάλιστα ότι «οι εμπειρογνώμονες είναι έτοιμοι να επισκεφθούν και τη Γαλλία και την Γερμανία και την Ολλανδία που ισχυρίζονται ότι βρήκαν δηλητηριώδεις ουσίες, αλλά κανείς δεν μας προσκαλεί».

Πρόσβαση στα στοιχεία

Εξέφρασε μάλιστα την απορία γιατί κανείς από τους δυτικούς εταίρους δεν μπορεί να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν μας επιτρέπουν την πρόσβαση στα στοιχεία αυτά.
Παράλληλα προσέθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργασθεί με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) στο ζήτημα αυτό.
«Παρέδωσαν στον διεθνή οργανισμό τα στοιχεία. Είμαστε έτοιμοι να τους δεχθούμε, ελάτε με τα στοιχεία, δείξτε μας πού βρίσκεται αυτό το Novichok», δήλωσε ο Putin .
Ο επικριτής του Κρεμλίνου Alexei Navalny εισήχθη στο νοσοκομείο της πόλης Όμσκ στις 20 Αυγούστου. Στην συνέχεια διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου.
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 2 Σεπτεμβρίου ότι ο Navalny δηλητηριάσθηκε με νευροτοξικό παράγοντα από την οικογένεια Novichok.
Την ύπαρξη του νευροτοξικού παράγοντα επιβεβαίωσαν εργαστήρια της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων μεταβιβάσθηκαν στον ΟΑΧΟ.
Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι στις βιολογικές εξετάσεις που έγιναν στην Ρωσία δεν βρέθηκαν ίχνη του συγκεκριμένου νευροτοξικού παράγοντα, αποδίδοντας μάλιστα την αδιαθεσία του Navalny σε συμπτώματα παγκρεατίτιδας, με τον Navalny να ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν είχε παγκρεατίτιδα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης