Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δευτέρα 14/12 ξεκινούν οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ με το εμβόλιο της Pfizer - Επιφυλακτικοί οι Αμερικανοί – Στους 1,6 εκατ. οι νεκροί παγκοσμίως

Δευτέρα 14/12 ξεκινούν οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ με το εμβόλιο της Pfizer - Επιφυλακτικοί οι Αμερικανοί – Στους 1,6 εκατ. οι νεκροί παγκοσμίως
Ξεπέρασαν τα 70 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα – Αποτυχία για το εμβόλιο της Sanofi/GlaxoSmithKline
Την Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, καθώς η συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία (17 υπέρ, 4 κατά) να δώσει το πράσινο φως για την χορήγηση του εμβολίου.
Η εισήγηση αυτή θεωρείται ένα πολύ σημαντικό βήμα για την οριστική έγκριση του εμβολίου από την FDA, η οποία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της εντός των επόμενων ωρών.
Κατόπιν αυτής εκτιμάται πως θα απαιτηθούν το αργότερο 36 ώρες για να αρχίσει η χορήγηση των πρώτων δόσεων του εμβολίου στους ασθενείς, αν και αυτή τη στιγμή το βασικότερο πρόβλημα φαίνεται πως είναι οι επιφυλάξεις των Αμερικάνων απέναντι στο εμβόλιο.
Και μπορεί ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci να υποστηρίζει πως η απόφαση της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής της FDA είναι πολύ σημαντική, γιατί δείχνει πως «οι αποφάσεις για την ασφάλεια και την υγεία των Αμερικάνων λαμβάνονται εκτός της σφαίρας της πολιτικής», αλλά την ίδια στιγμή και σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, το 35% των Αμερικανίδων δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται πολύ ή και καθόλου για το εμβόλιο.
Αν και το 68% των Αμερικάνων αναφέρει πως θα εμβολιαστεί, το ενδιαφέρον των αρχών είναι στραμμένο στις γυναίκες μια και είναι αυτές που λαμβάνουν τις περισσότερες αποφάσεις σχετικά με την υγεία των οικογενειών τους.
Ωστόσο, ο Fauci επιμένει και επισημαίνει πως «οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα έως το καλοκαίρι ή φθινόπωρο του 2021» υπό την προϋπόθεση ότι οι Αμερικάνοι θα σπεύσουν για να εμβολιαστούν.
Και τον χορό της πειθούς αμφισβητιών και αρνητών έχουν ριχθεί τρεις πρόεδροι: Barack Obama, Bill Clinton, George Bush, οι οποίοι δήλωσαν πως θα εμβολιαστούν δημόσια, ενώ μόλις χθες προστέθηκε στην «παρέα» τους και ο Fauci.

Από τις 14/12 οι πρώτοι εμβολιασμοί στον Καναδά

Θέμα ωρών όμως είναι οι εμβολιασμοί και στον Καναδά, όπου και αναμένονται σύντομα οι 30.000 πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.
Σημειώνεται πως την περασμένη Τετάρτη 9/12 ο Καναδάς ενέκρινε το εν λόγω εμβόλιο
«Προς όλους τους Καναδούς:
Αν αισθάνεστε ανακούφιση και ελπίδα, δεν είσαστε μόνοι σας.
Αυτά είναι τα καλά νέα που χρειαζόμασταν όλοι.
Όμως να θυμάστε, αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα σε ένα μαζικό σχέδιο σε έναν μακρύ χειμώνα» είπε ο πρωθυπουργός Justin Trudeau.
Βάσει του προγραμματισμού, τα εμβόλια θα σταλούν σε 14 ειδικά κέντρα διανομής στον Καναδά ενώ στο σχέδιο διανομής τους θα συνδράμει και ο στρατός, με τους αρμόδιους να διαβεβαιώνουν πως πρώτες δόσεις θα αρχίσουν να φτάνουν στα κέντρα αυτά την Δευτέρα 14/12.
Ο Καναδάς είναι η χώρα που έχει αγοράσει τις περισσότερες δόσεις εμβολίων από κάθε άλλη χώρα παγκοσμίως καθώς θα μπορεί να εμβολιάσει τον κάθε Καναδό πολίτη έως και 5 φορές.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί σε Μ. Βρετανία, Ρωσία

Εν τω μεταξύ, κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στη Μ. Βρετανία όπου έως το τέλος της εβδομάδας έχουν προγραμματιστεί να χορηγηθούν οι πρώτες 800.000 δόσεις του εμβολίου.
Βάσει του προγραμματισμού προτεραιότητα έχουν οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών, οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας και στις μονάδες φροντίδας.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας της Μ. Βρετανίας, Matt Hancock υποστήριξε ότι δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί έχουν ήδη εμβολιαστεί στα 73 νοσοκομεία σε όλη την χώρα.
Σημειώνεται πως ύστερα από περιστατικά αναφυλαξίας σε δύο άτομα που έκαναν το εμβόλιο, ο MHRA (ο Βρετανικός Οργανισμός Φαρμάκων) συστήνει στους πολίτες που έχουν ιστορικό αναφυλαξίας σε φάρμακο ή τροφή, να μην κάνουν το εμβόλιο.
Την ίδια στιγμή, κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί και στη Ρωσία με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, του οποίου η αποτελεσματικότητα κατά του κορωνοϊού ανέρχεται στο 96,2% μετά και την χορήγηση της β’ δόσης.
Εκτιμάται πως περισσότεροι από 150.000 Ρώσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με το Sputnik V.

Αποτυχία για το εμβόλιο της Sanofi/ GlaxoSmithKline

Δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του 2021 το εμβόλιο της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi και της βρετανικής GlaxoSmithKline, καθώς όπως ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών ήταν χειρότερα του αναμενόμενου.
«Το πρόγραμμα καθυστερεί προκειμένου να βελτιωθεί η ανοσολογική αντίδραση στους πιο ηλικιωμένους» επεσήμαναν οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες διευκρίνισαν ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν μια νέα έρευνα το 2021 προκειμένου να έχουν καταλήξει σε ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο ως το τέλος του έτους αυτού.
Πλέον αναμένουν το εμβόλιό τους κατά της covid-19 να είναι διαθέσιμο το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ενώ αρχικά σκόπευαν να υποβάλουν αίτηση για έγκριση το πρώτο εξάμηνο του 2021 και να παραδώσουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις μέσα στο ίδιο έτος.
Η Sanofi είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι σκόπευε να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης σε ανθρώπους στα τέλη Δεκεμβρίου.
 Όμως τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών πρώτης και δεύτερης φάσης έδειξαν αντίδραση κατώτερη της αναμενόμενης.
Η ανοσολογική αντίδραση στους ενήλικες 18 με 49 ετών «ήταν αντίστοιχη με αυτή των ασθενών που ανέρρωσαν από covid-19, όμως η αντίδραση ήταν ανεπαρκής στους πιο ηλικιωμένους» ανέφεραν οι εταιρείες.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 70.025.535 και οι νεκροί σε 1.590.323
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 15.758.661 και σε νεκρούς με 294.056
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 179.765 και τρίτη σε κρούσματα με 6.781.799
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 142.186 και τέταρτο το Μεξικό με 112.236
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 63.179 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 2.546.113 και πέμπτη η Γαλλία με 2.391.643
- Έκτο σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.792.611, έβδομη η Ιταλία με 1.787.147 και όγδοη η Ισπανία με 1.720.056
- Ένατη η Αργεντινή με 1.482.216 και δέκατη η Κολομβία με 1.399.911
Image
ΗΠΑ: Δευτέρα 14/12 αναμένεται η έναρξη των πρώτων εμβολιασμών – Όχι σε πάρτι τα Χριστούγεννα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι οι ΗΠΑ να μπουν και επίσημα σε τροχιά εμβολιασμών.
Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Alex Azar διατύπωσε την εκτίμηση πως το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech θα μπορούσε να αρχίσει να χορηγείται από τη Δευτέρα 14/12, μετά την έγκριση από τις υγειονομικές αρχές.
«Θα εργαστούμε με την Pfizer στη διανομή (του εμβολίου) και θα μπορούσαμε, επομένως, να δούμε ανθρώπους να εμβολιάζονται τη Δευτέρα ή την Τρίτη, την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Υπενθυμίζεται, πως με μεγάλη πλειοψηφία (17 υπέρ, 4 κατά) ενέκρινε την επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για χρήση στις ΗΠΑ η συμβουλευτική επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο προκειμένου να δοθεί και η οριστική έγκριση για την έναρξη των εμβολιασμών.
Με το που θα δοθεί και η οριστική έγκριση, αναμένεται να αρχίσει άμεσα η διαδικασία διανομής των εμβολίων, με τους αρμόδιους να υποστηρίζουν πως απαιτούνται 24 με 36 ώρες το αργότερο από τη στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως.
Η εν λόγω επιστημονική επιτροπή με 17 ψήφους υπέρ, 4 κατά και μια αποχή έκρινε ότι τα γνωστά πλεονεκτήματα του εμβολίου είναι περισσότερα από τους κινδύνους και έδωσε την έγκριση για τον εμβολιασμό όλων των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω.
Σύμφωνα με το Reuters, δεν έγινε γνωστό γιατί οι 4 επιστήμονες καταψήφισαν την έγκριση του εμβολίου, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι ενστάσεις τους οφείλονται στο ότι συμπεριλαμβάνονται στους εμβολιασμούς τα παιδιά 16 – 17 ετών, για τα οποία το ρίσκο από τον κορωνοϊό είναι αμελητέο.
Όπως αναφέρει η εν λόγω συμβουλευτική επιτροπή, η τελική απόφαση για την επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου θα ληφθεί από τους κορυφαίους αξιωματούχους της FDA, με τους πρώτους εμβολιασμούς πάντως να αναμένονται από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Περισσότεροι από 2.900 νεκροί

Την ίδια στιγμή, πάντως η επιδημία εξακολουθεί να θερίζει τις ΗΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότεροι από 2.900 θάνατοι, με το σύνολο τους να ξεπερνούν τους 292.000 ενώ καταγράφηκαν και πάνω από 210.000 κρούσματα, με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε περισσότερα από 15,6 εκατομμύρια.
Παράλληλα, ενδεικτικό της έντασης της επιδημίας είναι πως οι νοσηλευόμενοι με covid σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς εκτιμώνται σε πάνω από 107.000.
Οι ΗΠΑ σπάνε το ένα πίσω από το άλλο μαύρα ρεκόρ: εδώ και μια εβδομάδα, με εξαίρεση το Σαββατοκύριακο, τα νέα κρούσματα ξεπερνούν τα 200.000 σε ημερήσια βάση.
Παράλληλα, ο αριθμός των θανάτων σε ημερήσια βάση ξεπέρασε τους 2.400 τις οκτώ από τις τελευταίες δέκα ημέρες, με πάνω από 3.000 μέσα σε ένα 24ωρο προχθές Τετάρτη.
Αντίθετα με το πρώτο κύμα, την άνοιξη — που ποτέ δεν καταλάγιασε στην πραγματικότητα — και το δεύτερο, το καλοκαίρι, η τρέχουσα έξαρση πλήττει τη χώρα στο σύνολό της.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 502.000 νεκρούς λόγω του κορωνοϊού έως την 1η Απριλίου του 2021.
Image
Μήνυμα κυβέρνησης Biden: Όχι πάρτι τα Χριστούγεννα

Υπό αυτά τα δεδομένα και με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως το επόμενο διάστημα και έως την 1η Μαρτίου, το αμερικανικό δημόσιο σύστημα υγείας θα δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση στην έως τώρα ιστορία του, η κυβέρνηση Biden προειδοποιεί τους Αμερικάνους πως δεν θα γίνουν πάρτι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.
«Οι επόμενες τρεις με έξι εβδομάδες είναι οι εβδομάδες covid.
Δεν θα τελειώσει μετά από αυτό, αλλά αυτή ακριβώς θα είναι η περίοδος που θα έχουμε μια έξαρση πάνω σε μια έξαρση που είναι σε έξαρση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Dr Michela Osterholm, μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του εκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για τον κορωνοϊό.
Όπως είπε θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες, έτσι ώστε οι ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση σε πολλά εμβόλια, εκτιμώντας ότι αυτό θα συμβεί τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2021.
Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τους Αμερικάνους πολίτες να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν τις επαφές και τις μετακινήσεις τους, τονίζοντας πως «δεν μπορεί να διεξαχθεί κανένα ασφαλές πάρτι Χριστουγέννων πουθενά σε όλη την χώρα αυτή τη στιγμή».

Fauci: Κανονικότητα από το καλοκαίρι εάν κάνουν οι Αμερικάνοι το εμβόλιο – Σφοδρές επιφυλάξεις από τους πολίτες

Την ίδια στιγμή ο Αμερικάνος κορυφαίος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο του 2021, αν οι Αμερικάνοι σπεύσουν να κάνουν τα εμβόλια.
Ωστόσο, δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos δείχνει ότι οι Αμερικανίδες, οι οποίες παραδοσιακά λαμβάνουν τις περισσότερες αποφάσεις που αφορούν την υγεία της οικογένειάς τους, είναι πιο επιφυλακτικές από τους άνδρες απέναντι στα εμβόλια του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 35% των γυναικών «δεν ενδιαφέρεται πολύ» ή «καθόλου» να εμβολιαστεί, άνοδος 9 μονάδων σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπηση του Μαΐου, όταν ακόμη τα εμβόλια ήταν σε φάση ανάπτυξης.
Το 55% των γυναικών δήλωσε ότι ενδιαφέρεται «πολύ» ή «κάπως» να εμβολιαστεί, μείωση 6 μονάδων σε σχέση με τον Μάιο.
Στο μεταξύ το 68% των ανδρών δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί, ποσοστό που δεν παρουσιάζει μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.
Συνολικά το 61% των Αμερικανών δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι είναι ανοικτό στον εμβολιασμό, μείωση 4 μονάδων.
Στην πρόσφατη έρευνα καταγράφηκε επίσης μεγάλη μείωση στον αριθμό των γονέων που θα εμβολίαζαν τα παιδιά τους κατά της covid-19, 53% έναντι 62% τον Μάιο.
Image
Προς αυστηρότερο lockdown οδεύει η Γερμανία - Ρεκόρ θανάτων το τελευταίο 24ωρο

Την ισορροπία μεταξύ του ανοίγματος της αγοράς ενόψει των Χριστουγέννων και της αποφυγής ενός νέου, τρίτου κύματος της επιδημίας αναζητούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες αίρουν μεν τα lockdown, αλλά διατηρούν τα περιοριστικά μέτρα.
Στη Γερμανία, όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων (598) η καγκελάριος Angela Merkel ζητά να επιβληθεί αυστηρότερο lockdown στη Γερμανία, τονίζοντας ότι οι εμβολιασμοί που θα γίνουν εντός του α' τριμήνου δεν θα είναι αρκετοί για να αλλάξουν την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού.
«Θα ήταν καλό να πάρουμε στα σοβαρά τι μας λένε οι επιστήμονες.
Δεν θα είμαστε σε θέση να εμβολιάσουμε τόσους πολλούς ανθρώπους εντός του α’ τριμήνου του 2021, το οποίο είναι και το χειμερινό τρίμηνο, ώστε να δούμε μια σημαντική αλλαγή» υποστήριξε η Merkel μιλώντας στη Bundestag.
Στη Γερμανία, το μερικό lockdown έχει παραταθεί έως και τις 10 Ιανουαρίου, ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει περιορισμένη χαλάρωση στις κοινωνικές επαφές των πολιτών, για την περίοδο από 20/12 έως 2 Ιανουαρίου, ενώ κλειστά θα μείνουν έως τις 10/1 τα εστιατόρια, τα θεάματα και τα γυμναστήρια.
Η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου στις 4 Ιανουαρίου.
Πάντως, στη Βαυαρία αποφασίστηκε να επιβληθεί αυστηρότερο lockdown από την Τετάρτη (9/12) έως τις 5 Ιανουαρίου 2021.
Οι πολίτες στη Βαυαρία θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για σοβαρούς λόγους, αν και θα υπάρξει κάποια χαλάρωση στους κανόνες για τα Χριστούγεννα αλλά όχι για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς

Γαλλία: Εάν χρειαστεί, θα καθυστερήσει η χαλάρωση του lockdown

Στη Γαλλία, η χαλάρωση των περιορισμών άρχισε από το Σάββατο 28/11, όταν και επιτράπηκαν οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση σε ακτίνα 20 χλμ., από την κατοικία και για τρεις ώρες.
Παράλληλα επιτράπηκαν οι εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες, άνοιξαν επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και καταστήματα που πωλούν ρούχα, ενώ από την 1η Δεκεμβρίου άνοιξαν και οι εκκλησίες.
Από 15 Δεκεμβρίου προβλέπεται να ανοίξουν σινεμά, θέατρα, μουσεία και να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.οι μετακινήσεις, αν και θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 07:00 το πρωί με εξαίρεση την 24η και 30η Δεκεμβρίου, ενώ στις 20 Ιανουαρίου θα εξεταστεί αν μπορούν να χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα και να ανοίξει η εστίαση.
Πάντως, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Gabriel Attal διατύπωσε τη θέση ότι εάν κριθεί απαραίτητο, θα καθυστερήσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβίου
«Εάν κρίνουμε ότι πρέπει να τροποποιήσουμε αυτή τη δεύτερη φάση της άρσης των μέτρων του lockdown, τότε φυσικά και θα το πράξουμε» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Attal.
Image
Ευρώπη: Περιορισμοί ενόψει Χριστουγέννων

Στην Ιταλία ανακοινώθηκε ότι από τις 21/12 έως τις 6/1 δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη, ότι στις 24 και 25 Δεκεμβρίου οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγουν από τον δήμο στον οποίο διαμένουν και δεν θα επιτρέπεται να μεταβεί κανείς στην εξοχική του κατοικία - ούτε την Πρωτοχρονιά, ενώ στις 31/12 η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίσει στις 22:00 το βράδυ και θα λήξει στις 07:00 το πρωί.  
Όσον αφορά τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια αποφασίστηκε να παραμείνουν ανοιχτά έως τις 18:00 το απόγευμα στις 25/12 και 26/12, αλλά στις 31/12 όλα τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά.
Στην Ισπανία η κυβέρνηση εξετάζει να περιορίσει τις συναθροίσεις έως και 6 άτομα, ενώ σκοπεύει να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 τα ξημερώματα την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενώ στην Αυστρία ήρθη στις 7/12 το lockdown για να εισέλθει σε μερικό lockdown έως τις 6 Ιανουαρίου του 2021.
Το lockdown άφησε στις 2/12 κα η Αγγλία, η οποία επέστρεψε στο σύστημα των τριών βαθμίδων περιορισμών ανά περιοχή προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Το σύστημα αυτό θα είναι σε ισχύ έως τον Φεβρουάριο του 2021 και θα επανεξετάζεται το καθεστώς του περιορισμού των περιοχών κάθε δύο εβδομάδες.
Πλέον σε όλη την Αγγλία μπορούν να ανοίξουν και πάλι όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα γυμναστήρια, ενώ μπορούν να γίνονται θρησκευτικές λειτουργίες και γάμοι.

Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα κορωνοϊού η Ινδία – Μια ανάσα από τις 10 εκατ. μολύνσεις

Μια ανάσα από τα 10 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι η Ινδία, η οποία είναι μια ανάσα από τα 10 εκατομμύρια μολύνσεις.
Συγκεκριμένα, η Ινδία, η οποία είναι δεύτερη παγκοσμίως σε μολύνσεις, ανέφερε ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 29.398 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Τα κρούσματα έχουν μειωθεί αισθητά από τον Σεπτέμβριο, όταν είχαν φτάσει και στο αποκορύφωμα τους, καθώς καθημερινά αναφέρονταν περισσότερα από 95.000 κρούσματα.
Όσον αφορά τους θανάτους, αυτοί αυξήθηκαν το τελευταίο 24ωρο κατά 414, με το συνολικό αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται σε 142.186.
Η Ινδία μετρά τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Στο κόκκινο Βραζιλία, Μεξικό λόγω της επιδημίας το κορωνοϊού – Νέα έξαρση κρουσμάτων

Στο κόκκινο είναι Βραζιλία και Μεξικό λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς εδώ και αρκετές ημέρες καταγράφεται και στις δύο χώρες εκθετική αύξηση κρουσμάτων.
Στη Βραζιλία, τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα κρούσματα ξαναπήραν την ανιούσα, καθώς καθημερινά αναφέρονται πλέον περισσότερα από 50.000 κρούσματα, μια και αυτά είχαν υποχωρήσει για αρκετό διάστημα κάτω από τα 30.000 ημερησίως.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 53.347 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα 770 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 179.756 νεκρούς επί συνόλου 6.781.799 μολύνσεων.
Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω από αυτόν που καταγράφουν οι ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω από αυτούς που καταγράφουν οι ΗΠΑ και η Ινδία.
Εν τω μεταξύ δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 11.897 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 671 θάνατοι.
Στο Μεξικό έχουν καταγραφεί 112.326 νεκροί επί συνόλου 1.217.126 μολύνσεων.
Σημειώνεται πως την περασμένη Τρίτη η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιό της για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, τονίζοντας ότι στην πρώτη του φάση η έμφαση θα δοθεί στα στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και στους πιο ηλικιωμένους πολίτες.
Σκοπός είναι να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 75% του πληθυσμού άνω των 16 ετών ως το τέλος του 2021 και η ανοσοποίηση όλου του πληθυσμού να έχει πρακτικά ολοκληρωθεί ως το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Εκτός εμβολιασμού οι 9 στους 10 των πιο φτωχών κρατών

Ενδεικτικά της ανησυχίας αυτής είναι τα στοιχεία που παρουσίασε η Παγκόσμια Συμμαχία για τα εμβόλια (People’s Vaccine Alliance, στην οποία μετέχουν η Διεθνής Αμνηστία, η Frontline AIDS, η Global Justice Now και η Oxfam), σύμφωνα με τα οποία οι 9 στους 10 πολίτες των 70 πιο φτωχών κρατών είναι απίθανο να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού εντός του 2021.
Όπως αναφέρεται, η αιτία για αυτό είναι ότι η πλειοψηφία των εμβολίων που εκτιμάται πως θα λάβουν έγκριση, έχει αγοραστεί από τη Δύση.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 96% των δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech έχει αγοραστεί από τη Δύση.
Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Συμμαχία αναφέρει ότι τα πλούσια κράτη με το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν εξασφαλίσει το 53% των πιο υποσχόμενων εμβολίων, επισημαίνοντας ενδεικτικά την περίπτωση του Καναδά, ο οποίος έχει αγοράσει τις περισσότερες δόσεις από οποιοδήποτε άλλο κράτος, τόσες που μπορεί να εμβολιάσει κάθε Καναδό πολίτη έως και 5 φορές!
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι οργανώσεις προειδοποιούν ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να μην έχουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τα επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης