Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Η πανδημία θα προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές στις χώρες με μεγάλη ανισότητα

ΔΝΤ: Η πανδημία θα προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές στις χώρες με μεγάλη ανισότητα
Άρθρο στο blog του ΔΝΤ
Στην αναπόφευκτη σύνδεση μεταξύ υψηλής ανισότητας και κοινωνικών αναταραχών εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, αναφέρονται σε άρθρο τους αναλυτές (Tahsin Saadi Sedik, Rui Xu) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Όπως σημειώνεται, τους και τα χρόνια που ακολούθησαν σε προηγούμενες πανδημίες, οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την ανισότητα εμφάνισαν αύξηση των κοινωνικών αναταραχών.
Με βάση αυτήν την ιστορική τάση, η πανδημία COVID-19 θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τον κοινωνικό ιστό σε πολλές χώρες, αλλά αυτές οι τάσεις δεν προκαθορίζουν βέβαια το αποτέλεσμα.
Οι πανδημίες μπορούν να πυροδοτήσουν έναν φαύλο κύκλο οικονομικής απελπισίας, ανισότητας και κοινωνικής αναταραχής.
Το ΔΝΤ ανέλυσε δείγματα σε χώρες κατά την περίοδο 2001-2018: SARS το 2003, H1N1 το 2009, MERS το 2012, Ebola το 2014 και Zika το 2016.
Όπως φαίνεται στο γράφημα, οι κοινωνικές αναταραχές αυξήθηκαν.
«Πράγματι, οι πανδημίες μπορούν να πυροδοτήσουν έναν φαύλο κύκλο οικονομικής απελπισίας, ανισότητας και κοινωνικής αναταραχής.
Χρησιμοποιώντας την οικονομετρική ανάλυση, δείχνουμε ότι οι προηγούμενες μεγάλες πανδημίες οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της κοινωνικής αναταραχής μεσοπρόθεσμα, μειώνοντας την ανάπτυξη και αυξάνοντας τις ανισότητες.
Η υψηλότερη κοινωνική αναταραχή, με τη σειρά της, σχετίζεται με χαμηλότερη ανάπτυξη, η οποία επιδεινώνει την ανισότητα, σχηματίζοντας έναν φαύλο κύκλο», σχολιάζει το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης