Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Ανάκαμψη 5,4% για την παγκόσμια οικονομία το 2021, ύφεση 4% φέτος

Scope: Ανάκαμψη 5,4% για την παγκόσμια οικονομία το 2021, ύφεση 4% φέτος
Έκθεση της Scope για την παγκόσμια οικονομία
Ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας για το επόμενο έτος αναμένει η Scope Ratings, βλέποντας μάλιστα το ΑΕΠ σε προ-πανδημίας επίπεδα έως το τέλος του 2021.
Ειδικότερα, ο γερμανικός οίκος υπολογίζει στο 5,4% την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021, έπειτα από ύφεση 4% το τρέχον έτος.
Την ανάκαμψη θα οδηγήσει η Κίνα, με «έκρηξη» 9,9% στο ΑΕΠ το 2021, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ (4%) και η Ευρωζώνη (5,6%), όπως φαίνεται στους παρακάτω πίνακες.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 6,6%.
«Υπάρχουν κίνδυνοι για τις παγκόσμιες προοπτικές του 2021. (…)
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι χρεώσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν ως αποτέλεσμα των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων.
Καθώς το παγκόσμιο δημόσιο χρέος φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ σχεδόν 100% του ΑΕΠ, θεωρούμε ως απίθανο να αντιστραφεί αυτή η τροχιά σημαντικά μετά την κρίση σε πολλές οικονομίες», σχολιάζει μεταξύ άλλων ο οίκος.
Υπενθυμίζεται ότι, στις 9/12, η Scope ανέφερε πως η ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι της τάξεως του 4,5% το 2021, μετά από ύφεση περίπου 10% το 2020, η οποία και θα αποτυπώσει το δεύτερο κύμα του ιού και τον επακόλουθο lockdown του Νοεμβρίου, καθώς και τις ασθενέστερες εισπράξεις από τον τουρισμό.
Όπως επισημαίνει οι εισπράξεις από τον τουρισμό για το 2020 είναι πιθανό να είναι 70% χαμηλότερες σε σχέση με το 2019.
Ωστόσο, τα μέτρα που ελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές για τον περιορισμό του ιού, τα δημοσιονομικά μέτρα που στηρίζουν την οικονομία, καθώς και οι πολιτικές δράσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που καλύπτουν τις δημοσιονομικές, τραπεζικές και διαρθρωτικές πολιτικές θέτουν ένα δίχτυ ασφαλείας κάτω από την ελληνική οικονομία, και θα συμβάλουν στην ανάκαμψη του 2021, αναφέρει η Scope.
Παρά τις σημαντικές προκλήσεις από την πανδημία, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο σε σημαντικούς τομείς μεταρρυθμίσεων, στηρίζοντας τη θετική προοπτική στην αξιολόγηση BB.
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης