Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Έρημη η αγορά της Wuhan έναν χρόνο μετά τον «εφιάλτη» του κορωνοϊού

Κίνα: Έρημη η αγορά της Wuhan έναν χρόνο μετά τον «εφιάλτη» του κορωνοϊού
Η Wuhan έχει γίνει σύμβολο της έντονης πολιτικής και επιστημονικής διαμάχης που μαίνεται γύρω από την προέλευση του ιού
Σχεδόν ένας χρόνος από την έναρξη της επιδημίας, και ενώ ο κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, η αγορά στην πόλη της Wuhan είναι έρημη, ακόμη και αν η πόλη τριγύρω δείχνει ότι έχει ξαναζωντανεύει.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, μετά από τέσσερις περιπτώσεις «μυστήριας πνευμονίας» που συνδέθηκαν με την εν λόγω αγορά, εκείνη σφαγίστηκε εν μια νυκτί από τις αρμόδιες Αρχές.
Η συγκεκριμένη άγνωστη μέχρι τότε ασθένεια, απέκτησε όνομα: COVID19 ή αλλιώς η νόσος που έμελλε να αλλάξει ριζικά τον κόσμο.
Η πόλη ξεκίνησε τότε ένα εξαντλητικό Lockdown διάρκειας 76 ημερών.
Η Wuhan έχει γίνει σύμβολο της έντονης πολιτικής και επιστημονικής διαμάχης που μαίνεται γύρω από την προέλευση του ιού.
Το Πεκίνο συνεχίζει να ξεσπά κατά των ΗΠΑ και άλλων χωρών κατηγορώντας τους για προκατάληψη.

Η αγορά - «φάντασμα»

Η πρόσβαση στην περιοχή παραμένει πολύ περιορισμένη.
Οι άνθρωποι που την επισκέφτηκαν πριν από το κλείδωμα θυμούνται ένα πολυσύχναστο κτίριο με εκατοντάδες πάγκους χωρισμένους σε τμήματα για κόκκινο κρέας, θαλασσινά και λαχανικά.
Πρόσφατα, η τοπική κυβέρνηση πρόσθεσε φυλλώδη πράσινα φυτά και πίνακες παραδοσιακού κινέζικου στα ημι-μόνιμα μπλε οδοφράγματα που περιβάλλουν την περιοχή...
Στο εσωτερικό, ξύλινες σανίδες ευθυγραμμίζουν τους πάγκους και τα παράθυρα.
Στον δεύτερο όροφο πάνω από την κενή αγορά, τα καταστήματα που πωλούν γυαλιά και εξοπλισμό οπτομετρίας άνοιξαν ξανά τον Ιούνιο toy 2020.
Ο κόσμος όμως φοβάται.
Αυτή την εβδομάδα, ένας φρουρός στην είσοδο της αγοράς γυαλιών πήρε θερμοκρασίες και προειδοποίησε τους δημοσιογράφους να μην τραβήξουν βίντεο ή φωτογραφίες από το εσωτερικό του κτηρίου.

Η προέλευση του ιού

Τους τελευταίους μήνες, Κινέζοι διπλωμάτες και κρατικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η αγορά δεν είναι η προέλευση αλλά το θύμα της νόσου και έχουν υποστηρίξει τις θεωρίες ότι ο ιός προήλθε ενδεχομένως από άλλη χώρα.
Οι ειδικοί λένε ότι η αγορά εξακολουθεί να παίζει ρόλο στην έρευνα και ως εκ τούτου είναι απίθανο να κατεδαφιστεί, αν και μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας θα βασιστεί σε δείγματα που λαμβάνονται αμέσως μετά την έναρξη της επιδημίας.
"Το πρώτο σύμπλεγμα περιπτώσεων ήταν εκεί, οπότε τουλάχιστον θα ήταν ενδιαφέρον να ανακαλύψουμε την προέλευση αυτών και να προτείνουμε μερικές υποθέσεις, όπως εάν είναι πιο πιθανό από τα άγρια ​​ζώα ή ίσως δείχνει σε έναν ανθρώπινο υπερδιανομέα", είπε Jin Dong-Yan, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Επιστροφή στην κανονικότητα...

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ξένοι δημοσιογράφοι κλήθηκαν σε επίσημη περιοδεία για να αναφέρουν τις προσπάθειες της Wuhan να ανοικοδομήσει την οικονομία της, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας πριν από μήνες.
Το επίσημο μήνυμα της περιοδεία ήταν:
Η "ηρωική πόλη" επιστρέφει στο φυσιολογικό.
«Κανένα άλλο μέρος δεν είναι τόσο ασφαλές όσο αυτό», δήλωσε ο Lin Songtian, πρόεδρος της Κινέζικης Λαϊκής Ένωσης Φιλίας με Ξένες Χώρες, μια κρατική ομάδα που βοήθησε στη διοργάνωση της περιοδείας.
Πολλά ξένα ΜΜΕ που έστειλαν δημοσιογράφους να καλύψουν την περιοδεία έκαναν λόγο για μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια της Κίνας να παρουσιάσει τη Wuhan ως πόλη που έχει ξεπεράσει τα προβλήματα.
Η τοποθεσία όπου κατεγράφησαν πάνω από το 80 τοις εκατό των θανάτων λόγω Covid-19 στη χώρα, δεν ανέφερε κανένα κρούσμα από τον Απρίλιο, και οι περισσότεροι από τους αυστηρούς ελέγχους που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός διμήνου έχουν χαλαρώσει.
Ωστόσο, η Wuhan κατηγορήθηκε ότι ενήργησε πολύ αργά στα αρχικά στάδια της επιδημίας εν μέσω φόβων για πλήγμα στην οικονομία ή πρόκληση δυσαρέσκειας της ηγεσίας της Κίνας στο Πεκίνο.
Οι επικριτές λένε ότι η λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης και η αποσιώπηση των καταγγελιών έδωσαν στον ιό περισσότερο χρόνο να εξαπλωθεί αθόρυβα.
Η ανταπόκριση του Reuters σχολιάζει επίσης πως η Wuhan μοιάζει ακόμη απρόθυμη να επιτρέψει να χυθεί φως στην προέλευση του παθογόνου που έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως.
Η πόλη εξακολουθεί να περιορίζει την πρόσβαση σε τοποθεσίες όπως η αγορά Huanan, η οποία συνδέθηκε με το πρώτο αναγνωρισμένο κύμα λοιμώξεων τον Δεκέμβριο.
Σε μια άλλη αγορά στο βόρειο τμήμα της πόλης, η οποία είναι ανοιχτή στο κοινό, στους δημοσιογράφους του πρακτορείου απαγορεύτηκε να συνομιλήσουν με εμπόρους, ενώ αναφέρεται πως ήταν υπό στενή παρακολούθηση η κάθε κίνησή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης