Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Λύσεις για επιμήκυνση πληρωμών αναζητούν κυβέρνηση- τράπεζες - Παράταση του προγράμματος Γέφυρα με έγκριση από θεσμούς

Λύσεις για επιμήκυνση πληρωμών αναζητούν κυβέρνηση- τράπεζες - Παράταση του προγράμματος Γέφυρα με έγκριση από θεσμούς
Νέες αλλαγές στα μορατόρια εξετάζουν κυβέρνηση και τράπεζες
Με στόχο να μην διαταραχθεί η κουλτούρα πληρωμών αλλά και να βρεθεί λύση στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, και που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες από νέα κόκκινα δάνεια λόγω του lockdown, θα κινηθούν κυβέρνηση και πιστωτικά ιδρύματα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα ανοίγοντας την ατζέντα της συζήτησης με τους θεσμούς.
Μια συνδυαστική λύση επιμήκυνσης του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» αλλά και των μορατορίων για συγκεκριμένη περίμετρο δανειοληπτών, οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όταν υποχωρήσει το πρόβλημα της πανδημίας θα αναζητήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα μαζί με την κυβέρνηση προκειμένου να διαμορφώσουν λύσεις που δεν θα παραβιάζουν την κουλτούρα των πληρωμών και που θα μπορούν ενδεχομένως να γίνουν δεκτοί και από τους θεσμούς.
Αυτά συζητήθηκαν σήμερα το πρωί στη συνάντηση που έλαβε χώρα με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών και με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ενώ συμμετείχε και αρμόδιος Υπουργός για θέματα τραπεζών κ. Γιώργος Ζαββός.
Μέσα στις ενδεχόμενες αλλαγές συζητείται σύμφωνα με τραπεζικές πηγές όχι μόνον η επιμήκυνση των ημερομηνιών του προγράμματος -Γέφυρα αλλά και ενδεχομένως του συνολικού χρόνου που θα διατηρηθεί το πρόγραμμα  αυτό κάτι το οποίο θα βοηθούσε ιδιαίτερα το πιστωτικό σύστημα της χώρας.
Ωστόσο  μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να αφορά την ίδια περίμετρο στην οποία εκτείνεται στην παρούσα φάση το πρόγραμμα αυτό.
Η συζήτηση επεκτάθηκε και όσον αφορά τον πτωχευτικό όπου η ενισχυμένη εποπτεία δημιουργεί ανάγκες επίσπευσης των διαδικασιών πριν την επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Οι τράπεζες επιμένουν πως είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή του νόμου πριν το Σεπτέμβριο του 2021 και έτσι η λύση φαίνεται να βρίσκεται στην κατάτμηση του έργου.

Αλλαγές στον Ηρακλή ΙΙ - Credit Bureau - Παρατηρητήριο ρευστότητας

Ο Ηρακλής ΙΙ θα ξεκινήσει σύντομα και οι τράπεζες αναμένεται να δώσουν τις προστάσεις τους προκειμένου να βελτιωθούν οι σχετικές συνθήκες και το πλαίσιο μιας και τίθεται επί τάπητος το ζήτημα νέων κόκκινων δανείων που αφορούν την περίοδο της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει δέσμευση της χώρας στο Eurogroup να επιταχυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων μέσω του Ηρακλή.
Σημειώνεται πως η αίτηση προς την Commission για το καινούριο πρόγραμμα μπορεί να αφορά ρήτρες διαφορετικές  για τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων.
Μέσα στις βελτιώσεις εισέρχεται και η δημιουργία Credit Bureau.
H συζήτηση αφορούσε και τη δημιουργία Παρατηρίου ρευστότητας από τις τράπεζες η οποία θα ελέγχεται από τον επόπτη της ΤτΕ κ. Πάσχα και θα καταγράφει κατά πόσον οι τράπεζες διοχετεύουν επαρκή ρευστότητα στην οικονομία.

Ειρήνη Σακελλάρη

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Νέες αλλαγές στα μορατόρια εξετάζουν κυβέρνηση και τράπεζες σήμερα 11/12 - Ανοίγει η συζήτηση για τον Ηρακλή 2

Τα μορατόρια θα βρεθούν πολύ ψηλά στην ατζέντα της σημερινής 11/12/2020 σύσκεψης με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και τις τράπεζες.
Διευθύνοντες σύμβουλοι των πιστωτικών ιδρυμάτων και το οικονομικό επιτελείο του Υπουργείου, υπό τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα συνεπικουρούμενο από τον αρμόδιο για τις τράπεζες υφυπουργό θα συζητήσουν μια σειρά από κρίσιμα θέματα που αφορούν τόσο τη μείωση του τραπεζικού κινδύνου όσο και τον τρόπο με τον οποίον σταδιακά οι τράπεζες θα σταθούν στις επιχειρήσεις που από τον καινούριο χρόνο θα κληθούν να ανοίξουν την οικονομία.

Αποφάσεις για τα μορατόρια

Το ενδεχόμενο να αναζητηθούν διασταλτικές ερμηνείες για την απόφαση της ΕΒΑ, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών,  σε ότι αφορά την εφαρμογή επέκτασης των μορατορίων θα επιχειρήσουν να αναζητήσουν σήμερα  τράπεζες και κυβέρνηση τουλάχιστον σε ότι αφορά κάποιους από τους κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί βαρύτατα και που δεν αναμένεται να λειτουργήσουν άμεσα όπως ο επισιτιστικός.
Είναι σαφές πως με βάσην την ερμηνεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, τα μορατόρια δεν πρόκειται να επεκταθούν για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων για περισσότερους από ένα έως δύο μήνες αφού το σύνολο της αργίας των πληρωμών δεν πρέπει να ξεπερνάει το 9μηνο - μαζί με την παράταση- καθώς οι περισσότερες εταιρίες έχουν μπει σε μορατόρια από το Μάϊο.
Αποφάσεις για εκτεταμένα μορατόρια υπάρχουν μόνον για τις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις.
Αυτό θα βοηθήσει με κάποιο τρόπο την οικονομία να αποφύγει τις εκπλήξεις αλλά και τις τράπεζες να γράψουν άμεσα νέα κόκκινα δάνεια.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα πιστωτικά ιδρύματα ετοιμάζουν προγράμματα σταδιακής επαναφοράς της δόσης των δανείων που έχουν τεθεί σε μορατόρια.

Πτωχευτικός Κώδικας

Ο πτωχευτικός κώδικας που αποτέλεσε και χθες αντικείμενο συζήτησης μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης θα συζητηθεί σήμερα σε ένα ανώτερο επίπεδο καθώς αποτελεί επιτακτική ανάγκη από τους θεσμούς να εφαρμοστεί πριν την επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας.
Οι τράπεζες εκτιμούν ως απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ο κοινός τόπος μπορεί να αναζητηθεί σε μια τμηματική εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου ώστε να υπάρξει χρόνος για τις τεχνικές προετοιμασίες και για τη σύνταξη του δευτερογενούς θεσμικού πλαισίου

Μείωση των κινδύνων - Αποφάσεις για τον Ηρακλή 2

-Να αντιμετωπιστούν επαρκώς τα NPLs των ελληνικών τραπεζών ως απότοκο της έκθεσης του τελευταίου Εurogroup αποτελεί ένα ακόμη θέμα συζήτησης στην αυριανή σύσκεψη σύσκεψη.
Ηδη οι τράπεζες επιτυγχάνουν μια μείωση 50% των κόκκινων δανείων τους λόγω Ηρακλή του οποίου ωστόσο οι εγγυήσεις εξαντλούνται.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μετά και την ένταξη του πακέτου Frontier της Εθνικής ύψους 6,1 δισ. ευρώ την ερχόμενη εβδομάδα ο πρώτος Ηρακλής φθάνει στο τέλος του αφού εξαντλούνται οι εγγυήσεις του.
Επομένως ξεκινάει η προετοιμασία για τις εγκρίσεις και του Ηρακλή 2 που θα φέρει τον ίδιο αριθμό εγγυήσεων με τον προηγούμενο Ηρακλή

Κεφαλαιακή δομή των τραπεζών

- Η συζήτηση θα περιστραφεί και  γύρω από τα MRELS, τις ελάχιστες δηλαδή κεφαλαιακές απαιτήσεις που χρειάζονται  σύμφωνα με τις επιταγές Βασιλείας μέχρι το 2023 οι τράπεζες , προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο bail in.
Τα κεφάλαια αυτά θα χτιστούν μέσω δανεισμού και υπ' αυτήν την έννοια πρέπει να συζητηθεί ένας προγραμματισμός και μια κατεύθυνση ώστε να μην καταλήγουν στις κεφαλαιαγορές όλα τα πιστωτικά ιδρύματα ταυτόχρονα ή το Δημόσιο και οι τράπεζες ταυτόχρονα προκειμένου να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ειρήνη Σακελλάρη
Irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης