Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Φιάσκο η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τις κυρώσεις στην Τουρκία, θα αξιολογηθεί 25-26 Μαρτίου 2021 - Απορρίφθηκαν embargo όπλων και άμεσα μέτρα

Φιάσκο η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τις κυρώσεις στην Τουρκία, θα αξιολογηθεί 25-26 Μαρτίου 2021 - Απορρίφθηκαν embargo όπλων και άμεσα μέτρα
Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι άνευ ουσίας... στην πράξη η Τουρκία κέρδισε χρόνο αλλά και μια πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο με εμπλοκή ΕΕ και ΗΠΑ
(upd6) Σε φιάσκο - όπως αναμενόταν - εξελίχθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία και το σχέδιο επιβολής κυρώσεων καθώς... υιοθετήθηκε μια στρατηγική που ξεκάθαρα δεν ικανοποιεί την Ελλάδα, η Τουρκία ξανά κερδίζει χρόνο για τις 25 και 26 Μαρτίου 2021 στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής...
Η Σύνοδος Κορυφής επιχείρησε να κρατήσει τις ισορροπίες αλλά περισσότερο στόχευε να μην... θίξει την Τουρκία.
Η ΕΕ θα εξετάσει λίστα κυρώσεων ή πρόσθετες λίστες με χρονικό ορίζοντα 25 και 26 Μαρτίου 2021, πρακτικά δεν θα υπάρξουν άμεσα κυρώσεις.
Επίσης απορρίφθηκε η πρόταση για επιβολή embargo όπλων στην Τουρκία αντιθέτως το τελικό κείμενο συνδέει έμμεσα την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία με την Τελωνειακή Ένωση...
Ταυτόχρονα προετοιμάζει η ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ μια πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία προφανώς - υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν 10 χώρες για να ξεκινήσει ένας διάλογος ώστε να επιλυθούν οι διαφορές στην περιοχή.
Η ΕΕ όπως αναμενόταν δεν επιθυμούσε να έρθει σε ρήξη με την Τουρκία και αυτό φάνηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων.
Έτσι η Ευρώπη μετέθεσε για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου 2021 το επεισόδιο "επιβολής κυρώσεων" στην Τουρκία καθώς με βάση και το τελικό κείμενο της Συνόδου Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020 επί της ουσίας η Τουρκία αντιμετωπίζεται με το γάντι και οι "κυρώσεις" δεν θεωρούνται ούτε καν δευτερευούσης σημασίας.
Οι "κυρώσεις" περιλαμβάνουν τα πλοία έρευνας ενώ η Ευρωπαική Επιτροπή θα εξετάσει... τι άλλα μέτρα μπορούν να παρθούν στο μέλλον.
Στην Ευρώπη, όπως αναμενόταν κυριάρχησε η άποψη πολλών χωρών ότι πρέπει να δοθεί ευκαιρία στον διάλογο.
Η ελληνική πλευρά αλλά και η Γαλλία εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την στάση της Συνόδου Κορυφής.
Η Γαλλία τάχθηκε υπέρ της επιβολής σκληρών μέτρων και με αυτή την θέση συμπορεύθηκε και η Ελλάδα, καμία από αυτές τις θέσεις δεν υιοθετήθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής.

Ελλάδα.... ένα ακόμη βήμα

«Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά.
Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο.
Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν' αλλάξει συμπεριφορά»,
τόνισαν κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στη συμφωνία των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το κείμενο των συμπερασμάτων σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ταυτόχρονα, δίνει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021, έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών (αξιολόγηση Τελωνειακής Ένωσης).
Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.
Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρξε απόλυτη και σαφής.
Η Τουρκία καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά την αποχώρηση του Oruç Reis, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.
Ταυτόχρονα στο κείμενο των συμπερασμάτων εντάσσεται ως προϋπόθεση για τη συνέχισή τους η αποχή από παράνομες δραστηριότητες – όρο που έχει θέσει η Ελλάδα σε κάθε σχετική συζήτηση» ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

Η Τουρκία συνεχίζει τις μονομερείς και προκλητικές ενέργειες

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφέρεται ότι η Τουρκία συνεχίζει τις μονομερείς και προκλητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το Συμβούλιο “λαμβάνει υπόψη” την απόσυρση του Oruc Reis και “επιμένει να υπάρχει διαρκής αποκλιμάκωση, ώστε να επιτραπεί η σύντομη έναρξη και ομαλή συνέχιση απευθείας διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκίας”.

Θα εξεταστεί η λίστα κυρώσεων

Το Συμβούλιο αναφέρει πως, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 1-2 Οκτωβρίου, η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών-μελών της, όπως και στη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας”, και σε αυτό το πλαίσιο:
-καλεί το Συμβούλιο Υπουργών να υιοθετήσει νέες καταχωρήσεις βάσει της απόφασης της 11ης Νοεμβρίου 2019 που αφορούν περιοριστικά μέτρα, εν όψει των αυθαίρετων γεωτρητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο
-καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν μια έκθεση για τις ευρωτουρκικές πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και σε εργαλεία και εναλλακτικές για το πως πρέπει να προχωρήσει η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της επέκτασης του εύρους της προαναφερθείσας απόφασης, ώστε αυτή να εξετασθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.

Καταδίκη για τα Βαρώσια στην Κύπρο

Το Συμβούλιο καταδικάζει το άνοιγμα των Βαρωσίων από την Τουρκία και τις μονομερείς ενέργειες στην κατεχόμενη περιοχή και καλεί σε πλήρη σεβασμό των αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Υποστηρίζεται επίσης η γρήγορη επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και και παραμένει απολύτως δεσμευμένο σε μια συνολική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, με σεβασμό στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε ευθυγράμμιση με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναμένει το ίδιο και από την Τουρκία.

Η ΕΕ θέλει αμοιβαία και επωφελή σχέση με την Τουρκία

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου επαναβεβαιώνεται το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία.
Η πρόταση για μια θετική ατζέντα παραμένει στο τραπέζι, εφόσον η Τουρκία επιδείξει ετοιμότητα να προωθήσει μια ειλικρινή εταιρική σχέση με την Ένωση και τα κράτη-μέλη της και να επιλύσει τις διαφορές μέσα από διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Το Συμβούλιο τονίζει επίσης την ανάγκη διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.
Προστίθεται επίσης ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες και στις κοινότητες που φιλοξενούνται στην Τουρκία και θα συνεχίσει να συνεργάζεται για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς τα κράτη-μέλη της και την αύξηση των προσπαθειών για τον αγώνα κατά των δικτύων των διακινητών.

Πολυμερής διάσκεψη και συντονισμός με τις ΗΠΑ

Το Συμβούλιο ζητά επίσης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης να προωθήσει την πρόταση για τη συγκρότηση μιας πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δηλώνει επίσης πως η ΕΕ θα επιδιώξει να συντονιστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα ζητήματα που άπτονται της Τουρκίας και της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Image
Image

Merkel και Borissov μπλόκαραν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Η Γερμανία και η Βουλγαρία ήταν οι χώρες της ΕΕ που μπλόκαραν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετώντην Πέμπτη (10 Δεκεμβρίου), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Euractiv.
«Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov ήταν οι ηγέτες της ΕΕ που αντιτάχθηκαν ανοιχτά στις κυρώσεις κατά της Άγκυρας», ανέφεραν οι πηγές.
Άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ουγγαρία ήταν επίσης αντίθετες, αλλά δεν το εξέφρασαν ανοιχτά, πρόσθεσαν οι πηγές.
Η Αυστρία υποστήριξε τις κυρώσεις, ενώ η Γαλλία, η οποία ζητούσε σκληρή απάντηση από την ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες μετρίασε τη ρητορική της κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, οι ηγέτες της ΕΕ καταδίκασαν την επιθετικότητα και τις μονομερείς δράσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, στην πράξη, τήρησαν μια ήπια στάση, δίνοντας στην Άγκυρα άλλη μία περίοδο χάριτος, διάρκειας τριών μηνών.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μεροληπτική και παράνομη η απόφαση της Συνόδου

Για «μεροληπτική και παράνομη» απόφαση από τη Σύνοδο Κορυφής κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και καλεί την ΕΕ να ενεργήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής στη συνεχιζόμενη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην ανακοίνωση του, το τουρκικό ΥΠΕΞ επιμένει στην πρόταση του για διάσκεψη με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου είναι μια ευκαιρία για την αντιμετώπιση θαλάσσιων ζητημάτων στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα ήταν έτοιμη για συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε επιπλέον καταχωρήσεις, με βάση την απόφαση της 11ης Νοεμβρίου 2019, που αφορούν περιοριστικά μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων.
Παράλληλα, «καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να καταθέσουν έκθεση αναφορικά με την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της ΕΕ και της Τουρκίας και αναφορικά με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021», ενώ παράλληλα «καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Πελώνη: Εμείς ζητούσαμε ένα άλμα, αλλά η Ευρώπη παραμένει ένα αργοκίνητο καράβι

Η δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για την απροθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία αποτυπώνεται στις δηλώσεις της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη.
«Εμείς ζητούσαμε ένα άλμα, αλλά η Ευρώπη παραμένει ένα αργοκίνητο καράβι» είπε μιλώντας στον Σκάι 100,3.
Όπως διευκρίνισε η κ. Πελώνη η αναβολή στις αποφάσεις για κυρώσεις είναι υπό όρους και αυτό είναι στα θετικά στοιχεία.
«Η αποχώρηση του Oruc Reis θα έχει συνέπεια και συνεχεία;» διερωτήθηκε.
Όσον αφορά τη διατύπωση στο κείμενο συμπερασμάτων για της ΗΠΑ, τόνισε ότι «η Ευρώπη περιμένει προφανώς πολλά από τη συνεργασία με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση και τον Biden».
Η κ. Πελώνη είπε με νόημα ότι οι αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία για το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 πρέπει να προβληματίσουν κάποιες χώρες.
Πάντως, η κ. Πελώνη υποστήριξε ότι «υπάρχει σαφής καταδίκη της Τουρκίας για τη στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ένα βήμα τη φορά, κι αυτή τη φορά έκανε ένα βήμα σε βάρος της Τουρκίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης