Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σύνοδος Κορυφής - Συμφωνία και απροθυμία της ΕΕ για ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία, στις 25 - 26/3/2021 η νέα αξιολόγηση - Δυσαρέσκεια σε Ελλάδα, Κύπρο

Σύνοδος Κορυφής - Συμφωνία και απροθυμία της ΕΕ για ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία, στις 25 - 26/3/2021 η νέα αξιολόγηση - Δυσαρέσκεια σε Ελλάδα, Κύπρο
Το Μάρτιο 2021 θέλουν να μεταφέρουν την όποια συζήτηση για τις κυρώσεις κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες, γεγονός που προκαλεί αντίδραση από Αθήνα-Λευκωσία - Οριακές οι αλλαγές στο νέο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής
(Συνεχές upd) Για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου 2021 μεταφέρεται το επεισόδιο "επιβολής κυρώσεων" στην Τουρκία καθώς με βάση και το τρίτο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020 επί της ουσίας η Τουρκία αντιμετωπίζεται με το γάντι και οι "κυρώσεις" δεν θεωρούνται ούτε καν δευτερευούσης σημασίας.
Στην Ευρώπη, όπως αναμενόταν κυριάρχησε η άποψη πολλών χωρών ότι πρέπει να δοθεί ευκαιρία στον διάλογο.
Υπήρξε συμφωνία στις 1:20 τα μεσάνυκτα ξημερώματα 11 Δεκεμβρίου 2020 αλλά χωρίς ουσιώδεις αλλαγές στο κείμενο το συμπερασμάτων.
Η ελληνική πλευρά αλλά και η Γαλλία εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την στάση της Συνόδου Κορυφής.

Κυρώσεις άνευ ουσίας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την επιβολή ανούσιων κυρώσεων στην Τουρκία, λόγω της “εμπλοκής της σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις” στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και για την “κλιμάκωση της ρητορικής της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαίους ηγέτες”.

Η Τουρκία συνεχίζει τις μονομερείς και προκλητικές ενέργειες

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφέρεται ότι η Τουρκία συνεχίζει τις μονομερείς και προκλητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το Συμβούλιο “λαμβάνει υπόψη” την απόσυρση του Oruc Reis και “επιμένει να υπάρχει διαρκής αποκλιμάκωση, ώστε να επιτραπεί η σύντομη έναρξη και ομαλή συνέχιση απευθείας διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκίας”.

Θα εξεταστεί η λίστα κυρώσεων

Το Συμβούλιο αναφέρει πως, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 1-2 Οκτωβρίου, η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών-μελών της, όπως και στη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας”, και σε αυτό το πλαίσιο:
-καλεί το Συμβούλιο Υπουργών να υιοθετήσει νέες καταχωρήσεις βάσει της απόφασης της 11ης Νοεμβρίου 2019 που αφορούν περιοριστικά μέτρα, εν όψει των αυθαίρετων γεωτρητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο
-καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν μια έκθεση όσον αφορά τις ευρωτουρκικές πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, και σε εργαλεία και εναλλακτικές για το πως πρέπει να προχωρήσουμε, συμπεριλαμβανομένης και της επέκτασης του εύρους της προαναφερθείσας απόφασης, ώστε αυτή να εξετασθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.

Καταδίκη για τα Βαρώσια στην Κύπρο

Το Συμβούλιο καταδικάζει το άνοιγμα των Βαρωσίων από την Τουρκία και τις μονομερείς ενέργειες στην κατεχόμενη περιοχή και καλεί σε πλήρη σεβασμό των αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Υποστηρίζεται επίσης η γρήγορη επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και και παραμένει απολύτως δεσμευμένο σε μια συνολική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, με σεβασμό στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε ευθυγράμμιση με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναμένει το ίδιο και από την Τουρκία.

Η ΕΕ θέλει αμοιβαία και επωφελή σχέση με την Τουρκία

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου επαναβεβαιώνεται το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία.
Η πρόταση για μια θετική ατζέντα παραμένει στο τραπέζι, εφόσον η Τουρκία επιδείξει ετοιμότητα να προωθήσει μια ειλικρινή εταιρική σχέση με την Ένωση και τα κράτη-μέλη της και να επιλύσει τις διαφορές μέσα από διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Το Συμβούλιο τονίζει επίσης την ανάγκη διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.
Προστίθεται επίσης ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες και στις κοινότητες που φιλοξενούνται στην Τουρκία και θα συνεχίσει να συνεργάζεται για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς τα κράτη-μέλη της και την αύξηση των προσπαθειών για τον αγώνα κατά των δικτύων των διακινητών.

Πολυμερής διάσκεψη και συντονισμός με τις ΗΠΑ

Το Συμβούλιο ζητά επίσης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης να προωθήσει την πρόταση για τη συγκρότηση μιας “πολυμερούς” διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δηλώνει επίσης πως η Ένωση θα επιδιώξει να συντονιστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείας για τα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Image
Image

Τι συνέβη λίγο νωρίτερα....

Τα μέτρα που εξετάζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες κατά της Τουρκίας… στηρίζονται στην αρχή «με το μαλακό, να μην χαθεί η ευκαιρία του διαλόγου και θα ήταν λάθος οι σοβαρές κυρώσεις σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ».
Ουσιαστικά θα επιβληθούν αντίμετρα, στα όρια της μηδενικής επίδρασης στην οικονομία της Τουρκίας.
Η ΕΕ όπως φαίνεται θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα στις 25 και 26 Μαρτίου του 2021.
Τα αντίμετρα ή ήπιες κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση εισόδου σε αξιωματούχους ή στελέχη του ναυτικού της Τουρκίας σε χώρες της ΕΕ.
Το μέτρο θα αφορά στελέχη της Κρατικής Εταιρίας Πετρελαιοειδών ή το πλήρωμα του Oruc Reis το οποίο δεν θα μπορεί να ελλιμενίζεται σε λιμάνια της Ευρώπης.
Το ίδιο θα ισχύσει και για το Barbaros το οποίο ερευνούσε επί εβδομάδες νοτιοδυτικά της Κύπρου.
Δύσκολη αναμένεται η νύχτα στις Βρυξέλλες, όπου στις 21:30 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε το δείπνο των ηγετών της ΕΕ κατά το οποίο θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι η Αθήνα θα εργαστεί για να βελτιώσει το προσχέδιο των συμπερασμάτων.
«Είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βαλτώνει σε 'αν' και 'αλλά'» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico.
Οι ηγέτες της ΕΕ βρίσκονται διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία, αλλά τα πράγματα δεν φαίνονται πολύ ελπιδοφόρα και «δεν υπάρχει συναίνεση αυτή τη στιγμή», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος.
«Οι θέσεις των χωρών φαίνονται πράγματι πολύ μακριά», είπε ο διπλωμάτης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται επίσης αυξημένη πίεση καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Ελλάδας τον καλούν να απορρίψει το σχέδιο για την Τουρκία, με τον κύριο ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να υπονοεί ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας.
«Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία.
Για εμάς διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από κυβερνητικές πηγές.
Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν κυβερνήσεις που απορρίπτουν ακόμα και την αναφορά σε κυρώσεις προς την Τουρκία -και διαπραγματεύονται σε αντιστάθμισμα να υπάρξουν εκτενείς αναφορές στην «θετική ατζέντα» των ευρω-τουρκικών σχέσεων.
Υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας, τάσσονται μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο, η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία.
Αρνητικές σε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας τάσσονται Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Πολωνία και Ουγγαρία.
Η ελληνική πλευρά δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη για το κείμενο συμπερασμάτων αλλά και γενικότερα για τη στάση αρκετών κρατών ως προς την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας.
Το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων που κατατέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής εξακολουθεί να παραμένει μακριά από τις προσδοκίες Αθήνας και Κύπρου και οι τελικές αποφάσεις μεταφέρονται για το δείπνο των ηγετών της ΕΕ.
Η νέα εκδοχή του κειμένου, σύμφωνα με το Politico, αναφέρεται σε μια πρόσκληση «στο Συμβούλιο να υιοθετήσει επιπλέον κατάλογο» κυρώσεων αναφορικά με τις «μη αδειοδοτημένες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Ανατολική Ευρώπη» και καλεί τον J. Borell, κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ «να υποβάλει έκθεση για την κατάσταση» περιλαμβανομένης «επέκτασης του εύρους» για της κυρώσεις «το αργότερο στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου».
Οι αλλαγές σε σχέση με το χθεσινό 9/12 προσχέδιο είναι οριακές.
Διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι για την ελληνική πλευρά η αναφορά για τον Μάρτιο είναι πολύ μακριά και επιδιώκει να δει ταχύτερη και ισχυρότερη αντίδραση από την ΕΕ.
Σύμφωνα με άλλη πηγή, υπήρχε και η ιδέα Εκτακτης Συνόδου το Φεβρουάριο για το θέμα της Τουρκίας,
Ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαντάζει πιθανό.
Τα κράτη μέλη συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει αλλά υπάρχει διαφωνία ως προς το «τι», δήλωσε διπλωμάτης στο Politico.

Μητσοτάκης για Τουρκία: Η Τουρκία να δείξει ότι αλλάζει ρότα - Διακύβευμα η αξιοπιστία της ΕΕ

Τη φράση «Pacta sunt servanda» ότι δηλαδή οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι θα πρέπει να τηρηθούν τα όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός έθεσε θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ τονίζοντας ότι «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις θα υπάρξουν συνέπειες».
«Ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία θα ήταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.
Τώρα θα φανεί αν ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι.
Pacta sunt servanda», είπε ο κ.Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι στην ημερήσια διάταξη ξεχωρίζει και η εκκρεμότητα του βέτο που έχει θέσει η Ουγγαρία και η Πολωνία για έγκριση προϋπολογισμού και Ταμείου Ανάκαμψης.
«Εκτιμώ η πρόταση για συμβιβασμό που έχει γίνει βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και η εκκρεμότητα θα λήξει σήμερα.
Η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει από τις πρώτες χώρες το δικό της σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τα χρήματα πρέπει να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες ΕΕ το συντομότερο δυνατό» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αιχμές κατά ΕΕ για το εμπάργκο όπλων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για ακόμα μία μάχη απέναντι στην Angela Merkel, ζητώντας η ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στείλει ένα πραγματικό μήνυμα στην Τουρκία για τον τερματισμό των προκλήσεων και των μονομερών ενεργειών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να επιμένει τόσο στη ρητή αναφορά για κυρώσεις κατά της Άγκυρας, όσο και στο ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.
Στον αντίποδα, όμως, η ΕΕ δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να βάλει ένα τέρμα στις τουρκικές προκλήσεις κάτι που εκμεταλλεύεται στο έπακρο η τουρκική πλευρά. Μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, ότι δεν τον αφορούν ενδεχόμενες αποφάσεις για κυρώσεις ή του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Hulusi Akar, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεων κατά την τοποθέτησή του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Η Τουρκία απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας τον δρόμο των μονομερών ενεργειών που τη φέρνει αντιμέτωπη με συνέπειες» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Συμπλήρωσε ότι η γειτονική χώρα είχε πολλές ευκαιρίες να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποσύρει το ερευνητικό πλοίο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέλεξε, όμως, να το κάνει προσχηματικά δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αναφέρθηκε ακόμη στις προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποκορύφωμα τα Βαρώσια και την ξεκάθαρη πλέον ρητορική της Τουρκίας για λύση δύο κρατών και επικαλούμενος τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου
Αναφερόμενος στην ανάγκη να «παγώσουν» οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία - όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών.

Δεν περνάει η σκληρή γραμμή της Γαλλίας και της Ελλάδος

Η Γαλλία μαζί με την Ελλάδα ζητούσαν σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, με επίκεντρο την Τελωνειακή Ένωση και embargo όπλων.
Και οι δύο προτάσεις δεν υποστηρίζονται από πλήθος χωρών.
Η Τουρκία βρίσκεται στο στόχαστρο για τρεις λόγους
1)Για τις έρευνες του Oruc Reis σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία και το Barbaros που ερευνούσε κυπριακή θαλάσσια δικαιοδοσία.
2) Για την υπόθεση των Βαρωσίων μια νεκρή Πόλη στην Αμμόχωστο που οι τουρκοκύπριοι την άνοιξαν με στόχο να την εντάξουν στα τουριστικά τους θέρετρα παραβιάζοντας την ουδετερότητα που πρέπει να υπάρχει.
3)Για την εμπλοκή της Τουρκίας στο Nagorno Karabakh μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν όπου η εμπλοκή των τουρκικών drones μη επανδρωμένων αεροπλάνων καθόρισαν την έκβαση της νίκης των Αζέρων επί των Αρμενίων.
Μάλιστα οι Γερμανοί εκθειάζουν το γεγονός ότι το 2020 ο μεγάλος νικητής σε πόλεμο ήταν τα τουρκικά drones.

Πρόταση για forum διαλόγου με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου

Μετά τις ήπιες κυρώσεις που επί της ουσίας δεν θα αγγίξουν την Τουρκία φαίνεται ότι ορισμένες χώρες πιέζουν προς την εξής κατεύθυνση.
Να δημιουργηθεί ένα forum διαλόγου όπου θα συμμετάσχουν Τουρκία, Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτος, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη κ.α. ώστε να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες.
Π.χ. η Τουρκία δεν έχει μόνο με την Ελλάδα και την Κύπρο εκκρεμότητες αλλά και με το Ισραήλ και την Αίγυπτο…
Υπάρχει μια πιθανότητα εάν ξεκινήσει αυτό το forum διαλόγου να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή και η Ανατολική Μεσόγειος να εξελιχθεί σε θάλασσα της ειρήνης και της ενέργειας.

Macron: Θέλουμε σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο - Εμμένουμε στις αποφάσεις του Οκτωβρίου

Την εφαρμογή των αποφάσεων σχετικά με την Τουρκία που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου ζητά ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron.
Ειδικότερα, ο Macron δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ότι η θέση της Γαλλίας παραμένει σταθερή στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και ζητεί την υπεράσπιση της κυριαρχίας των κρατών - μελών της ΕΕ και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Kurz (Aυστρία): Αποφασιστική δράση κατά των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου

Από την πλευρά του ο Καγκελάριος της Αυστρίας S. Kurz δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει αποφασιστικά ενάντια στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία.
Σε αυτό πλαίσιο χρειάζεται μια κοινή και αποφασιστική αντίδραση από την ΕΕ με πρόσθετες κυρώσεις, ενώ η Αυστρία υποστηρίζει επίσης την ιδέα επιβολής εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα.

Διστακτική η ΕΕ

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -που από την ελληνική πλευρά κρίνεται ανεπαρκές- είναι εμφανής η διστακτικότητα της ΕΕ όσον αφορά την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία.
Όπως προκύπτει οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από τους υπουργούς Εξωτερικών να ετοιμάσουν «πρόσθετες καταχωρίσεις» για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ (έως σήμερα έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα μόνο σε δύο στελέχη της τουρκικής κρατικής εταιρείας ενέργειας) και ενδεχομένως για στελέχη που εμπλέκονται στις έρευνες του Oruc Reis.
Επιπλέον, οι ηγέτες καλούν τον ύπατο εκπρόσωπο Josep Borrell και την Κομισιόν να δώσουν αναφορά σχετικά με την κατάσταση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας και σχετικά με τις επιλογές για τα επόμενα βήματα, ώστε να εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνεται, «θα επιδιώξει να συντονιστεί στα ζητήματα αυτά με τις ΗΠΑ».
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κινηθεί στην πεπατημένη και θα… καταδικάσει τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά και την επιθετική ρητορική κατά της ΕΕ και των ηγετών της.
Πρόκειται δηλαδή για κυρώσεις άνευ ουσίας που δεν προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στην τουρκική οικονομία και κατά συνέπεια στον ίδιο τον Erdogan.
 
Η Τουρκία θέτει υπό επιτήρηση την Ανατολική Μεσόγειο

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Erdogan όχι μόνο διατηρεί την ένταση αλλά και την κλιμακώνει.
Υπό το πρόσχημα της ασφάλειας στη θάλασσα επιχειρεί να θέσει υπό επιτήρηση την Ανατολική Μεσόγειο εγκαθιδρύοντας πέντε πύργους ναυτικής κυκλοφορίας στις τουρκικές ακτές και στα Κατεχόμενα, «προκειμένου η Ελλάδα να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο».
Όπως μεταδίδει το κυπριακό ΣΙΓΜΑ, τρεις από αυτούς τους σταθμούς θα κατασκευαστούν στις περιοχές Zafer Burnu (ακρωτήριο Απόστολου Ανδρέα), Zeytinlik και Sadrazamköy των κατεχομένων και oι άλλοι δύο σταθμοί στην Αντιόχεια και την Μερσίνα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Türkiye», τα χαρακτηριστικά του συστήματος Coast Watch Station είναι πολύ εξελιγμένα και θα μπορούν να ελέγχουν με κάθε λεπτομέρεια την διέλευση όλων των πλοίων από την περιοχή, που η Τουρκία ορίζει ως «δική της υφαλοκρηπίδα».
 
Akar: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις - Μπορούμε να πεθάνουμε, αλλά δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο

Εμπρηστικός εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις και τις έρευνες διατηρώντας στο στόχαστρο του το Καστελόριζο.
Ειδικότερα, ο Akar επανέλαβε την πάγια θέση της Τουρκίας ότι η Αθήνα ευθύνεται για την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων κλιμακώνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η Τουρκία με τα σεισμογραφικά μας σκάφη και με τα γεωτρύπανά μας, συνεχίζει και θα συνεχίσει τις τεχνικές και επιστημονικές της δραστηριότητες στη δική μας θαλάσσια περιοχή ευθύνης όπως και στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί από την “ΤΔΒΚ” και με τη συνοδεία των δυνάμεων της Αεροπορίας μας όπως και του Ναυτικού μας.
Δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα κανενός.
Όμως δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας.
Μπορούμε να πεθάνουμε, να γίνουμε βετεράνοι όμως δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο», δήλωσε ο Akar.

Ευθύνες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Akar, η Ελλάδα επιθυμεί την τεταμένη κατάσταση στη Μεσόγειο, ενώ η Άγκυρα ζητά την ειρήνη και την επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο της καλής γειτονίας.
«H Ελλάδα είναι αυτή που θέλει να αυξήσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε και συνέχισε «εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις διερευνητικές επαφές, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τις συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, τις οποίες κάλεσε ο γενικός γραμματέας.
Όμως δυστυχώς έμεινε στον αέρα το χέρι που είχαμε δώσει για την ειρήνη και την επίλυση τον θεμάτων, στα πλαίσια της καλής γειτονίας.
Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε δίχως προϋποθέσεις όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, διότι είμαστε ισχυροί, διότι έχουμε δίκιο».

Στο στόχαστρο το Καστελόριζο

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επεσήμανε για ακόμα μία φορά ότι η Τουρκία δεν θα εγκλωβιστεί στις ακτές.
«Σε όλες τις σχέσεις μας είμαστε υπέρ της φιλίας, της ειρήνης και του διαλόγου και της πολιτικής λύσης.
Όμως η Ελλάδα θέλει να εγκλωβίσει την Τουρκία στις ακτές της που έχουν μήκος 1870 χιλιομέτρων στη Μεσόγειο.
Για το Καστελόριζο, το οποίο απέχει μόλις 1950 μέτρα από τις τουρκικές ακτές και έχει έκταση 10 τετρ. χιλιομέτρων διεκδικεί θαλάσσια έκταση 40.000 τετρ. χιλιομέτρων.
Η Ελλάδα, αντί να συζητήσει με την Τουρκία για να βρει πολιτική λύση προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εναντίον μας».

Οι προκλήσεις θα συνεχιστούν

Πάντως, η Eurasia Group «βλέπει» ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, όπως προδιαγράφονται, δεν πρόκειται να σταματήσουν τις έρευνες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα θέσουν όμως τις βάσεις ώστε η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο, να επιβάλει αυστηρότερες και σημαντικότερες κυρώσεις, σε συνδυασμό και με την πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την Άγκυρα.
Μάλιστα, το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τη Σύνοδο Κορυφής δεν το αποκλείει ούτε η ελληνική πλευρά.
Άλλωστε, η Τουρκία έχει ερευνήσει όλη την περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο, και πλέον σειρά έχουν οι έρευνες και νότια της Κρήτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης