Επιχειρήσεις

Η κατάθεση προσφορών 11 Δεκεμβρίου για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το σενάριο των δύο ιδιοκτητών

Η κατάθεση προσφορών 11 Δεκεμβρίου για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το σενάριο των δύο ιδιοκτητών
Στις 11 πμ λήγει η προθεσμία κατάθεσης των προσφορών
«Το κάρο μπροστά από το άλογο» έβαλε η κυβέρνηση στη περίπτωση πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με τους υποψήφιους αγοραστές να είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν προσφορά και για τα 332 στρέμματα ιδιοκτησίας της ΕΤΑΔ η οποία μια μέρα πριν από την υποβολή των προσφορών για τα Ναυπηγεία, έβγαλε το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού ο οποίος θα γίνει στις 5 Φεβρουαρίου 2021.

Μισό-μισό

Δηλαδή ο ένας αγοραστής θα αποκτήσει το 50% της έκτασης των ναυπηγείων και το υπόλοιπο 50% που περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη δεξαμενή των Βαλκανίων να έχει άλλον ιδιοκτήτη.
Το σενάριο αυτό μπορεί να έχει προς το παρόν θεωρητικό περιεχόμενο αλά μπορεί να γίνει πραγματικότητα και ο ένας ιδιοκτήτης να έχει ανάγκη τον άλλο ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων για να γίνουν λειτουργικά κατά 100%.
Η πιο ενδεδειγμένη διαδικασία πώλησης σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα ήταν πρώτα να γίνει η πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΤΑΔ και στη συνέχεια να γίνει ο διαγωνισμός του βασικού κορμού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών αλλά και το ΥπερΤαμείο κινήθηκαν παράλληλα χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη συνεννόηση για αποφευχθεί ένα μελλοντικό αλαλούμ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ για να γίνει αποδοτική απαιτεί επενδύσεις ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ και κυρίως να βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τις υπόλοιπες υποδομές των Ναυπηγείων διότι σε άλλη περίπτωση θα υπάρξει το φαινόμενο του «κακού γείτονα» που θα εμποδίζει την ομαλή λειτουργία τους.

Οι κακεντρεχείς και ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα πιο κακεντρεχή σχόλια που διατυπώνονται στην αγορά είναι ότι ακόμη κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε καλύτερα τον διαγωνισμό πώλησης των Ναυπηγείων.
Όμως τα δεδομένα δεν αλλάζουν και σήμερα Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για το ένα μέρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μέχρι τις 11 το πρωί στον Ειδικό διαχειριστή.
Πρόκειται για το μοναδικό κριτήριο ανακήρυξης του αναδόχου.
Να σημειωθεί ότι η οριστική ανάδειξη του νέου ιδιοκτήτη θα γίνει από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών καθώς η πώληση γίνεται με ειδικό νομικό καθεστώς της ειδικής διαχείρισης ενώ δεν πρόκειται να ζητηθεί βελτίωση των οικονομικών προσφορών.
Το αρμόδιο δικαστήριο θα κάνει έλεγχο υποβολής των δικαιολογητικών συμμετοχής στο διαγωνισμό και στο τέλος θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές.
Η ανακήρυξη του πλειοδότη εκτιμάται ότι θα γίνει σε διάστημα δύο μηνών από την ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών.
Πάντως ο νέος ιδιοκτήτης για να βάλει το κλειδί στη πόρτα των Ναυπηγείων θα πρέπει να ξοδέψει πάνω από 20 εκατ. ευρώ.
Μόνο το κόστος της άδειας πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική αποτιμάται στο 1 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα τα Ναυπηγεία δεν είχαν αντίστοιχη άδεια.  

Νικος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης