Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπαδημούλης: Μέσα στο α' εξάμηνο του 2021 η εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα

Παπαδημούλης: Μέσα στο α' εξάμηνο του 2021 η εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα
Μέσα στο α' εξάμηνο του 2021 η εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων
Για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, το κράτος δικαίου και τα ευρωτουρκικά συζήτησαν ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, σήμερα και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης και Κώστας Αρβανίτης, εγκαινιάζοντας την πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτής της περιόδου.
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε ότι «τα χρήματα καθυστερούν να εκταμιευτούν γιατί η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς οι υπερσυντηρητικές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας έχουν προβάλει veto στην σύνδεση του κράτους – δικαίου με την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων» ενώ ξεκαθάρισε πως «τα χρήματα αναμένεται να εκταμιευτούν από την Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 αν δεν υπάρξουν πρόσθετες καθυστερήσεις».
Ο Κώστας Αρβανίτης σημείωσε ότι «τα κράτη – μέλη πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών τους κι έκανε κριτική σε περιπτώσεις παρεμπόδισης της ελευθερίας του τύπου και παρεμβάσεων στη λειτουργία της δικαιοσύνης».
Οι δύο ευρωβουλευτές σχολίασαν την «πολιτική υποκρισία» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που εξακολουθεί να έχει στους κόλπους του το κόμμα του Όρμπαν ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η «διαφωνία» τους για ένα τόσο θεμελιώδες ζήτημα, όπως αυτό του κράτους – δικαίου και της εκταμίευσης σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων από τα κράτη – μέλη.
Ως προς τα ευρωτουρκικά, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε πως πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε ένα ψήφισμα για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και σημείωσε πως «είναι η σειρά της ελληνικής κυβέρνησης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής να χρησιμοποιήσει το εργαλείο αυτό και να πιέσει προς την κατεύθυνση των κυρώσεων».
Προειδοποίησε πάντως ότι στη Σύνοδο Κορυφής αναμένει «κυρώσεις – χάδι» εις βάρος της Τουρκίας και εκ νέου αναβολή των αυστηρών κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις.
Η συζήτηση ανανεώθηκε για την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, εν μέσω της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη συμμετοχή των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου και Πέτρου Κόκκαλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης